T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 14 MART 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Petrol Ofisi'nin yüzde 34'ü OMV'ye satıldı

Avusturyalı petrol şirketi OMV, yönetimde eşit temsil hakkı şartı ile Petrol Ofisi'nin yüzde 34'ünü, peşin olarak 1 milyar 54 milyon dolara Doğan Holding'den satın aldı

Orta Avrupa'nın önde gelen petrol ve doğalgaz şirketi OMV, Petrol Ofisi'nin (PO) yüzde 34 hissesinin satın alınması konusunda Doğan Holding ile anlaştı. OMV, PO'nun yüzde 34 hissesi için belirlenen 1 milyar 54 milyon dolarlık bedeli peşin olarak ödeyecek. Dün imzalanan satış sonrasında, Doğan Holding'in PO içindeki payının yüzde 86,7'den yüzde 52,7'ye gerileyecek. Ancak Doğan Holding ile OMV, PO'nun yönetiminde eşit ortaklık sözkonusu olurken, 8 kişilik Yönetim Kurulu'ndaki 4 kişi Doğan Holding'den, 4'ü de OMV tarafından atanacak. Şirketin Yönetim Kurul Başkanı Doğan Holding, Başkan Vekili ise OMV tarafından üstlenilecek. OMV, satış anlaşmasının, 2006 yılının ikinci çeyreğinde ilgili yetkililer tarafından onaylanmasını beklediğini açıkladı. Anlaşma çerçevesinde Türkiye'de yeni bir rafineri yatırımının yanı sıra, Kafkaslar ve Ortadoğu bölgelerini de kapsayan bir coğrafyada enerji konularında işbirliği de öngörülüyor.

PİYASA DEĞERİNİN %19 ÜSTÜNDE

Ödenmiş sermayesi 417,45 milyon YTL olan Petrol Ofisi'nin İMKB'deki toplam piyasa değeri, yaklaşık 2,6 milyar dolara denk gelirken, OMV'nin alacağı yüzde 34 için hesaplanan miktar 884,4 milyon dolar oluyor. Böylece OMW'nin verdiği 1,05 milyar dolar mevcut piyasa değerinin yüzde 19 kadar üzerinde bulunuyor. OMV'nin üst düzey yöneticisi Wolfgang Ruttenstorfer yaptığı açıklamada, "Türkiye pazarına girmek OMV'nin Avrupa'nın büyüyen kuşağındaki önde gelen konumunu daha da genişletme yönündeki 2010 stratejisine uygundur" dedi.

Doğan'ın gözü özelleştirmelerde

Doğan Holding CEO'su Tufan Darbaz, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, Petrol Ofisi'nin halka açıklık oranını yüzde 13'den yüzde 20'ye çıkarmayı hedeflediklerini, grubun elektrik dağıtım ihaleleri ve Milli Piyango özelleştirmesine katılmak istediğini açıklamıştı. Darbaz, Türk Telekom'un özelleştirilmesinde faaliyetleri ayrılan ve Turksat'a bağlanan kablo TV ile de ilgilendiklerini belirtmiş, Petrol Ofisi'nin dağıtımdaki varlığını rafineri ve arama gibi faaliyetlerle güçlendirmek için Avusturyalı OMV ile işbirliğini görüştüklerini belirtmişti.

Doğan beş ayda karını katladı

Petrol Ofisi'ni, İş Bankası ile birlikte Özelleştirme İdaresi'nden 1 milyar 260 milyon dolar bedelle 2000 yılında satın alan Doğan Holding, 2005 Eylül ayında İş Bankası grubunun mülkiyetindeki Petrol Ofisi hisselerini 316 milyonu peşin kalanı 5 yıl vadeli 616 milyon dolara devralarak şirketteki payını yüzde 44,31'den yüzde 88,86'ya çıkardı ve tek patron oldu. OMV'ye yüzde 34'ü 1 milyar 54 milyon dolara satan Holding, beş ayda iki katını aşan bir bedele satmış oldu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi