AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Perle: Gelen cevaplar

ABD başkentinden Türkiye'ye ulaşan 'darbe' söylentileri ve bazı Amerikalı yazarların Türkiye'yi hedef alan, akıl almaz iddialarla dolu yazılarını konu edinen Kulislere iki cevap geldi. Biri, Richard Perle'ü Mustafa Süzer adına Türkiye'de ağırlayan Aydan Kodaloğlu'ndan, diğeri de Murat Demirel'den... Her iki açıklamayı hitap satırları dışındaki bölümlerine ve yazılım biçimine dokunmadan aynen yayımlıyorum. Aynı konuda Richard Perle, Frank Gaffney ve Michael Rubin de doğrudan açıklama göndermek isterlerse sütunumuz onlara da açık. Açıklamaları okuyalım:

Aydan Kodaloğlu'nun gönderdiği açıklama:

Ülkemizde demokrasiye olan saygı ve inancınız herzaman tarafımdan takdirle karşılanmıstır. Ancak, bu demokrasi içinde, beni birtakım akla sığmayacak senaryolara adres göstermeniz, herzaman saygı gösterdiğim ve bunu da heryerde dile getirdiğim zerafetinize maalesef uymamıştır. Elbette ülkemizdeki basın hürriyeti -şükürler olsunki- medeni bir tartışma ortamına elverişlidir. Dolayısıyla, sizde tabii ki görüşlerinizi inandığınız şekilde aktarabilirsiniz, ancak sizin yurtiçi ve yutdışındaki saygınlığınız bugüne kadar doğru haberleri aktarmakla oluşmuştu diye düşünüyorum.

Her iki makalenize konu etmiş olduğunuz Richard Perle ile, rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal döneminden başlayarak gelen 15 yıllık bir dostluğum vardır. Bu yıllar içinde, Richard Perle, bırakın Türkiye karşıtı olmayı, zaman zaman kendi hükümetleri ile Türkiye menfaatlerini koruduğu için, görüş ayrılığına düşmüş olduğu hepimizce malumdur. Dolayısıyla, hele de bugünlerde yaşamakta olduğumuz Avrupa Birliği utancı gözönüne alınırsa, Washington da son kalan dostlarımızdan birisi hakkında yazmakta oldugunuz bu tefrikayı hayretle karşıladığımı bildirmek isterim.

Richard Perle'nin, Türkiyede bir askeri darbeyi desteklediği gibi gerçekten akıl dışı fikirlerin cevabı olarak, Richard Perle'nin dünyada demokrasi ideolojisinin, en önemli savunucularından biri olduğunu hatırlatmak isterim.

Frank Gaffney yazısının Richard Perle tarafından yazdırılmış olduğu gibi akla sığmayan iddianıza gelince: Richard Perle böyle bir yazıyı yazma gereği görürse, kendi adıyla yazacaktır cevabını vermek isterim.

Dolayısıyla her iki iddia da gerçek dışıdır.

Ne yazıkki, Türkiyemizde birbirimizle tartışmaktan doğruları ve insanlığımızı unuttuğumuz zamanlarda, vefa-onur-yardımlaşma gibi değerlerin yerini para almaktadır. Size hatırlatmak isterimki, kültürümüzde hala paradan çok daha önemli unsurlar vardır ve bir Türk çocuğu olarak bununla herzaman iftihar ediyorum.

Mustafa Süzer, 1983-90 yılları arasında Başkanlığını yaptığı Dış Ticaret Derneği vasıtası ile Türk-Amerikan ticaret hacmini artırmıştır; ve bu nedenle Amerika'da ki itibarı halen süregelmektedir. Ayrıca konu ettiğiniz Ritz Carlton oteli, sahibi olan Bill Marriott (Dünya üzerinde 3000 oteli vardır) tarafından dünyanın en güzel oteli ilan edilmistir. Umuyorumki bu sizede gurur kaynağı olacak bir vakadır. Mustafa Süzer, benim için bir Türkiyenin yetiştirdiği nadide bir işadamı olarak herzaman iftihar vesilesi olmuştur.

Sonuç olarak, belirtmek isterimki, 15 yıllık Türk-ABD ilişkileri tecrübeme göre, iki ülke ilişkisinin en önemli noktası- doğruluk ve dürüstlük ilkeleridir. Richard Perle ise, ömrüm boyunca tanışıklığımdan dolayı bana iftihar, şeref ve onur vesilesi olmuştur.

Saygılarımla, doğruları bilgilerinize sunarım / Aydan Kodaloğlu

Bu açıklamanın altında, aynı metnin kendilerine de gönderildiği belirtilen dört Ak Parti milletvekilinin adları da yer alıyor: Murat Mercan, Şaban Dişli, Cüneyd Zapsu, Reha Denemeç...

Murat Demirel'in açıklaması:

Yeni Şafak gazetesinde yayınladığınız her iki yazıda adı geçen kişilerle hiçbir zaman ve hiçbir şekilde görüşmediğim ve benim adıma da o kişilerle görüşmeye çalışan herhangi biri olmadığı gibi yazılarınızda yer alan konularda da herhangi bir faaliyet ve benzeri girişim içinde bulunmam mümkün değildir. Böyle bir şeyin olmasına hem soyadım hem de sizinde malumunuz olduğu üzere, Egebank davaları dolayısıyla içinde bulunduğum psiko sosyal durum zaten buna engeldir.

Sizin kulağınıza fısıldayan kişi ya da kişileri de tanımam etmem. Onların size söylediği kişi ya da olayları da bilemem. Yazınızda da çok isabetli bir şekilde belirttiğiniz gibi 'bu zırvayı kimler tartışıyor' bilmiyorum ve bilmek de istemiyorum. Çünkü, inanın bana şu an kendimle ilgili hukuksal süreç dışında hiçbir şeyle uğraşacak gücüm, zamanım ve enerjim yok. Olsa da zaten böyle bir şey için kesinlikle kullanmam.

Saygılarımla / Murat Demirel


7 Ekim 2005
Cuma
 
TAHA KIVANÇ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED