Yeni Safak Online...
T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Koftiden değil harbiden müzik

Filmleri Doğu'da kapı pencere kırılarak izlenen oyuncu-yönetmen Gani Rüzgâr Şavata, ekranlardaki aşiret dizileri modasının kamuoyunu "Doğu'nun sevimsiz gerçekleri"nden uzaklaştırıp, bir hayâl ülkesine götürdüğünü savunuyor.

Laço Tayfa'nın beklenen albümü 'Hicaz Dolap' Doublemoon etiketiyle raflardaki yerini aldı. Geleneksel Türk müziğini çağdaş bir düzenleme anlayışıyla günümüze başarıyla uyarlayan grup, birçok müzisyene eşlik etmiş, her biri enstrümanlarda virtüöz özellikleriyle tanınan sekiz müzisyenden oluşmakta. Piyasaya sürdükleri ilk albümlerinden itibaren medyanın ilgi odağı olan, sekiz 'laço delikanlı'ya sürekli dizi teklifleri geliyor. Şimdilik sadece albümün ilk parçası olan Şurumat klibinde izleyebileceğimiz Laço Tayfa, pek yakında 12 konserlik Türkiye turnesine ve takiben Avrupa turnesine çıkacak. Laço Tayfa severlere bir de güzel haber; bu yaz Laço Tayfa'yı senfoniyle birlikte dinleyeceğiz. Yeni çıkan albümün hummalı çalışmaları sürerken, Cihangir'deki bürolarında bizi ağırlayan Laço Tayfa'nın beyni Hüsnü Şenlendirici ve bas gitaristi Volkan Öktem'e Hicaz Dolap'ı sorduk.

Daha önce farklı gruplarla ve sanatçılarla müzik yapan ve birbirlerini sahneden tanıyan Laço Tayfa üyeleri hedeflerinin Türk müziğini daha geniş kitlelere duyurmak olduğunu söylüyorlar. "Yurtdışında şimdiye kadar Türk müzisyenler tarafından yapılan çalışmalar ya klasik ya otantik ya da fazla batılılaştırarak çalınıyordu. Biz kendimize göre Türk müziğini daha doğru yoğurup, dünya insanının ilgisini çekebilecek cazip bir hale getirdik. Çok güzel tepkiler alıyoruz, bu da gurur verici."

Hepimiz laçoyuz

İçeride ve dışarıda büyük bir hayran kitlesi oluşuturan Laço Tayfa'ya "İnsanlar sizin müziğinizde ne buluyorlar?" diye soruyoruz, Hüsnü Şenlendirici'den gülümseten bir cevap geliyor; "Bir kere hepimiz çok yakışıklıyız. Şaka bir yana, Türk dinleyiciler, bizi bize ait olan müziği güzel yapmamız sebebiyle çok seviyorlar, Batılılar Doğu müziğinin ulaşılmazlığından etkileniyorlar."

Grubun tüm üyeleri küçük yaşlarda enstrüman çalmaya başlamış müzisyenler. Grubu biraraya getiren ve bu anlamda beyni olduğunu söyleyebileceğimiz Hüsnü Şenlendirici "Klarnet çalmaya 5 yaşında başladım 21 senedir de çalıyorum, dünyaya klarnetçi olarak gelmişim diye düşünüyorum, müzik benim yaşam biçimim. Müziği herkes öğrenebilir, ama yetenek doğuştandır, hepimiz bu konuda çok şanslıyız" diyor.

Bu, bu toprağın müziği

Medyada caz sanatçıları olarak sunulan Laço Tayfa, iddiaların aksine caz yapmadıklarını söylüyor. Grubun basgitar virtüözü ve aynı zamanda caz müzisyeni olan Volkan Öktem, bu konuya son noktayı koyuyor: "Cazın en önemli özelliği doğaçlama olmasıdır. Sanırım müziğimizin caz ile benzerliği bu nokta. Biz her müziği yapıyoruz, albümümüzde halk müziği, arabesk, pop, caz ve Afrika tınıları var. En büyük avantajımız da bu, herkes kendinden birşeyler buluyor." Hüsnü Şenlendirici ise "Roman müziği yapıyorlar" söylemini yorumluyor: "Grup elemanlarının çoğu Roman ama biz Roman müziği de yapmıyoruz, Türk ezgilerini yorumluyoruz. Albümlerde duygusallığın yoğun olmasından dolayı böyle düşünülüyor olabilir, Romanlar sevinci ve hüznü derin yaşayıp, daha etkili veren insanlar. Bu anlamda etkilenme var, ama bizim müziğimiz bu toprakların müziği..."

Kibariye de Dolap'ta!

Hicaz Dolap'ta farklı kulvarlardaki müzisyenlerin, ortak çalışması hemen dikkat çekiyor. Bunların başında ise Kibariye geliyor. Arabesk müziğin usta yorumcusu Kibariye, Hicaz Dolapta Zülüf'ü seslendiriyor ve hakkını da veriyor. Hüsnü Şenlendirici, Kibariye'nin aslında caz sanatçısı olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor. "Kibariye, sesini enstrüman gibi kullanan ve her melodiyi sesiyle verebilen bir kapasiteye sahip. Cazcı tarafını bizimle ortaya koydu, tarzının dışına çıktı. O da bizler gibi doğuştan müzisyen, inanılmaz yetenekli bir sanatçı."

Müziğimiz, tüketim amaçlı değil!

Günümüzde yaşanan müzik tüketimine, kaliteyi yükselten enstrümantal tarzlarıyla alternatif müzik yapan grup, Türk müziğinin gelişim hızını da artırıyor. Grup üyelerinden Volkan Öktem kaliteli müziğin dinlendikçe sevileceğinin altını çiziyor. "Albümü dinleyen herkes farklı şeyler hissediyor, gelen eleştiriler belli bir yöne doğru değil, zaten Laço Tayfa müziği birkaç kez dinleyerek anlaşılamaz. Bizim müziğimiz dinlendikçe keyif verir, tüketim amaçlı müzik yapmıyoruz. Piyasada yaşanan kaosla birlikte üretilen hızlı ve kalitesiz müzik nedeniyle, halkın kulağı basit melodilere akordlanıyor ve farklı bir tını duyduğunda yadırgıyor. Bu nedenle Laço Tayfa'yı iyice dinlemek lazım."

Farklı enstrümanlar, farklı doğaçlamalar

Laço Tayfa, Bergama Gaydası'nın ardından ikinci albümü Hicaz Dolap'la muhteşem bir dönüş yapıyor. Doğu-Batı sentezini, yaptıkları müzikte ustaca yorumlayan Laço Tayfa, birbirinden çok ayrı enstrümanları kaynaştırıp, doğaçlamarla süsleyerek sesin ismini koyuyor; Laço Tayfa. Gel Yad'e Salma Dilber, Uşşak ve Erkilet Güzeli'nde funk doğaçlamalarına ve caz tınılarına yer veriyor, Zülüf ve Kütahya'nın Pınarları içli yorumla ruha süzülüyor, Mehter ile duymaya alışık olduğumuz Estergon Kalesi, Kibariye ve Athena'nın vokalleri, Mercan Dede'nin remiksleri ise Hicaz Dolap'ı renlki bir müzik seyahatine dönüştürüyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ

  •  
    Statik problemlerden incelen dinamik şiire
    Doç. Dr. Mahmut Özbay'ın ilk şiir kitabı "İncelen Sessizlik" çıktı. Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Özbay, etkilendiği Sezai Karakoç'un yolundan giderek bugüne kadar yazdığı şiirleri kitaplaştırdı.
    "Şiir insanın ruhunu aydınlatır" diyen Özbay, şiirde kişinin ve toplumun özdeğerinin öne çıkarılması gerektiğini vurguluyor.
    İncelen Sessizlik'i, Önsöz Yerine Yürekten Sesler başlıklı yazısıyla değerlendiren Yahya Akman ise, Mahmut Özbay'ın şiirlerini şöyle yorumluyor:
    "Yaşadığımız dünyada; mekanik ve metalik ilişki biçimlerinin giderek insan ruhunu kararttığı, bu karartmada da insana yansıyış biçiminin 'donmuş bir kütle' halinde belirişine tanık oluyoruz. Bu kararmada insan ruhunu sürekli ürpertecek, onu rahat bırakmayacak yani her an 'yeni bir oluş'a doğru sürükleyecek 'içsel sorumluluğu' gerçekleştirmek zorundadır... Daha doğrusu 'insan olma'nın erdemini kuşanmış olanlar... İncelen Sessizlik; bir ruh karmaşası. Daha doğrusu ruhun dizelerden fışkırması. Şiirin meydan yerinde görünmediği ya da görünebileceği 'ruh iklimleri'nde uzak kasırgaların estiği bir atmosferde, İncelen Sessizlik derinlerden bir çığlık anlamına da geliyor."
    Çok sayıda kongre, konferans ve panele katılan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Özbay daha önce de "Mekanik - Uygulamalı Statik Problemleri" ve "Çözümlü Dinamik Problemleri" adlı iki kitaba imza atmıştı.

    VATAN ŞAİRİ NAMIK KEMAL ANILDI...
    Vatan ve Hürriyet Şairi Namık Kemal, ölümünün 114. yıldönümünde, Gelibolu'nun Bolayır Beldesi'ndeki mezarı başında anıldı. Bolayır'daki tören, çelenklerin konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekilmesiyle başladı. Bolayır Belediye Başkanı Ferit Erdoğan, törende, Namık Kemal'in gerek mücadelesi gerekse verdiği eserlerle kendisinden sonraki nesilleri geniş ölçüde etkilediğini söyledi. Daha sonra, Namık Kemal'in hayatı ve eserlerinden örnekler verildi. Törene, Gelibolu Kaymakamı Selim Cebiroğlu, 18. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğeneral Gürbüz Kaya, Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl ile diğer ilgililer ve öğrenciler katıldılar.
    İmam Şibli'den Peygamberimiz
    Hindistanlı büyük İslam Alimi İmam Şibli'nin sekiz kitaplık "Asr-ı Saadet" serisinin ilk kitabı "Peygamberimizin Hayatı" Timaş Yayınları'ndan çıktı. İmam Şibli eserinde, geniş ve detaylı bir zaman ve coğrafya arka planı sunduktan sonra; Peygamberimiz'in nezih hayatını en ince ayrıntısına kadar inceleniyor. Titiz bir araştırmacı ve hassas bir din bilgini olan Şibli'nin bu çalışması halen alanında en seçkin ve güvenilir bir kaynak eser olarak gösteriliyor. Bilgi tel: 0 212 665 35 56
    3 Aralık 2002
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED