AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Memlekete hizmet boynumun borcu

Türkiye'nin rekabet açısından daha iyi durumda olan illeri yerine memleketi Denizli'ye yatırım yapmayı tercih eden Ali Filiz bunu, "Doğduğum şehre hizmet etmek boynumun borcu" şeklinde açıklıyor.

Fatih Profil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi; Denizli'de 20 yıllık geçmişi olan köklü bir kuruluş. 1983'ten 2000'li yıllara ulaşan bir güç olduğunu dile getiren Fatih Profil Yönetim Kurulu Başkanı Ali Filiz, kısa sürede büyümelerini bakın nasıl açıklıyor: "Başarının anahtarının çalışanlarımızda olduğunun bilinciyle onlara huzurlu ve gelişime açık bir çalışma ortamı sunarak memnuniyetlerini sürekli kılmayı amaçladık. Bu da başarımızdaki önemli bir faktör oldu."

* Neden profil ve neden Denizli'yi seçtiniz... Bazı sanayicilerin yaptığı gibi teşviği bol olan illere ya da yurtdışına üretimi kaydırmadınız?

Denizli binlerce yıldır uygarlıklara beşiklik etmiş, verimli topraklarıyla onları beslemiş, güneşin ve suyun bereket dağıttığı bir şehirdir. Doğduğum ve köklerimin yaşadığı yer. Bu şehre yatırım yapmak ve hizmet vermek boynumun borcudur.

*KOBİ'lere yönelik birçok destek, bu desteklerden yararlandınız mı?

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) eğitim desteklerinden, istihdam desteklerinden, Ar- Ge desteklerinden, Fuar desteklerinden ve Marka Tanıtım desteğinden faydalanmaktayız. KOSGEB son zamanlarında bu gibi desteklerini arttırarak bizim gibi şirketlere ve haliyle ülkemize büyük katkılar sağlamaktadır.

*Geleceğe dönük yatırım ve projeleriniz nelerdir?

Fatih Profil A.Ş. olarak liderlik en sevdiğimiz alışkanlığımız ve sektörümüzdeki bu liderliğimizi elimizden kaçırmak istemiyoruz. Bu yüzden müşteri ve bayilerine sunduğu kaliteli ürün ve hizmetle birlikte A.Ş bünyesinde yapılan AR-GE çalışmaları ile daha geniş bir ürün yelpazesi yaratmayı hedeflemekteyiz. Yeni bayiler ve distribütörler bularak bayi ağımızı genişletmeyi düşünmekteyiz.

*Denizli'deki değişimi nasıl yorumluyorsunuz? En fazla hangi sektörde ilerleme var?

Denizli'de en fazla tekstil ve son yıllarda Mermer sektöründe ilerleme var. Denizli, en büyük 500 sanayi kuruluşu içerisinde yer alan firmalarıyla ekonomisini her geçen gün en ileri düzeye taşımayı hedefleyen bir sanayi kenti olmuştur. Mermer ise son zamanlardaki büyük atağıyla başa güreşmektedir. Başarısı artık herkesçe bilinen tekstilcilerimiz gibi mermercilerimizde gerek Türkiye'de gerekse dünya pazarlarında adın dan çokça bahsettirmektedir.

*Rekabet şartları konusunda Denizli'nin diğer illere göre durumu nasıldır?

Denizli tekstil konusunda rekabet şansını kaybetmek üzeredir. Son yıllarda yapılan plansız mermer işleme tesislerinin de artmasıyla dünyada önemli rezerve sahip olduğumuz mermerde bile işletmecilerin birbirine karşı fiyat kırmaları neticesinde bir yavaşlama vardır. Sigorta primlerindeki işveren aleyhine dengesizlik giderilmiş olmasına rağmen, yine de primlerin oranı oldukça yüksektir.

Teşvik Kanunu henüz yatırım getirmedi

*Teşvik kanunu hakkında görüşleriniz nedir? Teşvik kanunundan sonra Denizli'de yatırım artışı oldu mu?

Teşvikler yıllardan beri pek fazla ayırım yapılmadan ülke geneli için çıkarılmaktaydı. Ancak; son kanunda bazı illere ayrıcalık verilmesi diğer çalışkan illerin ve yatırımcıların cezalandırılması anlamına gelmektedir. Teşvik kanunundan sonra Denizli'de yatırım artışı olmadı hatta çevre illere kaçışta başladı..

*Markalaşma konusunda ne düşünüyorsunuz?

Ülkemizde olduğu gibi Denizli' de de aile şirketlerinin kurumsallaşamaması en büyük sorunlardan biridir. Henüz yaşı bir yüzyılı geçen şirketlerimiz bulunmuyor. Bu da ülkemizde ciddi markaların oluşmasına engel teşkil ediyor.

  • RÖPORTAJ: FAHRİ SARRAFOĞLU



  • 6 Aralık 2004
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED