T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N
Gözleri heryerde!

Strateji ve reklam planlamasında kaçınılmaz olarak başvurulan medya takip şirketleri, yazılı basından TV'lere bütün kuruluşları müşterileri adına gözlüyor. Bunların en köklüsü de Ajans Press

  • MUSTAFA NİZAMOĞLU
    Eğlenmek başta olmak üzere, dünyada olup bitenleri öğrenmek ve kamu hakkında bilgilerimizi arttırmak amacıyla izlediğimiz TV, sadece bizler tarafından değil; ekonomik, siyasal ve toplumsal boyutundan dolayı bizim dışımızda farklı kurumlar tarafından farklı nedenlerle de takip ediliyor.

    Anayasal bir kurum olan RTÜK, denetim amacıyla ülkedeki tüm radyo ve TV yayınlarını bir dedektif titizliğiyle izlerken, reklam ajanslarına yol göstermek amacıyla ölçümler yapan AGB'yse ticari amaçla ulusal televizyonların birçoğunu 24 saat takibe alıp raporlar tutuyor. Özel radyo ve TV'lerle birlikte başlayan bu takip ve ölçümleme, günümüz rekabetçi pazar ortamında tanıtım faaliyetlerinin ve aktivitelerinin planlanması ve gelecek için doğru stratejilerin oluşturulmasında sektörler ve firmalar için önem kazanınca, değişik medya takip kuruluşlarının da ortaya çıkması kaçınılmaz hale geldi.

    Önceleri sadece yazılı basın takibi yapan bazı ajanslar, TV ve radyo takibine de başladılar. Halen bir kısmı sadece yazılı basın ve reklam, bir kısmı da yazılı basın, radyo, TV ve reklam servisi yapan irili ufaklı 5-6 medya takip merkezi bu alanda faaliyet gösteriyor. Bunlardan biri de 50 yıldır seçkin kuruluşlara ve şahıslara hizmet veren ve alanındaki geniş kapsamlı çalışmalarıyla bilinen Ajans Press. 1953 yılında kupür derleme merkezi olarak kurulan ajans, 1994 yılında Ajans Press adını alarak, TV ve radyo takibine de başladı.

    Medya takibinin önemi

    Müşterilerine; basın takibi, TV ve radyo takibi, medya bilgi bankası, CD arşivciliği ve medya haber analizi gibi hizmetler veren merkezin Genel Müdür Yardımcısı Nuri Özyurt, günümüzde medya takibinin önemini anlatırken, medya takibinin artık kurumsal iletişim faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini söylüyor. Bankacılıktan otomotiv sektörüne, mobilya sektöründen konfeksiyona, GSM operatörlerinden siyasi partiler, sendikalar ve belediyelere kadar yaklaşık 100'ün üzerinde sektörün takibini yaptıklarını kaydeden Özyurt, medya takip sektörü içinde sektör kavramlarını yerine oturtan ilk şirketin Ajans Press olduğunu söylüyor. En iyi müşterilerinin bankalar, otomotiv sektöründen şirketler ve GSM operatörleri olduğunu belirten Özyurt, şov dünyasındaki popüler isimlerin takibini yapmalarındaki amacınsa, bir anlamda kendi reklamlarını yapmak olduğunu kaydediyor.

    Müşteriler nasıl yararlanıyor?

    Özyurt, müşterilerine istedikleri konu hakkında çıkan ve medyaya yansımış tüm haberleri, istendiği taktirde reklam ve ilanları derleyip sunan enformasyon amaçlı bir faaliyet olarak tanımladığı medya takibinin, sektörler ve firmalar için neden gerekli olduğunu ve bu takipten nasıl yararlanıldığınıysa şöyle açıklıyor: "Medya takibi, rekabetçi pazar koşullarında bir erken uyarı sistemi olarak ve acil önlemler almak konusunda karar alınmasına hız kazandırıyor. Bu bilgi kaynağı, tanıtım faaliyetlerinin ve aktivitelerinin planlanmasından, gelecek için doğru stratejilerin oluşturulmasına kadar kurum ve kuruluşların kurumsal iletişim, pazarlama, Ar-Ge gibi birçok departmanda kullanılabilirken, şahıslar tarafından da farklı amaçlarla kullanılabiliyor. Bu hizmet artık çok stratejik bir hale geldi. Diğer önemli olan konu da cevap hakkı kullanmak. Özellikle belirli kişileri ya da ticari kuruluşları temsil eden hukuk büroları hizmeti bu yüzden satın alıyor."

    36 TV kanalı takip edilip kayda alınıyor

    Ajans Press'te, günde 1000'e yakın yayın takip ediliyor ve günlük 15 bin civarında kupür sevkiyatı yapılıyor. Hizmeti internetten almak isteyen müşteriler, kendilerine verilen şifreyle Ajans Press'in web sayfasına giriyor ve bilgileri alıyor. 36 televizyon kanalı izlenip kayda alınıyor ve 1 ay süresince saklanıyor. Müşterileri ilgilendiren ya da müşterilerin istediği bölümler montajlanarak CD veya kaset ortamında servis yapılıyor.

    Gazeteler geceyarısından itibaren mürekkepleri kurumadan şirkete geliyor. Personel tarafından işaretlenerek, kesimi yapılıyor ve müşterilerin kutularına dağıtılıyor. Ajans Press müşterilerine; medya bilgi bankası, medya haber analizi ve CD arşivciliği hizmetlerini de veriyor.

  •  
    Şiddet üzerine gerçek ve korkunç bir hikaye!
    1966'da Texas Üniversitesi öğrencilerinden Charles Whitman elinde uzun menzilli bir tüfekle kampüsün en yüksek kulelerinden birine konuşlandı ve rastgele ateş etmeye başladı. En az bir düzine masum insanı öldüren Whitman yirmiden fazla kişiyi de yaraladı. Filmde bu olay, tarihi olgulardan arındırılarak sunuluyor izleyenlere. Film, güçlü anlatımı ve çarpıcı sahneleriyle akıllarda yer eden bir yapıma dönüşüyor.
    The Delicate Art Of The Rifle
    Yön: D.W.Harper Oyn: David Marshall Grant, Stephen Grant, John Kessel, Joy Gewalt (1996/Gerilim-Macera)
    CNBC-e / 22.00

    Aksiyonun orta yerinde ölüm-kalım mücadelesi
    Film Kamboçya'da devrim için büyük katliamlar yapmış olan Kızıl Kmerler'i anlatıyor. Aksiyon ve heyecan dozajı oldukça yüksek olan filmde, bir operasyon esnasında Hong Kong polisinin ele geçirdiği oğlu Doth'u kurtarmaya çalışan terörist Soong'un hikayesi var. Soong Doth'un yanısıra kimyasal silahların da peşindedir. Amacı toplu bir katliam yaparak adını duyurmak ve bir devrim gerçekleştirmektir.
    Mor Ötesi
    Orijinal Adı: Purple Storn Yön: Teddy Chen Oyn: Kam Kwokleung, Joan Chen, Daniel Wu
    STV / 20.00

    Fevzi Kahraman Başkent Kulisinde
    Yazarlarımız Fehmi Koru ve Ali Bayramoğlu'nun her hafta gündemi yorumladığı Başkent Kulisi'ne İhlas Haber Ajansı (İHA) Genel Müdürü Fevzi Kahraman konuk oluyor. Bağdat'tan yeni dönen Kahraman programda Başbakan Gül'ün Ortadoğu ziyareti ve Kürşad Tüzmen'in Saddam Hüseyin'e ilettiği mesajı yorumluyor.
    Kanal 7 / 11.45

    Orman Bakanı Pepe, Kırmızı Işık'ta
    M. Akif Beki'nin hazırlayıp sunduğu Kırmızı Işık'a, Orman Bakanı Osman Pepe konuk oluyor. Bakan Pepe, orman yangınlarının nasıl önleneceğinden, orman talanıyla ev ve tarla sahibi olanların durumuna, Orman Kanunu'nda yapılması düşünülen değişikliklere kadar pekçok konuyu programda anlatıyor.
    Kanal 7 / 23.30
    19 Ocak 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED