AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A

ABD'ye 'çık' uyarısı

IKDP lideri Barzani, ABD güçlerinin, geçici yönetim kurulduktan sonra Irak'ta kalması için bir nedenin olmadığını açıkladı. Barzani, ABD güçlerinin uzun kalmaları halinde işgalci olarak görüleceklerini belirtti.

Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesut Barzani, Irak'ta geçici yönetimin kurulmasının ardından, ABD güçlerinin ülkede kalması için neden bulunmadığını söyledi.

Barzani, merkezi Dubai'de bulunan El Arabiye televizyonuna yaptığı açıklamada, muhalefetin oluşturduğu "ortak başkanlık konseyinin" yakında Bağdat'ta toplanacağını ve daha sonra tüm Iraklı parti, güç ve kişilerin katılacağı geniş çaplı bir toplantı düzenleneceğini, Irak'ın yeniden yapılanmasından sorumlu emekli General Jay Garner'a ilettiklerini belirtti. Barzani, "Bu toplantıların ardından, Irak geçici hükümeti oluşturulacak ve genel seçimlerin yolu açılmış olacak. Bunu beklerken koalisyon güçlerinin ülkede bulunuyor olmasını bir işgal olarak algılamayacağız" dedi.

"Varlıklarını işgal olarak görürüz"

Barzani "İstikrar sağlanır, ulusal yönetim çalışmaya başlar ve güvenlikle yönetimdeki boşluğu doldurursa koalisyon güçlerinin Irak'ta kalması haklı gösterilmeyecektir. O andan itibaren varlıkları işgal olarak görülecektir" diye konuştu. AFP'ye konuşan, bir IKDP yetkilisi ise toplantının, 30 Nisan'da yapılacağını söyledi,

Bu arada Musul'da bulunan 101'inci Hava İndirme birliklerinden Albay Joe Anderson, bugün saat 10.00'dan itibaren kentte ve çevresinde silahlı gezen Peşmerge grupları görülürse bunlara karşı zor kullanılacağını açıkladı. ABD askerlerinin, Peşmergeler'i silahsızlandırmaya başladığı, karşı çıkmaya çalışanlara yönelik güç gösterisi yaptığı belirtiliyor.

Öte yandan İspanya'nın başkenti Madrid'de toplanan Iraklı muhalefet partileri ve sivil toplum temsilcileri bir deklerasyon yayınladı. 3 günlük toplantının sonunda okunan "Madrid Deklarasyonu"nda, "Irak'ta siyasi güçlerin yer alacağı bağımsız bir koalisyon hükümetinin oluşturulması" yönünde görüş birliğine varıldığı açıklandı. 'Irak ordusu yeniden kurulsun'

Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani, dağıtılan Irak ordusunun yeniden kurulması için çağrı yaptı. Kürdistan Televizyonu'nun haberine göre, Talabani, önceki gün, önde gelen Arap aşiretlerinin liderleri ve dağıtılan Irak ordusundan 3 yüksek rütbeli komutanla biraraya geldi. ABD'li General Bruce Moore'íun gözetiminde gerçekleşen toplantıda, Talabani, Irak Ulusal Ordusu'nun yeniden kurulmasını, ordunun yeniden inşa sürecinin denetlenmesi için de bir yürütme komitesi oluşturulmasını önerdi. Görüşmenin ardından bir açıklama Talabani, "Özgür ve müreffeh bir Irak kurmanın yolu, Irak topraklarının savunmasından geçiyor ve Irak'ın ulusal güvenliği, KYB'nin en öncelikli hedefleri arasındadır" dedi.



28 Nisan 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED