T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 22 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Felç gelirken haber verir

Özdemir, "şah damarlarında ki plakları tespit edip dolayısıyla tedavi etmek bir noktada felçlerin önlenmesi anlamına gelmektedir" dedi.

Şeker hastalığı nedeniyle sol ayak parmakları kangren olan Ferdi Tayfur'un doktoru Opr. Dr. Necati Özdemir, damar cerrahisini, kangren, varis, felç ve genç erkekleri vuran buerger hastalıklarını ve tedavi yollarını Yeni Şafak'a anlattı. ABD'nin Colombia Üniversitesi Hastanesi'ne tedavi için giden, bir hafta süren tedavi sonrasında ise doktorların ayak parmaklarını keseceklerini söylemesinin ardından Türkiye'ye dönen Ferdi Tayfur, kendisini Opr. Dr. Necati Özdemir'e emanet etmişti. Opr. Dr. Özdemir tarafından tedavi edilen Tayfur, ayak parmaklarını kaybetme tehlikesini de atlatmıştı.

YARISI KURTARILIR

Opr. Dr. Necati Özdemir, şeker ve damar sertliği başta olmak üzere kesilen ayak, parmak, bacak ve diğer uzuvların en az yarısının kurtarılabileceğini, ayrıca felcin de önceden tespit edilerek önlenebileceğini söylüyor. Damar cerrahisinin kalbi besleyen ve kafatası içindeki damarların dışındaki bütün damarlarla uğraşan bir tıp dalı olduğunu ifade eden Özdemir, atardamar hastalıklarına en çok şeker hastalarında, yüksek tansiyon hastalarında, kan kolesterolü yüksek hastalarda karşılaşıldığını vurguladı. Damarların organlara kan taşıyan yapılar olduklarından kendilerinin belirti vermeyeceğini anlatan Opr. Dr. Necati Özdemir, "Ancak kansız kalan veya kan dolaşımı bozulmuş organın fonksiyonlarında azalma meydana gelir. Mesela bacak damarlarının hastalıklarında yürüme mesafesi kısalır. Beyin damarı hastalıklarında felç, yani beyin fonksiyonlarının azalması ortaya çıkar" dedi.

DOKULAR ÖLÜYOR

Kangreni, doku ölümü olarak tanımlayan Opr. Dr. Necati Özdemir, "Dolaşım bozukluğuna bağlı olarak kuru kangrenler ortaya çıkar. Eskiden amputasyon, yani bacak kesmeler uygulanırdı. Şimdi dolaşım düzeltici (ilaç, ameliyat, stent vs) önlemlerle bacak kesilmeleri yapılmamakta, minör amputasyonlar dediğimiz daha küçük amputasyonlar (sadece parmak veya daha küçük bölgelerdeki temizleme ameliyatları) uygulanmaktadır. Böylece hastaların yürürken bir proteze bağımlı olmaları engellenmektedir" diye konuştu.

VARİS VÜCUDUN HER YERİNDE GÖRÜLÜR

Varisi deri altında bulunan toplardamarların genişlemesi olarak tanımlayan Opr. Dr. Necati Özdemir, "Varis bacakta görülebildiği gibi vücutta diğer yerlerde de görülebilir. Halk arasında basur diye tarif edilen hastalık da makatta ortaya çıkan varislerdir. Ayrıca siroz hastalarında yemek borusunda da görülebilir" dedi.

Tedavisi mümkün Felcin beyinde birdenbire ortaya çıktığını kaydeden Özdemir, "Bu durum, dolaşım bozukluğuna bağlı olarak bir bölgenin işlevinin kaybolmasıdır. Bu da 2/3 oranında şah damarlarında ortaya çıkan pıhtıların beyindeki bir damarı tıkamasıyla ortaya çıkar. Bundan dolayı biz artık felç olmayı 2/3 oranında tespit edebiliyoruz. Ardından tedavi geliyor" şeklinde konuştu.

Genç erkekler DİKKAT!

Buerger hastalığını da anlatan Opr. Dr. Necati Özdemir, "Bu hastalık, genç erkeklerde ortaya çıkan ve sigaraya bağlı olarak ortaya çıkan iltihabi damar tıkanmalarıdır. Ayak veya ellerde özellikle parmak uçlarında kızarma, ağrı, yanma ve yara oluşmasıyla kendini belli eder. Ağrılar çok şiddetlidir. Tedavi edilmezse kolların veya bacakların kesilmesine kadar gider. Başlangıç olarak sigarayı bırakmak en etkili tedavidir" dedi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi