AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Abbas ve Kurey bugün Şam'da

Filistin Kurtuluş Örgütü Başkanı Abbas ile Filistin Başbakanı Kurey bugün Suriye'ye gidiyorlar. Filistinli liderler, Şam'da Hamas lideri Halid Meşal ile yeni gelişmeleri değerlendirecekler.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Başkanı Mahmut Abbas ile Filistin Başbakanı Ahmed Kurey, temaslarda bulunmak üzere bugün Suriye'ye gidiyorlar. Abbas ve Kurey'e bu ziyaretlerinde, Filistin Dışişleri Bakanı Nebil Şaat da eşlik ediyor. 11 Kasım'da ölen Filistin lideri Yaser Arafat'ın, Suriye yönetimiyle her zaman temas içinde bulunduğunu söyleyen FKÖ Başkanı Mahmud Abbas, bu ziyaretin ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açacağına inandığını belirtti. Filistin heyetinin, görüşmeler sırasında, Şam'da bir FKÖ temsilciliği açılmasını talep edeceği de belirtiliyor. Abbas'ın ayrıca, Şam'da Hamas lideri Halid Meşal ve diğer Filistinli örgütlerin temsilcileriyle görüşmesinin beklendiği kaydediliyor. Hamas liderlerinden Şeyh Hasan Yusuf, ''Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde, 1967 sınırları içinde kurulacak bir Filistin devleti temelinde, Hamas'ın, İsrail ile uzun dönemli bir ateşkese hazır olduğunu'' söylemişti.

Ebu Mazen'den Körfez çıkarması

FKÖ Başkanı Mahmud Abbas'ın Suriye ziyaretinin ardından, Kuveyt'in de aralarında bulunduğu 5 Körfez ülkesini ziyaret etmesi bekleniyor. Kuveyt ile ilişkilerin, Arafat'ın 1991'de Irak'taki Saddam rejimine destek vermesiyle gerilmesinin ardından, Abbas'ın Kuveyt'e gidecek ilk üst düzey Filistinli lider olacağı da belirtiliyor. Abbas'ın Körfez ülkeleri turu kapsamında, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Katar'ı da ziyaret edeceği kaydedildi. Hamas örgütünün ileri gelenlerinden Mahmud ez-Zahir, İsrail ile ateşkesin söz konusu olmadığını söyledi.

Ateşkes sözkonusu değil

Zahir, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında, İsrail ile ateşkese karşı çıkarak, "Ateşkes üzerine tek bir söz etmedik. Bugüne kadar kendimizi, halkımızı korumaya ve İsraillileri topraklarımızdan uzak tutmaya devam ettik'' dedi. Örgütünün, 9 Ocak'ta yapılacak Filistin devlet başkanlığı seçimini boykot edeceğini yineleyen El Zahir, sadece yerel seçimlere katılacaklarını belirtti. Hamas liderlerinden Şeyh Hasan Yusuf, geçen gün yaptığı açıklamada, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde bir Filistin devletinin kurulmasının yanısıra İsrail ile uzun süreli bir ateşkesi kabul edeceklerini söylemişti. İsrail ile sağlanan barış anlaşmalarına karşı çıkan Hamas, Filistin yönetiminde rol almamıştı. Öte yandan, İsrailli askerleri öldürmeyi planladıkları suçlamasıyla Ağustos'ta İsrail'de tutuklanan 6 Mısırlı öğrenci dün serbest bırakıldı.



6 Aralık 2004
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED