AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Öğrenci katliamı

Amerikan askerleri, Irak'ın Felluce kasabasındaki okulun askeri karargah yapılmasını protesto eden öğrencilerin üzerine ateş açtı. Saldırıda 6'sı çocuk 18 kişi öldü, 70 kişi de yaralandı.

Irak'ın Felluce kasabasında ABD'-yi protesto eden kalabalığa açılan ateşte 18 kişi hayatını kaybetti. Bağdat'a 50 kilometre uzaklıktaki Felluce kasabasında önceki akşam, cami çıkışında Iraklılar'ın ABD askerlerini protesto gösterisi düzenlediği, gösteri sırasında bir Iraklı'nın taş atması sonucu ABD askerlerinin ateş açtığı bildirildi. Olayda 70 Iraklı'nın da yaralandığı açıklandı.

Reuters muhabirine konuşan Felluce sakinleri, gece yarısında bir okulun yakınlarında gösteri yapan Iraklılar'a Amerikan askerlerinin ateş açarak 18 kişiyi öldürdüklerini söylediler.

Bir imam ise silahsız göstericilerin Amerikan askerlerinin işgal ettiği okula giderek oradan ayrılmalarını istediklerini, ancak askerlerin ateş açtığını belirtti. Felluce'deki hastane kaynakları, hastaneye getirilen yaralılardan bazılarının kurşun, bazılarının şarapnel yarası aldığını, doktorların 12 saat içinde 30 cerrahi müdahalede bulunduğunu açıkladı.

Kasabada düzenlenen cenaze törenini izleyen muhabir, yas tutanların, "Ruhumuz, kanımız siz şehitlere feda olsun" diye slogan attıklarını bildirdi. Bir görgü şahidi, Amerikan askerlerinin göstericiler tarafından tehdit edilmediğini belirtti. Amerikan askerlerinin açtıkları ateş sonucu ölen 18 kişinin dün sabah defnedildiği, ölenlerden 6'sının 7-8 yaşlarında çocuklar olduğu kaydedildi.

Hepsi öğrenciydi

ABD ise, Iraklı kalabalık bir gruptan ateş açılması üzerine Amerikan askerlerinin kalabalığa ateş açtığını iddia etti. 82. Hava Tümeni'nden Amerikalı Albay Arnold Bray, Felluce kasabasında meydana gelen olayda, Iraklı protestocuların arasından bazı kişilerin ateş açması üzerine Amerikalı askerlerin karşılık verdiğini ve 7 kişinin vurulduğunu söyledi. Kasaba sakinleri, Amerikalı askerlerin varlığını protesto eden kişilerin öğrenci olduklarını belirtti ancak Albay Bray, bazılarının silahlı olduğunu öne sürdü.

Bağdat'ta ölü sayısı 14'e çıktı

Felluce kasabasındaki gençlerin, kasabanın denetimini elinde tutan ABD askerlerinin çıplak kadın resimleri dağıtmasından rahatsız olduğu da gelen haberler arasında. Katar'daki ABD Merkez Komutanlığı ise, kendilerine olayla ilgili bir bilgi ulaşmadığını açıkladı. Irak'ın başkenti Bağdat'ta ise, işgal güçlerinin denetimindeki bir cephanelikte önceki gün meydana gelen ikinci patlamada ölenlerin sayısının 14 yükseldiği kaydedildi.

ABD BAĞDAT'A EK ASKER GÖNDERİYOR

ABD, denetimi garanti altına almak için Bağdat'taki askerlerinin sayısını artırıyor. ABD'li yetkililer, 10 gün içinde Bağdat'a 3-4 bin ek piyade ve askerî polis gönderileceğini açıkladı. Tümgeneral Glenn Webster, Irak'taki tek hakim güç olan askerlerinin, güvenlik ve istikrarı sağlamada kararlı olduğunu belirtti. ABD'nin; halen Bağdat'ta 12 bin, Irak'ın diğer bölgelerinde ise 150 bin askeri bulunuyor.

 
'Eski Avrupa' güç istiyor
Brüksel'de toplanan Belçika, Fransa, Almanya ve Lüksemburg liderleri, ''Avrupa savunmasının yapılandırılması için yeni bir aşamaya geçilmesi zamanının geldiğini'' belirttiler. ABD-İngiliz cephesi Zirve'ye tepki gösterdi.
Barzani: Payımız yüzde 25
Irak'ta bir ay içinde yeni hükümet için plan oluşturulacağını söyleyen Barzani, yönetimde Kürtler'in payının yüzde 25 olacağını, nüfus oranına göre değil eşit olarak temsil edileceğini söyledi.
Fisk: yakında Irak'ta özgürlük savaşı çıkacak
Amy Goodman, "democracynow" isimli web sitesinde Britanyalı gazeteci Robert Fisk ile Irak'ta tanık olduğu olaylarla ilgili bir ropörtaj yaptı. NTVMSNBC sitesinde üç bölüm halinde yayımlanan röportajı özetleyerek sunuyoruz.
Amerikan askerleri Suudi Arabistan'dan çekiliyor
Hava merkezini S. Arabistan'dan Katar'a taşıyan ABD, bu ülkedeki askerlerini çekiyor. Irak'a yerleşen ABD, bölgedeki varlığını yeniden planlıyor.
Taliban kuvvetleri Copan'ı ele geçirdi
Eski petrol bakanı ABD'ye teslim oldu
ABD, Irak'ın eski Petrol Bakanı ve Saddam Hüseyin'in danışmanı Amir Raşid Muhammed el Ubeydi'nin yakalandığını bildirdi. Katar'daki ABD Merkez Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, el-Ubeydi'nin teslim olduktan sonra gözaltına alındığı belirtildi. Ubeydi aynı zamanda "Doktor Mikrop" olarak bilinen, Irak'ın gizli kimyasal silahlarından sorumlu mikrobiyolog Rihab Taha'nın da eşi. "Füze adam" lakabıyla tanınan el-Ubeydi, Irak ordusunda da görev yaptı. Ubeydi'nin karısı Rihab Taha da ABD tarafından aranıyor.
30 Nisan 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED