T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
2003'ten mümkünse herkes için sağlık istiyorum!

Bir yılı daha geride bırakıp yeni bir yıla merhaba diyeceğimiz bir gündeyiz. Bir yılı eskitip yeni yıla girebileceklere ne mutlu. Umuyor ve diliyorum ki bütün insanlar sevdikleri, yakınları, hayalleri ve umutlarıyla istedikleri gibi bir seneyi daha yaşayabilirler.

Bana göre güzel bir yıl insanın sevdikleri ile birlikte sağlıklı bir şekilde geçirdiği zaman dilimidir. O yüzden bugünkü yazıma büyük bir başlık attım.

Sağlığın yediğimiz besinler, içtiğimiz su ve soluduğumuz havada saklı olduğuna inandığım için bugün size hangi besinlerde hangi vitaminlerin bulunduğundan söz etmek istiyorum. İşte vitaminler ve saklı oldukları besinler.

- A vitamini: Yağda eriyen, deri ve gözler için gerekli bu vitamin et, süt, yumurta, balık, havuç, patates, kabak, domates, kırmızı biber, portakal, üzüm, mürdüm eriği. Bu besinleri yemek sırasında tüketirseniz yemeklerin içerdiği yağ bu besinlerde bulunan A vitamininin çözünmesine yardımcı olacaktır. Tümör gelişimini erken dönemlerde engellediği bilinen A vitaminin özellikle akciğer, mide, bağırsak, gırtlak ve idrar kesesi kanserini de önleyici etkisi vardır.

- B1 vitamini: Suda eriyen ve sıcaktan çok çabuk etkilenen bir vitamindir. Pişirildiğinde ve kabartma tozu ile birleştiğinde yıkıma uğrar. B1 vitamini şeker ve yağ dışında hemen hemen bütün besinlerde bulunur. Ancak en çok pirinç kepeğinde, bütün tahıl ürünlerinde, fasulye türlerinde, fındık, ceviz, yeşil biber, kereviz ve lahanada bolca bulunur. Eksikliğinde, yorgunluk, depresyon, diş eti hastalıkları görülür.

- B3 vitamini: Enerji gereksiniminin sağlanmasında önemli rol oynar. Tahıl ürünleri, karaciğer, böbrek, ekmek, yer fıstığı, fasulye, patates ve çikolatada bol miktarda bulunur. Isıya dayanıklı bu besin pişirildiğinde pek az kayba uğrar. Eksikliğinde çocuklarda büyüme durur.

- B6 vitamini: Suda erir ışık ve ısıdan etkilenir. Balık, karaciğer, patates, erik, kuru üzüm, avakado ve muzda bolca bulunur. Eksikliğinde sinir bozuklukları, deri ve ağız iltihapları görülebilir.

- Folik asit: B vitamini türlerinden olup, karaciğer, et türleri, böbrek, meyve ve sebzelerde bulunur. Isıdan etkileneceği için pişmiş besinlerde kayba uğrar. Bedende önemli kimyasal rolleri olan bu vitamin eksikliğinde kansızlık ve gastrit oluşur.

Pancar salatası

MALZEMELER: 1.5 su bardağı süzme yoğurt, yarım kg. kırmızı pancar, 4 diş sarımsak, 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, 2 çorba kaşığı sirke, 2-3 dal maydanoz, tuz.

YAPILIŞI: Pancarları iyice yıkayıp kurulayın. Tuzlu suda yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika haşlayıp süzün ve suyunu ayırın. Pancarların kabuklarını soyup derin bir salata kasesine rendeleyin. Sarmısakları soyup ezin. Bir kasede sızma zeytinyağı, sirke, sarımsak ve tuzu çırpın. Rendelenmiş pancara ilave edip karıştırın, en az yarım saat bekletin. Süzme yoğurdu derin bir kaba alıp soğumuş olan pancar suyundan yarım su bardağı kadar ilave ederek mikserle çırpın. Pancarlı karışımın yarısını salata tabağına alın. Kalanına çırpılmış yoğurdu ekleyip karıştırın ve tabaktaki pancarın ortasına yerleştirin. Maydanoz yapraklarıyla süsleyin. Et ve sebze yemekleri eşliğinde servis yapın.


31 Aralık 2002
Salı
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED