AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Sonsuza kadar savaşırız

İzzeddin El Kassam Tugayı, İsrail'in suikastlerine karşı cevabın en hızlı şekilde verileceğini açıkladı. Hamas liderlerinden Rantisi, Hamas'ın gerekirse İsrail ile sonsuza kadar savaşacağını belirtti.

Hamas'ın siyasi lideri Abdülaziz El Rantisi, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği ve 4 Hamas üyesinin hayatını kaybettiği füze saldırısından önce, gerekirse İsrail ile sonsuza kadar savaşacağını belirtti. ABD ve İsrail'in talebi üzerine Filistin devletinin direnişçilere karşı sert tedbir alma planlarını ise aklına bile getirmediğini kaydeden Rantisi, "Filistin devletinin buna cesaret edeceğini sanmıyorum. Bize karşı yapılacak hareket, Filistin devletini Filistin halkıyla karşı karşıya getirir" dedi. Barış için hiçbir şansın kalmadığını söyleyen Rantisi, "İsrail Başbakanı Ariel Şaron bizim zayıf olduğumuzu düşündü. Hayır. Biz bu çatışmalara sonsuza dek devam edebiliriz" dedi.

En hızlı şekilde cevap verilecek

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayı, öldürülen 2 Hamas üyesinin intikamını alacağını açıkladı. Açıklamada, "Siyonist işgalin suçlarına en hızlı şekilde karşılık vereceğiz" denildi. İzzeddin El Kassam Tugayı üyelerine İsrail'i ellerinden gelen tüm imkanlarla vurmaları, roket ve intihar saldırıları düzenlemeleri emri verdi. İsrail helikopterlerinin saldırısında Ahmed Aştavi ve Vahid Hamaf adlı Hamas üyelerinin de aralarında bulunduğu 4 Filistinli ölmüştü. Hamas'ın dini lideri Şeyh Ahmed Yasin ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İsrail'in örgüt mensuplarını öldürmesinin bedelini ödeceyeğini söyledi.

İsrail suikastlere devam edecek

İsrail'in, Batı Şeria ve Gazze'deki hedeflere yönelik suikast saldırılarına devam edeceği belirtildi. İsrailli bir kaynak, üst seviyedeki askeri yetkililerin, suikast politikasına devam kararı alındığını söyledi.

2 İsrail helikopterinin Gazze'deki bir araca düzenlediği füze saldırısı sonucu hayatını kaybedenler arasında, Hamas'ın üst seviyedeki yetkililerinden Ahmed Aştavi'nin de bulunduğu açıklandı.

Perşembe günü ise, Hamas'ın üst seviyedeki liderlerinden İsmail Ebu Şanab, aracına düzenlenen benzer bir saldırıda 2 korumasıyla birlikte hayatını kaybetmişti.

Arafat'a yeni güvenlik danışmanı

Batı Şeria'nın eski güvenlik şefi Cibril Recep, Filistin lideri Yaser Arafat'a güvenlik danışmanı oldu. Recep güvenlik güçlerini yeniden yapılandıracak. Ortadoğu'da giderek artan şiddet olaylarının ardından Körfez ülkeleri, İsrail'i suçlayarak, ABD ve uluslararası çevrelerin İsrail üzerinde baskı kurması çağrısında bulundu.

ABD askeri müdahale mi yapacak?

ABD'de önde gelen siyaset adamları, Amerikan ordusunun Ortadoğu'ya doğrudan müdahale etmesini istediler. Senato dışilişkiler komisyonunun Cumhuriyetçi başkanı Richard Lugar, CNN'e verdiği demeçte, Ortadoğu'da şiddetin yeniden tırmandığına işaret ederek, ''Durumu istikrara kavuşturmak istiyorsak doğrudan müdahalenin gerekli olduğuna inanıyorum'' dedi. Lugar, ''Washington bölgeye Amerikan kuvveti ve diğer ülkelerin askerlerinin gönderilmesi olasılığını incelemeli. Müttefiklerimizi devreye sokmalıyız, Ortadoğu'daki diğer ülkeleri de bu işe katmalıyız'' dedi. Kaliforniyalı Demokrat senatör Dianne Feinstein da, Ortadoğu'ya Amerikan müdahalesinin ''gerekli gözükmeye başladığını'' söyledi. Kadın senatör, ''Filistinliler, BM ya da Amerikan gözlem gücü istediklerini zaten belirttiler. Ama bence gözlem gücü yeterli olmayacaktır. Askeri birlik de gönderilmeli, yoksa durum daha da kötüleşebilir'' diye konuştu.



26 Ağustos 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED