AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
İki günde 1 milyar
dolarlık satış yapıldı

KTHY'deki hisseler, İstanbul Hilton otelinin satışı ve Mersin Limanı'nın özelleştirilmesinde iki günde 1 milyar 43 milyon dolarlık rakama ulaşıldı.

Türk Telekom ile ivme kazanan özelleştirme çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, Özelleştirme İdaresi iki günde 1 milyar 43 milyon dolarlık özelleştirmeye imza attı. Önceki gün gerçekleştirilen ihalelerde Kıbrıs Türk Havayolları'nda (KTHY) bulunan yüzde 50'lik İdare hissesi Ada Havacılık'a 33 milyon dolara satıldı. Ardından, yine aynı gün gerçekleşen ihalede Emekli Sandığı'na ait İstanbul Hilton Oteli'nin Doğan Grubu'na ait Ortadoğu Otomotiv şirketine satışında da 255,5 milyon dolarlık rakama imza atıldı. Dün ise Mersin Limanı'nın 36 yıllığına özelleştirilmesine ilişkin ihale 755 milyon dolarlık rakama ulaşıldı. Böylelikle iki günde gerçekleştirilen özelleştirme tutarı da 1 milyar 43 milyon doları buldu.

Özelleştirme 10 milyar dolara doğru

Yılbaşından bu yana gerçekleştirilen özelleştirmelerin tutarı da 9 milyar 705 milyon dolara ulaştı. Yapılan bu özelleştirmelerden 1 milyar 337 milyon dolarlık bölümünün satış ya da devri tamamlanırken, 8 milyar 368 milyon dolarlık özelleştirme de onay aşamasında bulunuyor. Bekleyen özelleştirmeler içinde en büyük bölümü 6 milyar 550 milyon dolar ile Türk Telekom'un yüzde 55'lik bölümünün satışı oluşturuyor. Öte yandan, sırada bekleyen Erdemir ve Tüpraş ile liman ihalelerinin gerçekleştirilmesi durumunda, özelleştirme rakamının daha da yukarı tırmanması bekleniyor.

Hilton ihalesine büyük ilgi gösterildi

Emekli Sandığı'na ait İstanbul Hilton Oteli'nin özelleştirilmesi için önceki gün gerçekleştirilen ihaleye Heron-Permak ortak girişim grubu, Ude-Fiba ortak girişim grubu, Limak A.Ş., İçtaş İnşaat-Boğaziçi ortak girişim grubu, Özaltın A.Ş ile Hema A.Ş, Zorlu Holding A.Ş ve Ortadoğu Otomotiv A.Ş teklif vermişti. İhalede Ortadoğu Otomotiv, 255,5 milyon dolarla en yüksek teklifi vererek ihaleyi kazanmıştı. Kıbrıs Türk Hava Yolları'nda (KTHY) yüzde 50 oranındaki İdare hissesi açılan özelleştirme ihalesinde ise Ada Havacılık A.Ş, ile Peşparmak Havacılık A.Ş yarıştı. Ada Havacılık 33 milyon dolarla en yüksek teklifi vererek ihaleyi kazandı.

Mersin Limanı PSA-Akfen'in oldu

Türkiye'nin en büyük limanı olan Devlet Demiryolları'na ait Mersin Limanı'nın 36 yıllık işletme hakkı ihalesinde en yüksek teklifi 755 milyon dolarla PSA-Akfen Grubu verdi. Akfen Grubu Başkanı Hamdi Akın, ihalede ortaya çıkan fiyatı 'makul' şekilde nitelendirirken, "Zorlasalardı daha da çıkabilirdik" dedi. Akın, ihale bedelini muhtemelen peşin ödeyeceklerini belirterek, Mersin Limanı'nın yenilenmesi amacıyla 100 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını vurguladı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda yapılan ihale üç grubun katılımıyla yapıldı. Açık artırma 510 milyon dolar ve 5 milyon dolar arttırımla başladı. Üçüncü turda Singapurlu Global Hutchison ve Global ortaklığı ihaleden çekildi. Toplam 20 turun ardından PSA Akfen 755 milyon dolar ile en yüksek teklifi verdi. İhale, teknik olarak sonuçlanırken, Rekabet Kurulu'nun görüşünün alınmasının ardından İhale Komisyonu Kararı Özelleştirme Yüksek Kurulu'na sunulacak.



13 Ağustos 2005
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED