T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 4 AĞUSTOS 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bugün Lübnan'aysa yarın sana saldırılır

Başbakan Erdoğan, İsrail'in saldırıları başladığından beri 'sessiz' kalan ve İKÖ zirvesine düşük seviyede katılan Mısır ve Suudi Arabistan ile Ürdün'e tarihi uyarıda bulundu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in önce Filistin ve ardından Lübnan'a başlattığı terör saldırıları karşısında 'suskunluğa' gömülen bazı Arap ülkelerine tarihi bir uyarıda bulundu. Erdoğan, Arap dünyasının liderliğine soyunan Mısır ve Suudi Arabistan ile Ürdün'ün hem saldırılar karşısında yeterli tepki göstermemesi hem de Ortadoğu krizini görüşmek için olağanüstü toplanan İKÖ Zirvesi'ne bakan ve temsilci seviyesinde katılmalarını eleştirdi. Erdoğan, 'Bugün Lübnan'a yapılan saldırılara 'sessiz ve tarafsız' kalanların, yarın kendilerine saldırılmayacağının garantisi içinde olamayacağını söyledi.

Erdoğan, 12 saatlik bir yolculuk sonunda geldiği Malezya'da İKÖ toplantısının açılışında, Lübnan'da orantısız güç kullananan İsrail'in kadınlarla çocukları göz göre göre öldürdüğünü söyledi. Erdoğan, şunları söyledi: "Hiçbir gerekçe bu yapılanı masum gösteremez. Hiçbir şekilde meşru kabul edilemez. Bu savaşın galibi olmayacaktır. Korkunç küresel yeni bir yangının, büyük bir felaketin bizleri beklediğini söylemek kehanet olmayacaktır."

GÜVENLİK KONSEYİ'NE ELEŞTİRİ

Erdoğan, medeniyetler çatışması uyarısında bulunarak, "Şayet bugün dur diyemezsek, yarın çok geç olabilir" dedi. BM kurulurken öngörülen barış düzeninin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en ciddi tehditle karşı karşıya olduğunun altını çizen Erdoğan, "BM Güvenlik Konseyi, üyeleri arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle zayıf düşürülmüştür" diye konuştu. Ortadoğu'daki yangının tahammül sınırlarını zorlamaya başladığını kaydederek, "İKÖ olarak akan kanı durdurmak zorundayız. Bugün bu toplantıdan bu netice çıkmalı. Uluslararası kuruluşlar bu çağrıya cevap verir hale getirilmeli. Bütün imkanlarımızı seferber etmememiz gerekli'' dedi.

MISIR VE SUUDLARA TARİHİ UYARI

Erdoğan konuşmasında İsrail'in Filistin ve Lübnan saldırıları karşısında 'sessiz' kalan ve İKÖ Zirvesi'ne düşük düzeyde katılan başta Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan olmak üzere bazı Arap ülkelerini isimlerini vermeden uyardı. Başbakan Erdoğan, "Bugün dokunulmayanlar, yarın bana dokunulmayacak rehaveti içine girmesinler. Aynı tarafsızlık, aynı durum onlara da olabilir. Onun için bugünden tezi yok tavrımızı koyarak, adımlarımızı atmamız gerekmektedir'' diye konuştu.

Türkiye'nin terörün her türlüsüne karşı olduğunu, tedhiş eylemlerinin hiçbir şekilde masum görülemeyeceğini anlatan Erdoğan, "Kötülüğü bertaraf etmek, ancak bizzat kötülüğün kendisini yok etmekle, kötülüğü ortaya çıkaran bataklığı kurutmakla mümkündür. Şiddetle barışa ulaşılamaz'' dedi. Lübnan'daki savaşı, noktasal bir sorun olarak değerlendirmenin mümkün olmadığını ifade eden Erdoğan, İKÖ'nün tarihi sorumlulukla karşı karşıya olduğunu söyledi.

BM'Yİ GÜÇLENDİRMELİYİZ

Erdoğan, insani yardım için güvenli koridor ve derhal ateşkesin sağlanmasının gerekli olduğunu kaydetti. Erdoğan, Lübnan Başbakanı Sinyora'nın hazırladığı barış planının İKÖ için uygun olduğunu söyledi. İstikrar Gücü'nün mutlaka BM çatısı altında olması gerektiğinini altını çizen Erdoğan, "Safi ateşkes sağlandığında Türkiye olarak biz de bu istikrar gücüne katkıda bulunmaya hazırız" dedi. Lübnan için bağışçı ülkeler konferansı düzenlenmesini desteklediklerini anlatan Erdoğan, "Bölgenin şiddet sarmalına sürüklenmesine asla müsaade etmeyeceğimiz, sorunların güçle, şiddetle çözülemeyeceği mesajını vermeliyiz. BM'yi mutlaka güçlendirmeliyiz'' diye konuştu.

  • KUALA LUMPUR (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi