T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Denktaş: Anlaşma olsa bile adada barış zor!

Kıbrıs sorununda anlaşma sağlanmasıyla herşeyin bitmeyeceğini belirten KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, adada iki halkın yan yana yaşabilmesinin zor olduğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs sorununda anlaşma sağlansa da barışın zor olduğunu söyledi. TV8'de yayınlanan "8. Gün Kıbrıs Dosyası" programında Genel Yayın Yönetmeni Turan Yavuz'un sorularını cevaplayan Denktaş, adada anlaşma sağlansa da iki halkın yan yana yaşabilmesinin zor olduğunu söyledi.

Denktaş, "anlaşma olursa iki halk yan yana yaşabilecek mi?" sorusunu örnekler vererek cevaplarken, BM'nin eski Kıbrıs özel temsilcisi Hugo Gobi'nin, "Rumlarla Türklerin uyum içinde bir arada yaşabileceklerini düşünmek güzel bir düşüncedir. Ama bir rüyadır" sözlerini hatırlattı. Denktaş, "Kıbrıs'ta 28 yıldır barış olduğunu, kan dökülmediğini, ancak tekrar içiçe sokulduklarında ateşlerin yeniden yanmaya başlayacağını" söyledi.

AB Türkiye'yi istemiyor

Kıbrıs sorununun çözümü için öngörülen 28 Şubat'a kadar yapılacak çok iş olduğunu söyleyen Denktaş, sorunun AB programına sıkıştırılmasının büyük bir hata olduğunu belirtti. Denktaş, Kıbrıs sorununu şart olarak öne koyan AB'nin bununla Türkiye'yi istemediğini ortaya koyduğunu da kaydetti.

Öte yandan Salim Uslu başkanlığındaki HAK-İŞ heyeti, Denktaş'a destek ziyaretinde bulunndu. Denktaş, HAK-İŞ heyetini kabulünde, barışı gönülden arzuladıklarını ancak, söz konusu planın barış değil, halkı kökünden sarsacak bir belge olduğunu vurguladı. Bu arada SP lideri Recai Kutan, Annan planını eleştirerek, "Çözüm diye getirilen şey, aslında çözümsüzlüğün kendisidir" dedi.

'Müzakere etmiyor demedim'

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto`yu kabul etti. De Soto, bir saat 15 dakika süren görüşmeden sonra gazetecilerin sorusu üzerine, Denktaş'ın müzakere masasında olduğunu belirtti ve "Denktaş müzakere etmiyor" yönünde kendisine atfen çıkan bazı haberlerin asılsız olduğunu söyledi. De Soto, "Ben böyle bir şey söylemedim. Böyle bir şey nasıl olabilir ki. Biz haftada üç kez toplanıyoruz. Sanırım bu bir çeşit hata olmalı. Ben, kesinlikle basına böyle bir şey söylemedim" diye konuştu. Denktaş da, dün, söz konusu haberlere tepki göstererek, "De Soto'nun böyle bir şeyi söyleyip söylemediğini kendisine soracağını, eğer söylemişse ayıp ettiğini" ifade etmişti.

Denktaş'a suikast iddiası

Yunanistan'da yayınlan Stohos gazetesi, CIA ve MOSSAD'ın KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a suikast hazırlığı içinde olduğunu iddia etti. Hükümet yanlısı Stohos gazetesi haberinde, suikastte görev alacak istihbarat görevlilerinin, eğitilmek üzere Güney Kıbrıs'ın Dikelya bölgesindeki İngiliz askeri üssüne getirildiğini ileri sürdü.

Haberde, düzenlenecek suikast girişimi ile Yunanistan ile Türkiye arasında 24 saatlik bir çatışma yaşanmasına sebebiyet verilerek, üçüncü bir ülkenin Kıbrıs'a müdahale etmesine zemin hazırlanmasının planlandığı ileri sürüldü. Geçtiğimiz günlerde Denktaş'ın korunmasında bazı değişikliklere gidilerek, koruma tedbirlerinin artırıldığını hatırlatan gazete, Dentaş'ın bundan böyle asker korumalar tarafından korunmasının kararlaştırıldığına dikkat çekti.



31 Ocak 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED