AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Görevini tamamladı
ve yok oldu

"Yönetmenliğini Miguel Courtois'in üstlendiği "Kurt" filmi İspanya'da ETA'ya karşı Franko diktatörlüğü tarafından kullanılan ve yok edilen bir ajanın gerçek öyküsünü anlatırken Avrupa'nın yakın tarihine de ışık tutuyor.

Miguel Courtis'in yönettiği İspanya yakın tarihine ilişkin gerçek bir hikayeden yola çıkan "Kurt" isimli film, 70'li yıllarda; Kurt lakaplı gizli servis ajanı Mikel Lajerza'nın yaşamının en önemli kesitlerini perdeye taşıyor. "Kurt" diktatörlük gizli servisi tarafından kullanılan ve yok edilen bir adamın hikayesini anlatırken aynı zamanda İspanya ve dolayısıyla da Avrupa'nın yakın tarihinin politik ve ahlaki düşüncelerini yansıtıyor. Filmde; Kurt'u, Eduardo Noriega canlandırıyor. Noriega'ya Patrick Bruel, JosÈ Coronado, Melanie Doutey, Silvia Abascal, Santiago Ramos, Aitor Mazo ve Jorge Sanz eşlik ediyor.

Kurt, İspanya'daki demokratik süreci durduran Franco rejimini devirerek güç kazanmak ve eylemlerini haklı zemine oturtmak üzere olan ETA örgütüne sızar. Grubun en tepedeki adamları da dahil, üyelerinden dörtte birini yakalatır. Ayrıca onun bu operasyonu teröristlerin tutuklu bulundukları hapishane-lerden kaçma girişimlerini ve kör saldırı kampanyalarını durdurur. Fakat ETA onu ölüme mahkum eder ve bütün Bask bölgesini posterleriyle doldurur. Adını ve yüzünü değiştirmek zorunda kalan Kurt, iz bırakmadan hayatını kurtaracak cesareti göstererek ortadan kaybolur.

İspanya'nın çalkantılı yıllarından bir kesit

İspanya demokratik değişimi çerçevesinde gelişen ve baştan sona nefes kesen film; seyirciyi macera, esrar ve eylem kaosunun içine sürüklüyor. İspanya'da gösterildiğinde büyük tepkilere neden olan film; sorular eşliğinde, Avrupa yakın tarihine belli açılardan ışık tutarak; sanat filmi tadında sosyal içerikli bir yapıt sunuyor. Günümüzde de dünyanın her yerinde etkilerini sürdüren; terörizm gibi önemli bir sorunu tarihi bir bakış açısıyla, aşırı uçlara kaçmayan yaklaşımla ve her tür şartlandırmadan uzak biçimde ele alıyor.

'Kurt'

Orjinal Adı: El Lobo
Yönetmen: Miguel Courtois
Senaryo: Antonio Onetti
Oyuncular: Eduardo Noriega, Silvia Abascal, Patrick Bruel, Melanie Doutey, Jose Coronado
Türü: Gerilim
Süre: 123 dk

Futbol fanatiklerinin dikkatine!

CSI dizisinin yönetmenlerinden Danny Cannon'un imzasını taşıyan "Gol" filmi futbolun mukaddes bir değer olarak kabul edildiği bir ülkede yaşayan Santiago Munez'in futbol sevdası uğruna vediği mücadeleleri sürükleyici bir üslupla aktarıyor. Şimdiye kadar çekilmiş iyi bir futbol filmi olmaması ve Gol'ün eleştirmenlerden vasatın üstünde notlar alması nedeniyle "en iyi futbol filmi" unvanınını alması muhtemel olan film, ülkemizdeki futbol meraklılarına eğlenceli bir seyir vaad ediyor. Filmin başrollerini Kuno Becker, Alessandro Nivola Marcel Iures paylaşıyor. Beckham, Zidane, Rau, Alan Shearer gibi ünlü futbolcuların da bol bol göründüğü filmin kurgusu şöyle gelişiyor: 10 yaşında yanında sadece futbol topunu ve eski püskü bir Dünya Kupası fotoğrafını alarak Meksika sınırından Amerika'ya göç eden Munez'in tek hayali futbol oynamaktır. Bir gün bir mahalle arası futbol maçında eski futbolcu ve oyuncu avcısı tarafından keşfedilir. Babası tarafından engellense de yıldız bir futbolcu olmak için çetin bir mücadeleye girişecektir.

Mağara, derinde ve sıradışı bir gerilim

Yönetmenliğini Bruce Hunt'un yaptığı, bir araştırma ekibinin Romanya'nın dipsiz bir ormanının içinde yer alan 1,5 km derinlikteki bir mağaradaki yaratıklarla mücadelesini anlatan gerilim filmi "Mağara" özel efektleri ile dikkat çekiyor. Karanlık bir atmosferde kurgulanan, gerilim ile bilim kurgu türlerini başarılı biçimde sentezleyen filmde, Cole Hauser, Morris Chestnut, Eddie Cibrian, Rick Ravanello ve Marcel Iures rolleri paylaşıyor.

Hepsi doğru insanı bulmak için

Haftanın romantik komedisi Aşkla Randevu, yalnızlıktan kurtulmak isteyen Sarah'ın doğru insanı bulmak için girdiği macerayı konu alıyor. Kocasından ayrılan Sarah Nolan küçük bir depresyon geçirir. Ailesi Sarah'ın aylardır süren yalnızlığından endişeye kapılarak ona koca adayı bulmak için kolları sıvar. Sarah için ilginç tecrübeler edineceği hareketli günler başlamıştır.

 
'Musıki Mirasımız' CRR Türk Müziği Topluluğu'na emanet
'CRR Türk Müziği Topluluğu', "Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Musıki Mirasımız" başlıklı ilk konserini bu akşam veriyor.
Eskişehir'de
'Hırsız' var

Halk sanatçılarına kimlik
TBMM geleneksel el sanatlarının araştırılması için kurulan komisyonun hazırladığı raporda, özgün çalışmalar sürdüren sanatkarlara "Halk Plastik Sanatçısı'' kimliği verilmesi öngörüldü. "TBMM'ce geleneksel Türk el sanatları üretici ve sanatkarlarının sorunlarının araştırılarak, el sanatlarının geliştirilmesi, korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi'' amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, 4 aylık çalışmasını tamamladı. Çalışmalar sonucunda oluşturulan raporda, halk plastik sanatları başlığı altında kümelenen sanatların ayırt edilmesi gerektiği, kurumsal eğitim almadan bir sanat dalını atadan, babadan, nineden, anadan, ustadan, geleneksel yollarla öğrenen, yöresel düzeyde, yöreye özgü, anonim ve özgün çalışmalar sürdüren sanatkarlara "halk plastik sanatçısı'' kimliği verilmesi istendi. İlk ve orta öğretimde tarih dersinden ayrı olarak "Sanat Tarihi'' ve "Halk Bilimi'' derslerinin zorunlu tutulması da tavsiye edilen raporda, kız meslek liselerinin ilgili alanlarından mezun olan öğrencilere güzel sanatlar fakültelerine ve kurulması tavsiye edilen geleneksel el sanatları fakültelerine giriş hakkı verilmesi öneriliyor. Açılabilecek iş yurtlarında el sanatları öğretilerek sokak çocukları ve işsiz gençler, üretici ve verimli hale getirilebilecek.
TDV Türkiye 24. Kitap ve Kültür Fuarı bugün açılıyor
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından düzenlenen "Türkiye 24. Kitap ve Kültür Fuarı" bugün açılacak. Gelenekselleşen ve bu yıl 24. kez açılacak olan fuar, bugün Kocatepe Camii fuar alanında ve İstanbul Sultan Ahmet Camii avlusunda saat 12.00'de törenle açılacak. Her gün 10.00-22.00 saatleri arasında açık kalacak fuarda, yayıncılar, okuyuculara alışverişlerinde yüzde 40'a varan indirim yapacak. Ankara'da 75 yayınevinin katıldığı fuarda, bu yıl ilk kez çocuk kitaplarının da bulunduğu bir stand açılacak. Fuar, 22 Ekim'e kadar gezilebilecek.
  • ANKARA
  • 7 Ekim 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED