T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 14 MART 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ahmet KEKEÇ

Bu anketçiler ne diyor böyle!

Pollmark'ın 12 ilde, 2 bin 639 kişiyle görüşerek gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını Yeni Şafak'ta okudunuz. Deneklere çeşitli sorular yöneltilmiş, "Malvarlığı tartışmasında kimi haklı buluyorsunuz?", "Cumhurbaşkanı kim olmalıdır?", "Danıştay'ın türban kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?" gibi...

Malvarlığı tartışmasında AK Parti'yi haklı bulanların oranı, CHP'yi haklı bulanlardan iki puan fazla. Her 100 kişiden 34'ü CHP'yi haklı buluyor... Bugüne kadar, bu partinin ulaşabildiği en yüksek oy oranı... Seçmen şunu demek istiyor: Malvarlığı tartışmasında birazcık sen haklı görünüyorsun ama bu sana oy vermemi gerektirmez.

Her 100 kişiden 19'u Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı görmek istiyor. Deniz Baykal'ı Çankaya'da görmek isteyenlerin oranı yüzde 2... Her 1000 kişiden 5'i Mehmet Ağar'ın, 4'ü Berhan Şimşek'in, 3'ü de Abdüllatif Şener'in Cumhurbaşkanı olmasını istiyor.

Listede Bedri Baykam, Vural Savaş, Zekeriya Beyaz, Doğu Perinçek, Çelik Erişçi, Nasuh Mahruki, Kudret Sabancı gibi, her biri birbirinden değerli isimler yer almıyor. Buna mukabil, Cem Uzan'ı Cumhurbaşkanı görmek isteyenlerin oranı binde 4...

Her 100 kişiden 72'si Danıştay'ın "okul dışında türban takan öğretmenin okul müdürü olamayacağı" yönündeki kararını "haksız" buluyor. Yazar ve gazetecilerin yargılandığı TCK'nın 301. maddesinin değişmesini isteyenlerin oranı yüzde 50... Yüzde 27'sinin bu konuda fikri yok.

Danıştay ve Anayasa Mahkemesi gibi yüksek yargı kurumlarının yetkilerini aşıp hükümetin alanına müdahalede bulunduğunu düşünenlerin oranı yüzde 34. Düşünmeyenlerin oranı yüzde 34 buçuk... Fikri olmayanların oranı yüzde 31 buçuk.

Hulâsa, halk, hükümetin genel performansını "başarılı" buluyor ve bir ekonomik krize ihtimal vermiyor. Türban ve özgürlükler konusunda "yasakçılara" katılmamakla birlikte, Türkiye'nin en önemli sorununun "işsizlik" olduğunu düşünüyor.

Tabii ankette bizi (yani seçmeni) en çok ilgilendiren, "bugün seçim olsa" bölümü...

İktidar partisi oy oranını yüzde 42'ye yükseltmiş görünüyor... DYP yüzde 8.9. Belli hassasiyetler üzerinde yürüttüğü "total", "merkezci", "içe kapanmacı" siyasetle MHP yüzde 10 barajını zorluyor. Hırçın ve cerbezeli Erkan Mumcu'nun partisi, Saadet, DEHAP, Genç Parti kulvarında yarışıyor. Emekli paşaların, darbesever Mülkiyelilerin, İlahiyatçıların, Maocuların kurduğu irili-ufaklı partiler hiç yok. Halk bu partilerin ismini dahi hatırlamıyor.

Bugün seçim olsa kaybeden tek parti, bir önceki seçimin de mağlubu olan CHP...

Baykal'ın CHP'si "çevre"ye karşı "merkez"e oynuyor (aynı zamanda siyasî merkezin restorasyonuna talip) ve "merkez sol"daki en önemli buluşma noktası.

Bu durumda, yani "merkez sağ"daki parçalanmayı hesaba katarsak, yüzde 35 ila 40 arasında değişen "geleneksel sol oylar"ın CHP'ye akması ve bu partiyi tek başına iktidara taşıması gerekiyor.

Fakat CHP, yüzde 35'lik "kemiksiz" geleneksel sol oyların ancak yüzde 17'sini toplayabiliyor. Bir önceki seçimde oy oranı yüzde 18 idi... Küçük de olsa, bir düşüş var. Muhalefet avantajını da hesaba katarsanız, geleneksel sol oyların sadece yarısını toplayabilen CHP'nin oy kaybı oldukça yüksek...

Demek ki CHP, önümüzdeki seçimi de kazanamayacak.

Hep aynı şeyi tekrarlıyorum ya, kusura bakmayacaksınız artık: Halkla, halkın değer tercihleriyle kavgalı görüntüsü veren CHP bugüne kadar bağımsız hiçbir seçimi kazanamamıştır, bundan sonra da kazanamayacaktır.

İşte anket, işte sandık!

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi