T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 4 AĞUSTOS 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Mehmet OCAKTAN

Sınır ötesinde, İsrail'in düştüğü duruma düşmeyiz

Lübnan'da, Filistin'de İsrail'in gerçekleştirdiği 'vahşet' sahneleri yaşanırken, Türkiye de 'terör belası'na karşı kararlı bir mücadeleyi sürdürüyor. Bu konuda, Ankara gündemine her gün bir başka haber servise sokuluyor. Bir gün, devletin önemli güvenlik birimlerinin sızdırdığı, "PKK'yı dağdan indirme planı", bir başka gün ise Irak Dışişleri Bakanı Zebari'nin, "PKK bürolarını kapatırız" şeklindeki açıklamaları gündeme sokuluyor. Hemen arkasından ise, Genelkurmay 'plan'ı yalanlıyor.

İşte, kafaların her gün bir başka planla karıştığı bir ortamda, konuyu hükümetin önemli bir bakanına soruyorum.

Bakan özellikle, 'sınır ötesi' operasyon konusunda hassas bir konuya dikkat çekiyor: "Böyle bir operasyonda, en dikkat edilmesi gereken konu, bugün bütün dünyanın nefretini çeken İsrail'in düştüğü duruma düşmemektir. Lübnan'da çocuklar katlediliyor ve büyük bir dram yaşanıyor. Aynı şeyleri biz de yaşamak istemeyiz. Dolayısıyla, önünü sonunu hesap ederek ve tamamen 'meşru' zeminde yapmak durumundayız."

TÜRKİYE-ABD-IRAK ÜÇLÜ KOORDİNASYON

"Eğer ciddi bir iş yapıyorsanız, bir değerlendirmeniz, bir planınız mutlaka vardır. Ama hemen yarın sabah için bir plan yok" diyen Bakan, Türkiye'nin geçmiş tecrübelerinden de yararlanarak 'kararlı' ve 'titiz' bir plan yürüttüğünü söylüyor:

"Geçtiğimiz günlerde Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda Genelkurmay Başkanı'nın da katılımıyla bir toplantı yapıldı. Orada bir kanaat oluştu: PKK'yı özellikle Kuzey Irak'ta etkisiz hale getirmek için Irak hükümeti ve ABD ile birlikte hareket edelim. Şu an o seviyede temaslar çok ciddi bir plan dahilinde titizlikle yürütülüyor.

Eğer sınır ötesi bir operasyondan söz ediyorsak, Türkiye'nin geçmişteki tecrübelerini dikkate almak zorundayız. Türkiye, 1983'ten bu yana tam 24 sınır ötesi harekat yaptı. Dolayısıyla bunların ışığında, bugün nelerin nasıl yapılabileceğini biliyor. İşe mümkün olduğu kadar, sonuç alıcı çözümler üzerinde duruyoruz.

Bu yüzden de, daha kalıcı çözümler için dış temasları dikkatle yürütüyoruz. Çünkü, geçmiş dönemlerde de bu tür operasyonlar Amerika ve Avrupalı ülkelerle koordineli olarak yürütüldü."

BARZANİ ABD'YE SORMADAN ADIM ATMAZ

Sayın Bakan'a, Irak Dışişleri Bakanı Zebari'nin ve Kürt lider Mesut Barzani'nin, son günlerde basına da yansıyan terör örgütü PKK ile ilgili açıklamalarını ve girişimlerini soruyorum.

Bakan hiç tereddütsüz, "Barzani Amerika'dan habersiz iş yapmaz. Amerika isterse, Barzani PKK'yı sıkıştırır. Barzani, bugün tutup oraya buraya mektuplar yazıyor, bunları nasıl yazıyor. Demek ki, bugüne kadar PKK ile bir ilişkisi vardı, bunlar da ortaya çıkıyor" diyerek, Barzani'ye önemli göndermelerde bulunuyor.

BAHÇELİ HİÇ HAKKARİ'YE GİTTİ Mİ

Muhalefetin 'terörle mücadele' konusunda dikkatli bir dil kullanmadığının altını çizen Bakan, "Ayağı yere basmayan değerlendirmelerle toplumun kafasını karıştırıyorlar, ama hiçbiri Güneydoğu'ya gitmeye cesaret edemiyor" diyor.

"Bahçeli ne kadar zamandır Hakkari'ye gitmiyor? CHP lideri Deniz Baykal, tatil bölgelerinde dolaşıyor, ama 'terör'le mücadele konusunda slogan üretmeyi çok iyi beceriyor... Oysa AK Partili bakanlar, Başbakan sürekli bu bölgelerde ve halkın içinde."

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi