T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 12 AĞUSTOS 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Lübnan'da ateşkes, BM'de oy birliğiyle kabul edildi

BM Güvenlik Konseyi'nin, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmalara son vermeyi ve bölgedeki şiddeti engellemeyi amaçlayan karar tasarısı oybirliğiyle kabul edildi.

Kararda, şiddete son verme çağrısında bulunuluyor ve Güney Lübnan'a 15 bin kişilik BM Barış Gücü ile Lübnan askerinin konuşlandırılmasını öngörülüyor.

İsrail ile Lübnan, oylama yapılmadan önceki açıklamalarında, kararı uygun bulduklarını bildirmişlerdi.

Tasarıda, Lübnan Başbakanı ve hükümetinin yedi nokta planıyla otoritesini, kendi meşru silahlı güçleriyle ülke genelinde genişletme kararı memnuniyetle karşılanıyor ve bu durumun ülkede Lübnan ordusundan başka bir silahlı güç ya da hükümetten başka bir otoritenin olmamasını sağlaması açısından önemli olduğu vurgulanıyor.

Lübnan'daki durumun, uluslararası barışa ve güvenliğe tehdit oluşturduğu belirtilen karar tasarısında, çatışmaların tamamıyla sona erdirilmesi gerektiği belirtilerek, Hizbullah'ın tüm saldırılarına ve İsrail'in hücuma yönelik tüm askeri harekatına derhal son verilmesi çağrısında bulunuluyor.

İSRAİL ASKERLERİ BÖLGEDEN ÇEKİLECEK

Tasarıda, Lübnan hükümetine ve BM Barış Gücü UNIFIL'e Mavi Hat boyunca güçlerini konuşlandırmaları çağrısında bulunulurken, aynı zamanda İsrail hükümetinden güney Lübnan'da bulunan tüm askeri güçlerini çekmesi çağrısı yapılıyor.

Karar tasarısında, Lübnan hükümetinin güney Lübnan'a 15 bin asker gönderme kararı da aynı biçimde memnuniyetle karşılanıyor.

Tasarıda, İsrailli askerlerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması istenirken, İsrail'de tutuklu bulunan Lübnanlı mahkumlarla ilgili sorunun çözülmesi isteniyor.

Karar tasarısında, uluslararası toplumdan Lübnan'ın havaalanlarını ve limanlarını açabilmesine, evlerini terketmek zorunda kalan insanların geri dönebilmesine, Lübnan'ın gelecekte yeniden yapılanmasına ve kalkınmasını yardımcı olabilmek amacıyla her türlü insani ve mali desteği sağlanması çağrısında bulunuluyor.

Tasarıda ayrıca, Lübnan'ın uluslararası toplumca kabul görmüş sınırlarıyla birlikte toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve siyasal bağımsızlığına tam destek verildiği vurgulanıyor.

TARAFLARDAN İSTENENLER

Tasarıda, iki taraftan iki ülke arasında sınır oluşturan Mavi Hatta saygı göstermeleri beklendiği vurgulanarak, İsrail ve Lübnan'dan kalıcı bir ateşkesi ve uzun dönemli bir çözümü belirtilen ilkeler çerçevesinde desteklemeleri isteniyor.

Bu ilkelere göre taraflar, çatışmaların yeniden başlamasını önlemek için Mavi Hat ve Litani Nehri arasında yalnızca Lübnan ve UNIFIL'in konuşlandırılmasını öngören güvenlik düzenlemelerine uygun davranmak zorunda.

Bir başka önemli ilke de, daha önce imzalanan ikili ve uluslararası anlaşmalara uyularak Lübnan'da silahlı olan tüm grupların silahsızlanmaları ve böylece bölgede Lübnan devletinin otoritesinin sağlanması.

İlkeler arasında ayrıca, başka ülkelerden Lübnan'a, Lübnan hükümetinin yetkisi dışında hiçbir silah satışının yapılmaması ya da teknik eğitim verilmemesi gerekiyor.

Ayrıca, İsrail'in elinde bulunan bölgedeki kara mayınlarının yerlerini gösteren haritaların BM'ye verilmesi gerektiği de belirtiliyor.

Tasarıda, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'dan da Lübnan'ın Şebaa çiflikleri bölgesi de dahil olmak üzere tartışmalı ve belirsiz sınırlarının belirlenmesi ve silahsızlandırılması amacıyla ilgili uluslararası alanda temasa geçerek çözüm önerileri üretmesi ve bu önerileri BM Güvenlik Konseyi'ne 30 gün içinde iletmesi bekleniyor.

UNIFIL GÜÇLENDİRİLİYOR

Karar tasarısında, bölgede bulunan BM Barış Gücü'nün (UNIFIL) güçlendirilmesi amacıyla asker sayısının en fazla 15 bine çıkarılması öngörülüyor. UNIFIL, daha önceki görevlerine ek olarak ayrıca bölgede çatışmaların durdurulmasını gözetmek, İsrail güçleri bölgeden çekilirken Lübnan güçlerinin bölgeye konuşlanmasına da eşlik etmek ve desteklemekle yükümlü olacak.

UNIFIL, insani yardımın sivil halka ulaşmasını sağlarken, bir yandan da bölgeyi terkeden insanların evlerine güvenli bir biçimde dönmelerine yardımcı olacak. UNIFIL ayrıca, bölgedeki BM personelinin ve tesislerinin korunmasını sağlayacak. Tasarıda, UNIFIL'in görev süresi 31 Ağustos 2007'ye dek uzatılıyor.

Ayrıca tasarıda BM Güvenlik Konseyi'nin kalıcı bir ateşkes ve çözümün bulunması için UNIFIL'in yönergesini gözden geçirme niyetinin olduğu belirtiliyor.

LÜBNAN HÜKÜMETİ, KARAR TASARISINI KABUL EDECEK

BM Güvenlik Konseyi'nde görüşülen ve ateşkes yapılmasını öngören karar tasarısını, İsrail'in ardından Lübnan'ın da kabul etmeye hazır olduğu öğrenildi.

Yetkililer, Lübnan topraklarındaki şiddete son vermesi beklenen karar tasarısının, Beyrut yönetimince uygun bulunduğunu ve hükümet tarafından kabul edileceğini söylediler.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi