AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Türkiye için Deprem Master Planı yapılmalı

İstanbul için yapılan "Deprem Master Planı"nın tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde düzenlenmesi istendi. DİE istatistiklerine göre Anadolu'nun master plana daha çok ihtiyacı var.

Mimar-Ekonomist Remzi Kozal, İstanbul için hazırlanan "Deprem Master Planı"nın, Türkiye'nin tamamını kapsayacak şekilde yapılması gerektiğini savunarak, "Kendimize güvenli meskenler yerine ucuz, katlı mezarlar inşa etmeye devam ettiğimiz sürece, depremlerle ölmeye hazır olmalıyız. Tek çıkış yolumuz var, o da, mevcut yapı stokumuzu yenilemek ve şehirlerimizi, yerleşim yerlerimizi depreme dayanıklı sağlam ve sağlıklı binalardan oluşturmaktır" dedi. Kozal, DİE verilerine göre, ülke çapında, harap, yıkılması planlanan, esaslı tamir ve tadilat gerektiren bina sayısının ise 700 bine ulaştığını bildirdi. Mimar-Ekonomist Remzi Kozal, yaptığı açıklamada, İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından bazı gerçeklerin dile getirilmesinin çok önemli aşama olduğunu vurgulayarak, "Sayın Valimiz, İstanbul'daki mevcut yapı stokunun depreme karşı büyük bir risk oluşturduğunu belirterek, öncelikle çürük binaların yıkılarak yerlerine yenilerinin inşa edilmesi gerektiğinin üzerinde durdular. Çarpık yapılaşma ve şehirleşme sonucu, Türkiye depremlerden çok büyük zararlar görmektedir. İnsanları depremler değil, inşa ettiğimiz çürük binalar öldürmektedir. Kendimize güvenli meskenler yerine ucuz, katlı mezarlar inşa etmeye devam ettiğimiz sürece depremlerle ölmeye hazır olmalıyız" diye konuştu. Kozal, tek çıkış yolunu, 'Mevcut yapı stokunu yenilemek ve şehirleri, yerleşim yerlerini depreme dayanıklı sağlam ve sağlıklı binalardan oluşturmak' olarak açıkladı.

DİE İstatistikleri

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) tarafından gerçekleştirilen 2000 yılı bina sayımı sonuçlarına göre, Türkiye'de belediye sınırları içinde toplam 7 milyon 838 bin 675 adet bina bulunduğunu ifade eden Mimar-Ekonomist Remzi Kozal, "Bu binaların 5 milyon 872 bin 808'i konut, 947 bin 931 adedi konut ve konut dışı karışık, 470 bin 524'ü ticari, 143 bin 209'u sanayi, 28 bin 820 adedi eğitim, 12 bin 931'i kültür, sosyal ve spor, 6 bin 600'ü sağlık, 33 bin 124'ü resmi daire, 26 bin 952'si dini, 291 bin 913'ü diğer amaçlarla kullanılıyor" dedi. Kozal'ın verdiği bilgiye göre, harap ve yıkılması planlanan binalardan 16 bin 535'i Ankara, 9 bin 932'si İstanbul, 6 bin 485'i İzmir, 4 bin 462'si Hatay, 3 bin 890'ı Konya, 3 bin 578'i Kayseri, 3 bin 343'ü Bursa, 3 bin 229'u Manisa, 3 bin 103'ü Antalya, 3 bin 86'sı Denizli'de bulunuyor. Aydın, Balıkesir, Erzurum, İçel, Ordu, Samsun, Tokat ve Trabzon'da 2 binin üzerinde, Adana, Amasya, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Isparta, Kastamonu, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Tekirdağ, Zonguldak ve Karaman'da ise binin üzerinde harap bina bulunduğu tespit edildi.



26 Ağustos 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED