T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 4 AĞUSTOS 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yüksek Askeri Şura kararları açıklandı

Yüksek Askeri Şura'nın Ağustos ayı olağan toplantısında alınan kararlar açıklandı.

Yüksek Askeri Şura'da alınan kararlarla, 30 Ağustos 2006 tarihi itibariyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) üst komuta kademesi şekillendi.

Buna göre, Genelkurmay Başkanlığında 4. yılını dolduran Orgeneral Hilmi Özkök ile Jandarma Genel Komutanlığı'nda 2. yılını dolduran Orgeneral Fevzi Türkeri emekli olacaklar.

Şura öncesi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından imzalanarak kamuoyuna duyurulan Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, 30 Ağustos tarihinden itibaren Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Orgeneral Özkök'ün yerine Türkiye Cumhuriyeti'nin 25. Genelkurmay Başkanı olacak.

Orgeneral Türkeri'den boşalacak Jandarma Genel Komutanlığını ise Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Işık Koşaner devralacak.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Ergin Saygun Genelkurmay 2. Başkanlığı'na, Ege Ordusu Komutanı Fethi Remzi Tuncel 1. Ordu Komutanlığı'na, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık Ege Ordusu Komutanlığı'na, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral İsmail Koçman 3. Ordu Komutanlığı'na, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Orhan Yöney Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na atandı. Orgeneralliğe yükselen Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Korgeneral Avni Atila Işık, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na getirildi.

Yine, bu yılki Şurada orgeneralliğe terfi eden Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı Korgeneral Hasan Iğsız, 2. Ordu Komutanlığı'na atandı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert bulundukları görevi bir yıl daha sürdürecek.

Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç ile Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun görev yerlerinde ise değişiklik yapılmadı.

KORGENERAL VE TÜMAMİRALLER

Şurada, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanı Korgeneral Erdal Ceylanoğlu ile Elazığ'daki 8. Kolordu Komutanlığı'nda 2002-2003 yılları arasındaki inşaat ihalesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla bir süredir Genelkurmay Askeri Mahkemesinde yargılanmasına devam edilen 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Ethem Erdağı'ya birer yıl bekleme verildi.

NATO Güney Bölge Koruma Unsur Komutan Yardımcısı Korgeneral Şaban Recai Öztürk, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Dursun Bak ve 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Ayhan Taş emekliye sevk edildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığında bu yıl korgeneral veya koramiral rütbelerinden bir üst rütbeye terfi olmayacak.

Deniz Kuvvetleri'nde Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Eşref Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri'nde Denetleme ve Değerlendirme Başkanı Korgeneral Hasan Aksay'a birer yıl bekleme verildi. İki komutan, oramiral ve orgenerallik için gelecek yılki şuraya girecek.

Hava Kuvvetleri'nden Şura'ya giren 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Atalay Efeer'in ise kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayrılmasına karar verildi.

JANDARMA KURMAY BAŞKANININ GÖREV SÜRESİ UZATILDI

Geçen yıldan temditli Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Mehmet Çavdaroğlu'nun görev süresi bir yıl daha uzatıldı. Jandarma Genel Komutanlığı Denetleme Başkanı Korgeneral Nurettin Çakır ise emekliye sevk edildi.

GATA Dekanı Tümgeneral Derviş Şen'in de 30 Ağustos itibariyle emekliliğine karar verildi. Geçen yıldan temditli olan Tuğgeneral Mehmet Zeki Bayraktar ise tümgeneralliğe terfi etti. Tuğgeneral İbrahim Somuncu'ya ise 1 yıl bekleme verildi.

1. Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral İsmail Hakkı Pekin, Silahlı Kuvvetler Akademisi Komutanı Tümgeneral Abdullah Atay, Zırhlı Birlikler Eğitim ve Tümen Komutanı Tümgeneral Necati Özbahadır, Tümgeneral Muzaffer Şen ile Tümgeneral Nejat Bek korgeneralliğe yükseldi.

Geçen yıl Kara Harp Okulu Komutanlığından Kara Harp Akademisi Komutanlığına atanan Tümgeneral Hulusi Akar, KKTC'deki 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Aydemir Cülcüloğlu, Tümgeneral Salih Güloğlu, Tümgeneral Ümit Şahintürk ve Tümgeneral Ahmet Turmuş birer yıl bekleme aldı.

Kırklareli'nde Ahmet Fenkli adlı erin 2001 yılında dayak sonucu beyin kanamasından ölümüne neden oldukları iddiasıyla 5 kişiyle birlikte Genelkurmay Askeri Mahkemesinde yargılanarak beraat eden Tümgeneral Emin Ünal ise emekliye sevk edildi.

Mayın Filosu Komutanı Tümamiral Mehmet Otuzbiroğlu koramiralliğe yükselirken, Aksaz Deniz Üssü Komutanı Tümamiral Engin Baykal ile Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Özer Karabulut'un 30 Ağustos itibariyle emekliliklerine karar verildi.

Eskişehir'deki 1. Hava Kuvveti Komutan Vekili Tümgeneral Korcan Pulatsü ile Hava Tümgeneral Ziya Güler'in yanı sıra Jandarma Okullar Komutanı Tümgeneral Mustafa Bıyık da korgeneralliğe yükseldi.

Ankara İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Kurmay Albay Vahdettin Bereceli, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı Kara Pilot Kurmay Albay Hamza Koçyiğit ise tuğgeneralliğe yükselen isimler arasında yer aldı.

YENİ KOMUTA KADEMESİ

Buna göre, 30 Ağustos 2006 tarihi itibariyle TSK'nın üst komuta kademesi şöyle olacak:

Genelkurmay Başkanı: Orgeneral Yaşar Büyükanıt
Kara Kuvvetleri Komutanı: Orgeneral İlker Başbuğ
Deniz Kuvvetleri Komutanı: Oramiral Yener Karahanoğlu
Hava Kuvvetleri Komutanı: Orgeneral Faruk Cömert
Jandarma Genel Komutanı: Orgeneral Işık Koşaner

1. Ordu Komutanı: Orgeneral Fethi Remzi Tuncel
2. Ordu Komutanı: Orgeneral Hasan Iğsız
3. Ordu Komutanı: Orgeneral İsmail Koçman
Ege Ordusu Komutanı: Orgeneral Şükrü Sarıışık

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı: Orgeneral Atila Işık Harp Akademileri Komutanı: Orgeneral Aydoğan Babaoğlu Genelkurmay İkinci Başkanı: Orgeneral Ergin Saygun Donanma Komutanı: Oramiral Muzaffer Metin Ataç Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı: Orgeneral Orhan Yöney

  • ANKARA (A.A)


    Komutanların özgeçmişleri
    Genelkurmay'dan ihraç gerekçeleri

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi