T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

ABD'ye karşı sesleri çıkmadı

Avrupa'dan gelen "insan hakları" eleştirilerine tepki gösteren hükümet, Kürtler'den "azınlık" diye sözeden ABD'ye ses çıkarmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yıllık insan hakları raporunda ilk defa Kürtler'den azınlık olarak söz edilmesinin hükümet tarafından 'tepki' görmemesi ilginç bulundu. Kürtçe eğitim, yayın hakkı ve idam tartışmalarının yaşandığı bir dönemde açıklanan raporda Kürtler'den azınlık olarak söz edilmesi başta Dışişleri Bakanlığı tarafından kınanmazken, hükümetin de bu konuda suskunluğunu koruması merak konusu oldu.Başbakan Bülent Ecevit bu konudaki soruları geçiştirmeye çalışırken, hükümet ortakları MHP lideri Devlet Bahçeli ile ANAP lideri Mesut Yılmaz'da bu konuda hiçbir açıklama yapmadılar.

MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse, "haberin sadece medyada yer almasını" mazeret göstererek, "Devlet geleneğine göre ise açıklamalar resmi makamlar aracılığıyla yapılır. Eğer bu konuda ABD resmi makamlarınca medyada yer alan haberler parelelinde bir açıklama yapılırsa elbette hükümetimiz ve siyasi partilerimiz olarak bir tavır ortaya koyarız.Türkiye'de kimin azınlık olduğunu artık herkes anlamalı" dedi.

DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven ise hükümetin bu konuda biran önce tepkisini ortaya koyması gerektiğini söyledi. İddiaların ABD resmi makamlarınca yalanlanmadığına dikkat çeken Güven, "O zaman hükümet olarak gerekli yerlerden bilgi isteyiniz. Sizin elçilikleriniz var, görevlilileriniz var. Onları harekete geçirin ve Türkiye'yi rencide eden bir durum varsa tavır alın, yoksa da buna meydan veren çevreleri susturun" dedi.

Ankara Bağımsız Milletvekili Cemil Çiçek ise ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in Türkiye'ye geleceğine dikkat çekerek, "Kimse bu ortamda birşey söylemeye cesaret edemez" dedi.

Raporda neler var?

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2001 yılı İnsan Hakları Raporu'nun Türkiye bölümünde, Anayasa değişikliğinin olumlu bir gelişme olduğu belirtildi, ancak, ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, özel hayat, tutuklama süreleri ve eşlerin eşitliği gibi konuları içeren paketin kabul edilmesine karşın, 2001 sonuna kadar olan sürede uygulamaya ilişkin bir değişiklik görülmediği savunuldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın raporunda, 1999'un ikinci yarısından bu yana PKK teröründe önemli bir azalma olduğu belirtildi. PKK'ya karşı yurt içindeki operasyonların ordu tarafından değil jandarma tarafından yapılmaya başlandığına yer verilen raporda, binlerce ağır silahlı PKK teröristinin, komşu ülkelerdeki kamplara çekildiği kaydedildi. n MUTLU ÇÖLGEÇEN

ABD: RAPOR 'KARNE' DEĞİL

ABD hükümeti kaynakları, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı yıllık insan hakları raporunun Türkiye ile ABD arasında insan hakları gündemini belirleyecek bir rapor olmadığını vurguladılar. Amerikalı bir yetkili, raporun Amerikan Kongresi'nin isteği üzerine hazırlandığını belirterek, amacın Kongre'nin Amerikan dış politikasının şekillendirilmesine yardımcı olmak olduğunu kaydetti. Yetkili, raporun ülkelere verilen bir "karne" özelliği taşımadığının altını çizdi. Raporun 1 Ocak-31 Aralık 2001 tarihlerini kapsadığını ifade eden yetkili, bu nedenle Türkiye'de son üç aydaki gelişmelere raporda yer verilemediğine dikkat çekti. ABD kaynakları, "Kürt azınlık ifadesine ilk kez 2001 yılı raporunda yer verildiği" yolundaki haberler üzerine, aynı ifadenin 2000 raporunda da yer aldığını hatırlattılar.



6 Mart 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED