T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 26 HAZİRAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İhsan DENİZ

VII. kongreye doğru...

Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen "VII. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi", 27 Haziran - 1 Temmuz tarihleri arasında Gaziantep Tuğcan Oteli'nde yapılacak.

Söz konusu kongrenin hayli çaplı bir katılımla gerçekleşeceği anlaşılıyor. Zira, 197'si Türkiye'den olmak üzere; Azerbaycan'dan Kanada'ya, Amerika'dan Japonya'ya, İtalya'dan Rusya ve Çin'e tam 23 ayrı ülkeden 52, toplam 249 bilim adamı ve araştırmacı, 6 seksiyondan oluşacak kongrede bildirilerini sunacak, görüş alışverişinde bulunacak, tartışmalara katılacaklar.

İlki 1975 yılında başlatılan ve 1981 yılından itibaren periyodik olarak her beş yılda bir realize edilen Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongreleri, söylemek bile fazla; Türk halk kültürü ve tarihine sahip çıkılmasına, halk kültürüne yönelik ilginin canlı ve diri tutulmasına, halk kültürü değerler bütününün incelenip araştırılmasına, konuyla ilgili bilimsel çalışmaların teşvik görerek genişletilmesine, halk kültürüne dair özerk yapıların ve yeni araştırma sahalarının oluşturulmasına, bu bağlamda yeni kültürel donelerin gün ışığı bulması ve dünya çapında tanıtılmasına, dışarıda ve içeride yapılan muhtelif çalışma ve araştırmaların gündeme getirilmesine... matuf bir girişim olması hasebiyle özel bir anlam, sahici bir işlev taşıyor hiç kuşkusuz.

Bu çaptaki bir organizasyonla bir arada bulunacak dünyanın çeşitli yörelerindeki araştırmacı ve bilim adamlarının yüz yüze gelerek, tanışıp görüşmeleri ve Türk halk kültürü ekseninde fiilî bir 'kültür aktarımı'nda bulunmaları, muhakkak ki, Türk halk kültürünün günümüz ortamındaki konumuna verimli bir kan akışı sağlayacaktır. 250 kadar bilim adamı ve araştırmacının oturumlara katılacak, bildirileriyle görüş sunacak, dahası Türk halk kültürü merkezli inceleme ve araştırmaları izleyen ilgili vatandaşların da kongre süresince oluşacak sıcak ortama katkıda bulunacak olmaları, Gaziantep'in kültür dünyasına ilâve bir katma değer sağlayacaktır.

Ele alınacak konulara bakıldığında, Türk halk kültürünün geçmişten günümüze kadar yansıyan genel ölçekteki yaşama biçimleri ve hayat kavrayışlarıyla daha özel ölçekte, örneğin gelenekleri, görenekleri, davranış tarzları, sosyal yapıları, duygu dünyaları, inançları, zenaatleri, müzikleri, oyunları, edebiyatı, dili, mutfak kültürü vs. bütünlüklü bir yapı içinde sergilenip değerlendirilecek ve dolayısıyla zengin bir birikim olarak gelecek nesillere aktarılacaktır.

Bu büyük organizasyonu gerçekleştirmek için yoğun bir mesai harcayan, gerekli alt yapı çalışmalarını koordine eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Celil Güngör Bey'i ve kurumun diğer birimlerindeki mesai arkadaşlarını kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

Yarın başlayacak kongrede, ilgilenecek olanlar için 6 seksiyonun başlıklarını da sıralamak istiyorum:

1. Genel Konular Seksiyonu
2. Türk Halk Edebiyatı Seksiyonu
3. Türk Halk Kültüründe Müzik, Oyun, Eğlence Seksiyonu
4. Türk Halk Kültüründe Gelenek, Görenek ve İnançlar Seksiyonu
5. Türk Halk Kültüründe Maddi Kültür Öğeleri Seksiyonu
6 Gaziantep İli Halk Kültürü Araştırma Seksiyonu

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi