AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Hisse Senetlerinin ve Zor Satılan Malların Zekâtı

Hisse Senetlerinin Zekâtı

* Hocam selâmlar; Borsada bulunan hisse senetleri için zekât ödemesi nasıl oluyor? Acaba o günkü borsa değeri üzerinden mi hesaplamak gerekiyor? Teşekkürler. (Erkan Ulusu/bilgisayar)

Borsada bulunan hisse senetleri, zekâtın nisap ve yıl geçme gibi diğer şartlarını taşıyorlarsa, o günkü piyasa/borsa değeri üzerinden hesaplanıp, nakit para ve ticaret malı gibi, % 2.5 üzerinden zekât ödenir.

* Hocam, Köşenizi mümkün mertebe takip etmeye çalışıyorum. Güzel konulara değiniyorsunuz. Hazır zekâttan konu açılmışken size bir soru yöneltmek istiyorum. Cevaplarsanız memnun olurum. Konu şöyle: 5-6 yıl önce özel bir hastaneden belli bir sayıda hisse alarak belli oranda hastaneye ortak oldum. Aldığım hisse miktarı nisap miktarını geçecek kadardır. Bugüne kadar hissemin değerini öğrenerek gerekli olan zekâtı ödedim. Ancak bir arkadaşım ortak olunan şirkette hisselerin değil de, kârın zekâtı ödenir dedi. Fakat tatmin edici bilgi vermeyince, size sorma ihtiyacı hissettim. Bilgi verirseniz sevinirim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Saygılarımla. (V.Çiftçi/öğretim üyesi)

Yatırım amacıyla elde bulundurulan hisse senetlerinin zekâtı, hisse senedinin değeri+gelir üzerinden ödenir. Ödeme, ihraç eden şirketin yıllık bilançosundan öğrenilen zekât düşmeyen malvarlığını istisna ederek, kalanın % 2.5'u üzerinden yapılır. Arkadaşınızın söylediği, 1. soruda cevapladığımız spekülatör sıfatıyla sermaye piyasalarından alınan ve ticareti yapılan hisse senetleri için geçerlidir. Dolayısıyla, sizin şimdiye kadar yaptığınız uygulama doğrudur.

Zor Satılan Mallar, Borçluluk ve Zekât

* Ben yurt dışında yaşayan bir okurunuzum. Konumumu size anlatmak istiyorum. Benim iş konumumdaki mallar çok yüksek değerlerde. Fakat bunları paraya çevirmek, oldukça zor. Dolayısıyla daha önceden devam eden el borçlarım var. Artı şu anda aldığım malların ödemeleri var. Ödemem gerekiyor ki mal alıp satıp tezgâhımızı çevirebilelim. Bunun yanında bir de normal mecburî giderler var, kira, maaş vs. Neye öncelikle ödeme yapmam gerekir. 1) El borçları mı? (Bu kişiler uzun süredir benden geri istiyorlar.) 2) Mal alımı borçları mı? (Bu kişiler de uzun süredir benden ödeme istiyorlar.) 3) Mecburî ödemeler, maaş, kira vs. 4) Zekât mı? Bilgilendirirseniz sevinirim. Çok teşekkürler. (Fazlı)

Öncelikle el(den) borçları, mal alımı borçları ve mecburî ödemeleri dikkate almanız ve ödemeniz gerekir. Çoğunluğun görüşüne göre ticaret malları, bir kimsenin yanında birkaç yıl satılmadan ve zekâtı ödenmeden kaldıktan sonra satılırsa, geçmiş bütün yılların zekâtını toptan ödemek gerekir. Malikî Mezhebi'ne göre ise, bu mallar satıldıktan sonra, yalnızca bir yıl için zekât ödenir.

Müzayede Malı Altın ve Zekât

* Bir kilo altından oluşan müzayede malı açık arttırma ile on kilo altın fiyatına alınıyor. Zekât bir kilo mu, yoksa on kilo üzerinden mi verilmeli? (Zeki Yıldız/serbest)

Bu tür bir altın artık nakit özelliğini kaybetmiş ve koleksiyon değeri kazanmıştır. Dolayısıyla, zekâtı bizzat kendinden ödenemeyeceği için, ağırlığına değil, piyasadaki müzayede değerine göre zekât ödenir.


1 Kasım 2005
Salı
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED