AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Ramazan'da oruç mu, çalışma mı?

* Sayın hocam, bu yazınız geçenlerde bana sorulan bir soruyu aklıma getirdi. Bir tanıdığım maden ocağı işletiyor. İşçilerle aralarında Ramazan ayında çalışma konusunda bir fikir ayrılığı belirmiş, şöyle: işçiler Ramazan'da da olsa borçlarını ödemek için çalışmak mecburiyetinde olduklarını belirterek önce rızkımız gelir, gerekirse Ramazan orucunu kaza ederiz diyorlar, işletmeci ise ben Ramazan geldi mi ocağı kapatırım, bayramdan sonra hava müsaid olursa çalışmaya başlarsınız, yoksa Ramazan'da oruç tutmamanıza sebep olurum veya bunun günahı benim de üzerime olur diyor. Gerçekten de burada günah işletmecinin mi olur, yoksa ağır şartlar altında da olsa işçilerin hem çalışıp, hem de oruç tutmaları mı gerekir? Hürmetlerimle. (Mehmet İlhan/Öğretmen)

Sağlıklı ve oruç tutma şartları elverişli olanlar, öncelikle hem çalışıp rızık temin etmekle, hem de farz olan oruç ibadetini yerine getirmekle yükümlüdür. Maden ocağında çalışanlar da, bu ana kural gereğince Ramazan içinde ikisini birden yürütebilirlerse, çok isabetli hareket etmiş olurlar. Ancak, maden ocağındaki bazı işçilerin çalışma şartları gerçekten çok ağır. Bu durumda olanların, şartlarını değerlendirip ona göre hareket etmeleri gerekir. Sağlığını tehlikeye atma pahasına, çalışıp oruç tutmak kesinlikle doğru değil. Bu durumda olanlar, 4.10.2005 tarihli yazımızdaki gibi hareket etmelidirler.

Maden ocağı işletmecisinin, çalışanlarını ücretlerinden yoksun bırakarak, Ramazan'da ocağı kapatması da doğru değil. Çalışma sürelerini biraz azaltarak da ocağın işletilmesi sürdürülebilir. İşletmeci, çalışanların ücretlerini vererek Ramazan'da çalışmaya elbette ara verebilir. Çalışmak isteyenlere ise, oruç tutabilecekleri şartları hazırlaması yeterlidir. Bunun dışında Ramazan'da oruç tutmayanların veya şartları dolayısıyla tutmak istemeyenlerin günahı işletmecinin olmaz.

Üniversite Sınavı ve Oruç

* Sayın Akyüz, ben üniversite sınavına hazırlanan 18 yaşında bir gencim. Malum Ramazan ayı ve ben oruç tutmaya başladım. Ancak ders çalışırken zorlanıyorum, yani kafam almıyor. Buna göre ben bundan sonra orucu bırakırsam, nasıl bir kefaret ödemem gerekir? Lütfen mesajınızı bekliyorum. (Tarık Aydoğdu)

Genç ve sağlıklı birinin orucu bırakmayı düşünmemesi gerekir. Hem sınava daha çok uzun bir süre var, hem de oruç genç ve sağlıklı insanları sarsıcı zorlukta bir ibadet değil. Elbette ders çalışırken biraz zorluk çekilecek. Ama unutmayalım ki ağır yoksunluklar altında üniversite sınavına hazırlananlar da var. Onların neler çektiğini kendi benliğimizde yaşayarak duygudaşlık yapınca, halimize şükredip oruç tutmanın çok zor olmadığını daha iyi anlarız.

Ramazan'da her ne sebeple olursa olsun oruca niyet etmeyip tutmayanlar, sadece gününe gün kaza etmekle yükümlüdürler.


7 Ekim 2005
Cuma
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED