T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 1 MART 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kolesterolün iyisi de var

Kolesterol ve diğer yağlar kan içinde çözülmezler ve hücreler arasında taşınmak için bazı özel taşıyıcılara ihtiyaç duyarlar. Birçok çeşidi olan bu taşıyıcıların üzerinde en çok durulan LDL ve HDL kolesterolüdür

Kolesterol vücut hücrelerimizde ve kan dolaşımında bulunan bir çeşit yağ molekülüdür. Vücudumuzun sağlıklı çalışması için son derece önemli işlevi olan kolesterol, hücre zarının oluşumu, bazı hormonların sentezi, sinir hücrelerinin düzgün çalışması gibi olaylarda rol alır. Damar duvarında gittikçe artan kolesterol birikimi ile damar duvarı kalınlaşır ve damarda daralma meydana gelir. Damarlardaki bu değişiklikler de kan akımının azalmasına ve kalp krizi, felç gibi olaylara yol açar. İnsan sağlığında oldukça önemli bir yeri olan kolesterol hakkındaki sorularımıza Kardiyoloji Uzmanı Dr. Alper Aydın yanıt verdi.

LDL kolesterol nedir?

LDL vücuttaki başlıca kolesterol taşıyıcısıdır. Eğer kan dolaşımında çok miktarda LDL kolesterol bulunursa kalp ve beyin gibi organları besleyen damarların duvarlarında bu fazla kolesterol yavaşça birikmeye başlar. Ateroskleroz denilen bu süreçte bu yağ birikiminin üzerinde oluşan bir pıhtılaşma damarın tamamen tıkanmasına neden olarak kalp krizi veya felç gibi durumlara yol açabilir. Bu yüzden LDL kolesterol 'kötü kolesterol' olarak adlandırılmaktadır. Yüksek LDL kolesterol düzeyleri (160 mg/dl ve üzeri) artmış kalp hastalığı riskini gösterir. Eğer daha önceden bilinen bir kalp hastalığınız mevcutsa LDL kolesterol düzeyinin 100 mg/dl'nin altında olması gerekmektedir.

HDL kolesterol nedir?

Vücuttaki kolesterolün üçte biri ila dörtte biri kadarı da HDL tarafından taşınmaktadır. HDL'nin damar içerisinde dolaşan kolesterol moleküllerini toplayarak karaciğere götürdüğü ve böylece vücuttan atılmasını kolaylaştırdığı bilinmektedir. Bu yüzden HDL kolesterol de 'iyi kolesterol' olarak adlandırılır. Yüksek HDL düzeyleri kalp hastalıklarında koruyucu özellik göstermekteyken, düşük HDL düzeyleri de (40mg/dl altı) kalp hastalıkları için risk faktörü olarak kabul edilmektedir.

Kolesterol düzeyi yüksekliğine nasıl tanı konur?

Yeni kolesterol tanı ve tedavi kılavuzlarına göre 20 yaşındaki her yetişkinin açlık durumundaki kan yağ düzeylerine bakılması ve 5 yıllık aralarla ölçümlerin tekrarlanması önerilmektedir.

Yüksek kolesterol düzeyinin tedavisi nasıl olmaktadır?

Yüksek kolesterol düzeyi tedavisi, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisi olarak iki yolla yapılır. Daha önce kalp ve damar hastalığı geçirmemiş bulunan ve kalp hastalığı için risk faktörleri taşımayan kişilerde öncelikle yaşam tarzı değişikliklerinin denenmesi önerilmektedir. Önerilen yaşam tarzı değişiklikleri arasında diyet, egzersiz, sigaranın bırakılması gibi önlemler yer almaktadır.

Kolesterol düzeyi yediklerimizden nasıl etkilenir?

Vücutta dolaşan kolesterol iki kaynaktan sağlanır: Karaciğer tarafından üretim ve yiyeceklerle dışarıdan alım şeklinde. Hayvansal kaynaklı gıdalar kolesterol içerirken, bitkisel kaynaklı gıdalar kolesterol içermezler. Genel olarak ihtiyaç duyulan kolesterol vücut tarafından sentezlenebildiği için dışarıdan ekstra kolesterol alımına ihtiyaç yoktur. Amerikan Kalp Derneği sağlıklı insanlarda günlük kolesterol alımının 300 mg, kalp hastalığı olanlarda 200 mg ve altında olmasını önermektedir.

Alkol alımı kolesterol düzeylerini nasıl etkilemektedir?

Zararları yüzünden alkol alımı önerilmemektedir.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi