T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 12 AĞUSTOS 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Rice: Daha güçlü bir Lübnan ortaya çıkabilir

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, BM Güvenlik Konseyi'nin, Lübnan ile ilgili karar tasarısını kabul etmesiyle ve uluslararası toplumun yardımıyla daha güçlü bir Lübnan'ın ortaya çıkabileceğini söyledi.

Güvenlik Konseyi'ndeki oylamadan önce konuşan Rice, kimsenin, kararın kabulünün bölgedeki tüm şiddeti bir anda ortadan kaldırmasını beklememesi gerektiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Rice, şimdi önemli olanın, kararın uygulanması olduğunu belirterek kalıcı bir barışın koşullarının zaman içinde oturacağını ve sorunun siyasi olarak çözümü için diplomatik çabaların asıl şimdi başlayacağını vurguladı.

ABD'nin Lübnan'a yardımını 50 milyon dolara çıkaracağını belirten Rice, diğer ülkelerden Lübnan'ın içişlerine karışmamaları çağrısında da bulundu. Rice, "bugün her ülkeden, özellikle İran ve Suriye'den Lübnan'ın egemenliğine ve uluslararası topluluğun iradesine saygı göstermelerini bekliyoruz" dedi.

Rice, Lübnan'daki BM barış gücünün, yeni görevleriyle birlikte 7 katı kadar artacağını, asker sayısının 2 binden 15 bine çıkacağını kaydetti.

Oylamanın ardından ise gazetecilere yaptığı kısa açıklamada Rice, "bu ilk adım, ama iyi bir ilk adım" diyerek sorunun çözümü için çok çalışılması gerektiğini belirtti.

FRANSIZ DIŞİŞLERİ BAKANI: NİHAYET BM BİR KARAR ALIYOR

Fransa'nın Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy de yaptığı konuşmada, "BM Güvenlik Konseyi'nin nihayet Lübnan ve İsrail'deki savaşa son verme kararı aldığını ve sorumlu davrandığını gösterdiğini" belirtti.

Fransa'nın başından beri çatışmaların sona ermesi çağrısında bulunduğunu söyleyen Douste-Blazy, ülkesinin sorunun çözümü için çok çalıştığını vurguladı. Douste-Blazy, amacın, "Lübnan'ın tüm sınırları içinde egemenliğinin yeniden güçlendirilmesi, öte yandan da İsrail'in güvenliğinin garanti altına alınması" olduğunu söyledi.

Fransız Dışişleri Bakanı, barış gücü asker sayısının 15 bine çıkarılmasının tarihi bir karar olduğunu söyleyerek gücün, kendi başına bir barışı taraflara zorla kabul ettiremeyeceğini, ancak Lübnan hükümetine bazı konularda yardımcı olacağını söyledi.

Fransız Bakan, bununla birlikte barış gücünün çatışmaların yeniden başlamasını engelleme ve tarafların kalıcı bir ateşkese ve Mavi Hat'ta saygılı olmalarını sağlamak için etkili bir rol oynayacağını belirtti.

"TÜM ÇATIŞMALAR SONA ERMELİ"

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Jassim El Tani, BM kararının kabulünden itibaren tarafların tüm çatışmalara son vermeleri gerektiğini söyledi.

El Tani, kararı desteklemekle birlikte kararda bazı yönlerinin dengeli olmadığını, bölgedeki faktörlerin bazılarının gözden kaçırıldığını ve Lübnan'ın birliği, istikrarı ve toprak bütünlüğü konularına yeterince ağırlık verilmediği düşüncesinde olduklarını ifade etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett da yaptığı konuşmada, bugün Hizbullah'ın önünde tarihi bir seçenek olduğunu ve uluslararası toplumun, onun barışı seçmesini beklediğini söyledi.

Beckett, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in yakında bölgeyi ziyaret edeceğini belirterek Orta Doğu'da yeni bir stratejiye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

  • NEW YORK (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi