AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Emekli Sandığı'nda sözleşme skandalı

Emekli Sandığı'na ait otellerin uluslararası otel zincirlerine devri için yapılan hizmet sözleşmesine hem Emekli Sandığı'nda görev yapan, hem de devir ihalesini alan şirketlerde yöneticilik yapan kişilerin imza attığı ortaya çıktı.

Danışmanlık ve devir işlemleri için anlaştığı şirketlerdeki yöneticilerin şahsi harcamalarını bile karşıladığı ortaya çıkan Emekli Sandığı, şimdi de otel devri için yapılan hizmet sözleşmesiyle ilgili skandalla çalkalanıyor. Emekli Sandığı'na ait otellerin uluslararası otel zincirlerine devri için yapılan hizmet sözleşmesine hem Emekli Sandığı'nda görev yapan, hem de devir ihalesini alan şirketlerde yöneticilik yapan kişilerin imza attığı ortaya çıktı.

Sözleşmede Emek Proje firmasını temsilen şirket müdürü olarak imzası bulunan Mehmet Oymagil ve Ali Çolak'ın aynı zamanda Emekli Sandığı'nda görev yaptığı anlaşıldı. Oymagil, imza tarihinde kurumda Şube Müdürlüğü görevini yürütürken sözleşmenin imzalanmasının ardından Tahsisler Daire Başkanı yapıldı. Çolak'ın ise Emekli Sandığı'nda memur olduğu belirtildi.

Yasaya göre suç işleniyor

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, devlet memurlarının özel şirketlerde görev yapmasını kesinlikle yasaklıyor. Kurumda görev yapan Oymagil ve Çolak'ın kurumun ihalesini alan şirketin müdürü olarak görünmesi de dikkat çekiyor. Mülkiyeti Emekli Sandığı'na ait Büyük Tarabya, Maçka, Çelik Palas, Büyük Ankara, Stad ve Büyük Efes Otelleri'nin devri ile ilgili sözleşmeye Emekli Sandığı'nı temsilen Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgen ve İnşaat Daire Başkanı Sadettin İnanç'ın imza attığı görülüyor. Toplam 140 milyon dolarlık bir harcamanın öngörüldüğü proje için Emekli Sandığı ile Turner Proje ve Emek Proje firmalarının oluşturduğu konsorsiyum için yapılan Proje Yönetim Anlaşması'nda da aynı kişilerin imzası bulunuyor.

Sözleşmeye imza atan isimlerin Emekli Sandığı Genel Müdürü Naci Yatbaz tarafından ödüllendirildiği belirtildi. Sözleşmede Emekli Sandığı adına imzası bulunan Müdür Yardımcısı Mehmet Özgen'in Londra Büyükelçiliği'ne müşavir olarak atanırken, Sadettin İnanç'ın oğlu Serhat İnanç'ın da Emek Proje firmasında işe başladığı belirtildi. Yine otellerin devri ile ilgili ihalenin tamamında bulunan müfettiş Salim Koç ve Ahmet Özbalkan'ın da Emek Proje Limited Şirketi'nde göreve başladıkları, Özbalkan'a bir de otomobil tahsis edildiği belirtildi. On yıldır Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'nü yürüten Naci Yatbaz'ın, bu memurların atama ve görevlendirmelerini bizzat takip ettiği ileri sürülüyor.

550 bin dolarlık ceza

Bu arada Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'nün altı otelin yenilenmesi için Akbank'tan alınan 100 milyon dolarlık krediyi zamanında kullanamadığı için yapılan sözleşmedeki şartlar gereğince 550 bin dolar ceza ödemek zorunda kaldığı belirtildi.

Emekli Sandığı, daha önce altı otelin daha kârlı ve verimli işletilmesi için özel bir hukuk bürosuyla yapılan anlaşma ile keyfi harcamaların önünün açıldığı iddialarıyla da gündeme gelmişti. Bir özel hukuk bürosunca düzenlenen faturalarda telefonla yapılan görüşmelerin ve yemekli toplantıların bile dolarla ücretlendirildiği ve avukatlık bürosuna ödenen toplam miktarın 880 milyar lirayı bulduğu kaydedilmişti.



26 Ağustos 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED