AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Köy okulları açılıyor

Taşımalı eğitim kapsamında olan ve kapalı tutulan binlerce köy okulu kapılarını tekrar öğrencilere açacak. Bütün illere bir genelge gönderen MEB, öğrenci sayısı 10'dan fazla olan okulların açılmasını istedi.

8 yıllık kesintisiz temel eğitime geçilmesiyle birlikte tüm yurda yayılan taşımalı eğitimin kapsamı daraltılıyor. Bir genelge yayımlayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, binlerce köy okulunun yeniden açılması için talimat verdi. Bakanlıktan, İl Milli Eğitim Müdürlükleri'ne gönderilen genelgede taşımalı ilköğretimin, etkili ve sağlıklı yürütülebilmesi, daha ekonomik olması ve ülke genelinde birlik beraberliğin sağlanması gerekçeleriyle yeni bir düzenlemenin yapıldığı bildirildi. Bu çerçevede, öncelikle yatılı ilköğretim bölge okulları ve pansiyonlu ilköğretim okullarına yerleştirilecek öğrenci sayısının tespit edilmesi istendi.

Taşınması ekonomik olmayan ve ulaşım şartları elverişsiz yerlerdeki öğrencilerin de bu okullara alınarak, yatılı kapasitesinin doldurulması karara bağlandı. Genelgede taşımalı ilköğretim kapsamına alınan okulların özellikleri de sıralandı. Buna göre 1, 2 ve 3. sınıflarda toplam öğrenci sayısı 10'dan fazla olan okulların tekrar öğretime açılacağı kaydedildi. Yeni öğretim yılında kapılarını tekrar açacak köy okullarının tespiti için yapılan çalışmalar ise sürüyor. Açılacak okulların belirlenmesinin ardından sıra, köy okullarına öğretmen atanmasına gelecek.

İstanbul'da 106 yeni okul eğitime katılıyor

Bu arada İstanbul'da 2003-2004 eğitim ve öğretim döneminde hayırseverlerin de katkılarıyla 106 yeni okul açılacak. İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, bu yıl ilköğretim birinci sınıfına 220 bin öğrencinin kayıt yaptırmasını beklediklerini söyledi. İstanbul'da 15 Eylül'de yaklaşık 2 milyon 100 bin öğrencinin dersbaşı yapacağını vurgulayan Balıbey, kentteki öğrenci sayısının her yıl 50-60 bin arttığına dikkat çekti.

Balıbey, bu yıl 67'si ilköğretim olmak üzere 106 yeni okul açılacağını, bu okullarda 2127 derslik bulunduğunu bildirdi. Bu okulların maliyetinin yaklaşık 135 trilyon lira olduğunu vurgulayan Balıbey, bu yatırımın bir kısmının hayırseverler tarafından karşılandığını anlattı.

Bunun yanısıra inşaatı devam eden 83 okulda 2003 derslik bulunduğunu belirten Balıbey, bunların 72'sinin ilköğretim okulu olduğunu söyledi.

TAŞIMALI'NIN YILLIK MALİYETİ 350 TRİLYON

Yıllık maliyeti 350 trilyon lirayı bulan 'taşımalı eğitim' kapsamında halen 79 il bulunuyor. 32 bin servis aracıyla 654 bin öğrenci, 5 bin 975 merkez okula taşınıyor. Bu nedenle 26 bin 786 okul kapalı durumda bekliyor. Taşınan öğrencilerin 273 bini ise ilköğretimin 1-5 sınıfları arasındaki yaş grubundan oluşuyor. Bakanlığın yeni düzenlemesiyle, taşınan toplam öğrenci sayısının yaklaşık yüzde 40'ına denk gelen bu grupta önemli bir küçülme meydana geliyor.

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ ANKARA



    26 Ağustos 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED