AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
İKÖ'de dönüm noktası

İKÖ dışişleri bakanları toplantısı Yemen'de başlıyor. Türkiye, dönem başkanlığını Yemen'e devredecek. Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu, reform önerilerinin bakanların onayına sunulucağı toplantının çok yoğun geçeceğine işaret etti.

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) dışişleri bakanlarının 3 gün sürecek toplantısı, bugün Yemen'in başkenti Sana'da başlayacak. Toplantıda Türkiye'yi temsil edecek olan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, bugün öğleden sonra Yemen'e hareket edecek. Türkiye, 30 Haziran'a kadar sürecek toplantıda, bir yıldır sürdürdüğü İKÖ Dışişleri Bakanları Konferansı (İDBK) dönem başkanlığını Yemen'e devredecek.

Olağanüstü haller dışında yılda bir kez toplanan İKÖ Dışişleri Bakanları Konferansı'nın dönem başkanlığı, yıllık toplantıya ev sahipliği yapan ülke tarafından üstleniliyor. Türkiye, geçen yıl İstanbul'da düzenlenen 31. İDBK ile dönem başkanlığını devralmıştı. Toplantı, bugün 31. İDBK dönem başkanı sıfatıyla Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yapacağı açılış konuşmasıyla başlayacak ve ardından kapalı oturumlara geçilecek.

"Aydın ılımlılık" teşvik edilecek

Aynı günün akşamı Yemen Başbakanı Abdülkadir Becemal, konuk bakanlara yemek verecek. Toplantının ikinci günü, sabah düzenlenecek kapalı oturumla başlayacak ve daha sonra konuk bakanlar, Yemen'in eski fotoğrafları ve Yemen ile ilgili Osmanlı belgeleri sergisini gezecekler.

Aynı gün Yemen Dışişleri Bakanı Ebu Bekir Abdullah El Kurbi, konuk bakanlara öğle yemeği verecek, yemeğin ardından yeniden kapalı oturuma geçilecek. İKÖ dışişleri bakanları toplantısı, 30 Haziran'da Genel Sekreterlik tarafından konferans belgelerinin hazırlanması ve nihai bildirinin sunulmasıyla sona erecek. Toplantıda bakanları, başta kapsamlı reformlar ve İslam dünyasını ilgilendiren bazı uluslararası meseleler olmak üzere hayli yoğun bir gündem bekliyor. İKÖ Genel Sekreterliği'ne Ekmeleddin İhsanoğlu'nun seçilmesinin ardından, İKÖ ve İslam dünyası için kapsamlı bir reform ve yenilenme hareketi planlanıyor.

Bu çerçevede, İslam dünyasının 21. yüzyılda karşı karşıya kaldığı problemler ve çözüm yolları, İslam'ın dünyadaki imajının pozitif hale getirilmesi ve "aydın ılımlılık'' (enlightened moderation) kavramının teşvik edilmesi, İKÖ'nün yeniden yapılandırılması ve daha etkin hale getirilmesi, mali yapısının güçlendirilmesi, tüzüğünün ve isminin değiştirilmesi, İslam ülkelerinde yönetenlerle yönetilenler arasındaki farkın daraltılması, demokrasiyi teşvik, genel sekreterliğin yetkilerinin artırılması, Batı'da İslam dünyasına yönelik yanlış anlamaları gideren ve Müslüman toplumlar arasındaki anlaşmazlıklara çözüm yolları geliştiren yeni birim ve "think-tank''ler kurulması, kadınların sosyal yaşama katılımının artırılması gibi birçok reform hareketi gündemde bulunuyor.

İKÖ bünyesindeki Akil Adamlar Komitesi'nin Mayıs ayı sonunda Pakistan'ın başkenti İslamabad'da düzenlediği toplantıda, bu reform önerilerini içeren 3 bölümlü bir rapor hazırlandı. Şimdi bu rapor, Yemen'de yapılacak İKÖ dışişleri bakanları toplantısında ele alınacak ve aralık ayında Mekke'de düzenlenecek İKÖ zirvesinde onaya sunulacak.

İhsanoğlu: Çok yoğun geçecek

İKÖ Genel Sekreteri İhsanoğlu, "bu yıl bir hayli reform hareketinin gündemde olduğunu'' belirterek, Yemen'deki toplantının çok yoğun geçeceğine işaret etti. Toplantıda reform önerilerinin müzakere edileceğini kaydeden İhsanoğlu, üye ülkelerin bu önerilere olumlu yaklaştığını ve kötü bir sürpriz beklemediklerini söyledi. Toplantıda, ayrıca Irak, İsrail-Filistin sorunu, tsunami felaketine yönelik yardımlar, Tayland 'daki Müslümanların sıkıntıları gibi uluslararası konular masaya yatırılacak. Toplantı, gözlemci üye KKTC'nin ilk kez bir dışişleri bakanları toplantısına ''Kıbrıs Türk Devleti'' sıfatıyla katılacak

  • ANKARA

    İSMİ VE TÜZÜĞÜ DEĞİŞECEK

    İKÖ'nün isminin ve tüzüğünün değiştirilmesi de gündemde. İKÖ'ye yeni isim olarak, "Müslüman Ülkeler Örgütü'' veya "İslam Devletleri Örgütü'' gibi adlar düşünülürken, örgütün tüzüğü de değiştirilerek, tüm üyelerin İKÖ faaliyetlerine daha etkin biçimde katılımı ve sorumluluklarını yerine getirmesi hedefleniyor. İslam dünyasının ekonomik ve sosyal kalkınmasında kadınların katılımcı rol üstlenmesi hususuna da özel vurgu yapılırken, İKÖ bünyesinde bu konuyla ilgilenecek bir merkez de kurulması öngörülüyor. Bir diğer önemli reform hamlesi de, İKÖ genel sekreterinin yetkilerinin artırılmasını içeriyor. Bu sayede, genel sekreterin özel temsilciler atayabilmesi ve yapısal reformları bağımsız olarak hayata geçirebilecek güce sahip olması hedefleniyor. BM ve uluslararası toplumla işbirliğinin artırılması, sürtüşmelerden kaçınılması, Doğu-Batı işbirliğini kolaylaştırıcı bir atmosfer yaratılması, ayrıca Müslüman ülkeler arasındaki etkileşimin ve birliğin güçlendirilmesi amaçlanıyor.



  • 28 Haziran 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED