T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 28 ŞUBAT 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bazı hastalıklar çocukluktan miras

Çocukluk çağında görülen bazı hastalıklar, ileri yaşlarda karşımıza yeniden çıkabilir. Bunu önlemenin tek yolu bu dönemde görülen hastalıkların iyi tedavi edilmesidir

Yapılan araştırmalar, bazı hastalıkların bize çocukluktan miras kaldığını gösteriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Serttürk, bu hastalıkları ya geç teşhis edilebilmiş, ya başarısız tedavi uygulanmış, ya da tedavisi erken bırakılmış hastalıklar olarak belirtiyor. Dr. Serttürk çocuklukta görülebilen, ileri yaşlarda da kişilerin peşini bırakmayan hastalıkları ve nasıl ağır sonuçlar doğurduklarını şöyle sıraladı:

ÇOCUKLUKTAN HATIRA KALAN HASTALIKLAR

Bronşektazi: Kişiye çocukluktan hatıra kalabilen hastalıklara en güzel örnek bronşektazidir. Akciğer bronşlarının normal yapısının bozulması ile oluşan bu hastalık kişinin yaşam kalitesini düşürdüğü gibi, kanama ve zatürree ile kendisini göstermektedir. Çocukluk çağında ağır olarak geçirilen kızamık hastalığına bağlı zatürree eğer iyi tedavi edilmezse genç yaşlarda akciğer ameliyatıyla sonuçlanabilecek bronşektazilere neden olurlar.

Üst solunum yolu enfeksiyonları: Erken dönemlerde sık tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarında mutlak olarak kulak burun boğaz doktoru muayenesi gerekmektedir. Burun etlerinin aşırı şişliği ya da çocuğun koku alamaması, iştahının az olması uyarıcıdır. Bu çocuklarda gelişebilecek sinüzit ve orta kulak enfeksiyonları tedavide geç kalınması durumunda o kişiyi ömrünün geri kalan kısmında da etkileyebilmektedir.

Allerjik rinit: 'Alerjik rinit'in, yani burnun alerjik rahatsızlıklarında erken dönemde verilen alerji önleyici basit ilaçların çocuğun ileri dönemlerde astım olmasını engellediği saptanmıştır. Basit bir alerji teşhisi ve burun muayenesi yeterli olacaktır.

Tüberküloz: Çocukluk çağında geçirilmiş tüberküloz (verem) hastalığının yeterli süre ve doğru ilaçlarla tedavi edilmesi ise kişinin ileri yaşlarda bu hastalığa yakalanması ihtimalini bu hastalığa hiç yakalanmamış kişilerle aynı kılacaktır.

Zatürree: Toplumdan alınan bazı enfeksiyonlar sonucu zatürree olan çocukların ileri yaşlarda tekrar zatürree olma olasılıkları, etkin bir tedavi gerçekleştirilirse hayli düşüktür. Dolayısıyla bu hastalıkla ilgili olarak annenin çocuğa aşırı baskı yapması ve korkutması doğru değildir.

Bronşiolit: Bebeklikte ve çocuklukta iyi tedavi edilemeyen bronşiolitler de erken dönemde zatürree ve ilerleyen dönemlerde ise kalıcı bronşite neden olabilirler

TEDAVİ ANTİBİYOTİKLE SINIRLI TUTULMAMALI

Astım: Astım hastalığı genetik olarak aileden çocuğa mirastır. Genellikle ilkokul çağına kadar iyi tedavi edilirse gençlik çağımızda aktif olarak bir şikayetimiz olmaz. Astım eğer iyi tedavi edilmez ya da yetersiz ve kısa zamanlı tedaviler uygulanırsa kronikleşerek ağır formlara dönüşebilir. Astımlı çocuklarda erken teşhis ise oldukça önemlidir. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu olduğu düşüncesiyle tedavinin antibiyotikle sınırlı tutulması çocuklarda hem tedaviyi başarısız kılmakta, hem de gereksiz antibiyotik kullanımı gelişimleri engellenmektedir.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi