T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

İsrail'i kurtardık
MKEK'yı batırdık

Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar McDonalt's'a rakip olacaklarını belirterek, ilk planda 50 fast food açılışı gerçekleştireceklerini söyledi.

Kamuoyunda büyük tepkilere neden olan tank ihalesine bir tepki de savunma sanayii dalında faaliyet gösteren devlete ait Makine Kimya Endüstrisi yetkililerinden geldi. MKEK yetkilileri, İsrail IMI firmasına verilen M60 tanklarının modernizasyonunda "ana yüklenici" olarak görev alamamaları ve yeni sipariş gelmemesi halinde, cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana faaliyetini sürdüren bazı tesislerin kapanmak durumunda kalacağını bildirdiler.

500 milyon $ tasarruf

MKEK yetkilileri, İsrail IMI firması ile yapılan ön protokol çerçevesinde M60 tanklarının modernizasyonunu öngören yaklaşık 700 milyon dolarlık projede, "ana yüklenici" olmayı istiyorlar. MKEK yetkililerine göre, projede "ana yüklenici" olarak görev almaları durumunda, yaklaşık 400 ila 500 milyon dolar tutarındaki bir döviz Türkiye'de kalacak. İlk tankın modernizasyonunun, lisans anlaşmasının imzalanmasından 44 ay sonra yapılacağı belirtilen projeden Aselsan ile MKEK'in 30-35 milyon dolar tutarında pay almaları bekleniyor.

Bu arada geçtiğimiz yıllarda MKEK'te meydana gelen patlamalarla ilgili olarak da olayın arkasında kurumu zayıflatmak isteyen İsrail'in bulunduğu iddia edilmişti.

TANK İHALESİ'NDE KARANLIK NOKTALAR

Filistin topraklarında soykırım yaptığı bir ortamda İsrail'e verilen TSK'ya ait 170 adet M-60 tankının modernizasyonuyla ilgili ihalenin iptali için girişimler artarken, bu ihaleyle ilgili birbirinden ilginç sorular ortaya çıkmaya başladı. Ekonomik kriz nedeniyle yaklaşık 7,5 milyar dolar tutacak 1000 adet muharebe tankı üretim ihalesinden bir anda vazgeçen Türkiye'nin daha sonra , ihalesiz bir şekilde 170 adet M-60 tanklarının modernizasyonu karar vermesi ve diğer büyük tank üreticilerinin tekliflerini incelemeye dahi almaması kafaları karıştırıyor. n ERCAN YAVUZ, ANKARA

İŞTE CEVAP BEKLEYEN SORULAR

1 – M-60 modernizasyonu için neden ilk önce bu tankların üreticisi olan G. Dynamics firmasından teklif alınmadı?
2 – IMI'ya alternatif olarak ihaleye girmek isteyen hangi firmalar vardı ve neden ihaleye sokulmadı?
3 – İlkin 1 milyar dolar teklif veren IMI, bu konsorsiyumun teklifi üzerine mi fiyatını 668 milyon dolara çekti?
4 – IMI'nın Türkiye'deki partneri olan şirket hangisiydi ve askeri çevrelerle ilişkisi hangi boyuttaydı?
5 – İhale IMI'ya verilmesine rağmen ana yüklenici olarak MKE'nin işi üstlenmesine kimler karşı çıktı?
6 – İhalenin IMI'ya verilmesinin sakıncalı olacağını belirten üst düzey bir yetkilinin yetkileri neden kısıldı?
7 – Müsteşar Tağmaç, ihale yüzünden mi istifa etti? Başbakanlık Daire Başkanı Kırış'ın ihaleyle ilgisi var mı?
8 – İhalenin IMI'ya verdiren isimlerin Ankara yakınlarında ortak bir buluşma noktası var mıydı?

TANK İHALESİ İÇİN SORU ÖNERGESİ

İstanbul Milletvekili Azmi Ateş, Başbakan Bülent Ecevit'in cevaplaması için TBMM'ye Filistin sorunu ve İsrail'e verilen tank ihalesine yönelik soru önergesi verdi. Ateş, Başbakan'dan antlaşma metninin bir nüshasını istedi ve Başbakan Ecevit'e 20 soru yöneltti. Ateş'in şu soruları dikkat çekiyor:

  • İsrail'in batık durumdaki devlet şirketi olan IMI neden tercih edilmiştir?

  • ABD şirketi General Dynamics'in aynı fiatla yeni tank verme önerisi neden kaale alınmadı?

  • Kriz nedeniyle Türkiye yeni tank ve yerli üretim projelerini askıya alırken tank modernizasyonu projesini neden ihaleye bile çıkarmadan alelacele İsrail'e vermiştir?"

  •  
    Emeklinin zam isyanı
    Emekli aylıklarına yapılan enflasyon oranındaki zam işçi emeklilerini isyan ettirdi. İşçi emeklileri katsayı ve gösterge sistemine dönmek istiyor.
    Koç: Devlet kemer sıkmadı
    Reel sektörün yatırım yapacak gücünün kalmadığını belirten Rahmi Koç, devletin özel sektör kadar kemerlerini sıkmadığını söyledi.
    IMF kalıpları kırsın
    TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu IMF'nin özellikle Güneydoğu Asya'yı dikkate alarak kalıplarını kırması gerektiğini söyledi.
    Bayar'ın azli Köşk'te Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar'ın görevden alınmasına ilişkin kararnamenin, Cumhurbaşkanlığı'na gönderildiği öğrenildi. Uğur Bayar'ın görevden alınmasına ilişkin kararname, önceki akşam özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu tarafından Başbakanlığa gönderilmişti. Devlet Bakanı Karakoyunlu'nun imzasıyla Başbakanlığa gönderilen kararname, Bayar'ın Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu üyeliğinden de alınmasını içeriyor.Uğur Bayar, yaklaşık 4.5 yıldır Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda bulunuyordu. ANAP'lı Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu'nun, Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar'a yönelik görevden alma girişiminin perde arkasında, bir dizi skandalın olduğu belirtildi.
    TÜSİAD BAŞKANI HONDA'YI SATTI TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan'ın yönetim kurulu başkanı olduğu Anadolu Grubu şirketlerinin Honda Otomobil ve Motosiklet Fabrikalarındaki hisselerinin tamamı 37 milyon dolara Honda Motor Company'e devredildi. Anadolu Grubu'ndan yapılan açıklamada hisse devirlerinin onayı için Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'ne ve Rekabet Kurulu'na başvurulduğu bildirildi.
    11 Nisan 2002
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED