T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 14 MART 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Zorunlu hizmete onay

Anayasa Mahkemesi yürütmesi durdurulan 'doktorlara zorunlu hizmet yasası'nın iptal istemini reddetti. Mahkeme yurtdışında okuyanlara mecburi hizmeti engelleyen maddeyi de iptal ederek 'zorunlu'da kapsamı genişletti

Anayasa Mahkemesi, doktorlara zorunlu hizmet getiren yasanın iptal istemini reddetti. Mahkeme yasanın Danıştay tarafından eşitlik ilkesine aykırı bulunan, yurtdışında kendi nam ve hesabına okuyarak devletten öğrenci dövizi almadan uzmanlık veya yandal uzmanlık öğrenimlerini tamamlayanları zorunlu hizmetten muaf tutan hükmü de iptal ederek, zorunlu hizmet yapacak doktor sayısını artırmış oldu. Böylece Türk Tabipler Birliği, başlattığı hukuki süreçte kendisinin istemediği bir sonuca imza atmış oldu.

İPTAL İSTEMİNE OYÇOKLUĞU İLE RET

Yüksek Mahkeme, yasanın "pratisyen hekim, uzman tabip ve yandal uzmanlığını yapanların zorunlu hizmete tabi tutulmasına" ilişkin hükmünü, Anayasa'ya aykırı bulmadı ve oy çokluğu ile iptal istemini reddetti. Mahkeme yurtdışında okuyanların durumu ile ilgili madde dışında, ayrıca yasanın "eksik kalan devlet hizmeti yükümlülüklerini uzman tabip veya yan dal uzmanı olarak yapacakları devlet hizmeti yükümlülüğüne ilave etmek suretiyle yerine getirirler" maddesini de iptal etti. Yüksek Mahkeme, tıp fakültesi mezunu olan hekimlerin kısa süre içinde atanamadıkları dönemde de hekimlik yapmalarının engellenmesini düzenleyen "veya tabi iken eksik kalan yükümlülüğünü uzman tabip olarak tamamlama" maddesinin de oy çokluğu ile iptaline karar verdi.

TTB'NİN GİRİŞİMİ SONUÇSUZ KALDI

Türk Tabipleri Birliği, 12 Eylül 2005 tarihli "devlet hizmeti yükümlülüğü'' konulu Başbakanlık genelgesinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmış ve Danıştay 5. Dairesi, söz konusu genelgenin yürütmesini durdurmuştu. Daire, bu genelgenin dayanağı olan 5371 sayılı yasa ile değiştirilen 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı almıştı. Zorunlu hizmet ile ilgili hukuki boşluk nedeniyle Sağlık Bakanlığı Şubat ayında ihtiyaç olan illere atama yapamamıştı. Danıştay yasanın bazı hükümlerini durdurduğu için bakanlık yaklaşık bin hekimin atamasını gerçekleştirememişti.

  • YAKUP BULUT/ ANKARA

    Bin doktor için kuralar haftaya

    Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Gümrükçüoğlu, zorunlu hizmet atama kuralarının gelecek hafta yapılacağını söyledi. Sağlık Bakanlığı, zorunlu hizmet yasasının iptal edilen hükümlerini yeniden düzenleyerek uygulamaya devam edecek. Buna göre Bakanlık, kendi imkanları ile yurt dışında eğitim gören hekimleri de zorunlu hizmete tabi tutacak. İptal edilen maddeler bakanlığın hukuk muşavirleri tarafından yeniden ele alınarak düzeltilecek. Bakanlık yetkilileri doğudaki hekim açığı dikkate alınarak her türlü karara yönelik yasa taslaklarının önceden hazır tutulduğunu belirtti. Bakanlık yetkilileri bin hekimin bir hafta içinde kuralarını çekeceğini belirtti.

    Muhtarlar imzayla çare arıyorlar

    Diyarbakır'ın Silvan İlçesi Devlet Hastanesi'ndeki doktor ve personel açığının giderilmesi amacıyla muhtarlar imza kampanyası başlattı.Silvan Muhtarlar Derneği, 77 köy, 1 belde ve 11 mahalle muhtarının başlattığı kampanyaya, Silvan Kaymakamı Veysel Beyru da destek verdi.Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Kırmaz, 150 bin nüfuslu ilçede halen doktor sıkıntısı çekildiğini, dernek olarak buna son verilmesi amacıyla imza kampanyası başlattıklarını söyledi. Silvan Kaymakamı Beyru da "Herkesin hastaneye sahip çıkması gerekir. Muhtarlarımızın başlattığı bu kampanyayı destekliyorum" dedi.

  • SİLVAN (A.A

    Hekimlik için atama şartı kalktı

    Doktorlara zorunlu hizmetin önünü açan kararı Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, açıkladı. Kılıç, mazeret ve zorunluluk hallerinde "Tabip iken eksik kalan yükümlülüğün uzman tabip olarak tamamlanacağına ilişkin hükmün Anayasa'ya aykırı bulunarak iptaline karar verildiğini belirtti. Hekimlerin kısa süre içinde atanamadıkları dönemde de hekimlik yapmalarının engellenmesini düzenleyen maddenin iptali ile mezunlar atamalarının yapılmadığı dönemde de hekimlik yapabilecekler.

    Doğu'ya gidecek doktora yer sözü

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı ve Sağlık Mensupları Derneği işbirliği ile düzenlenen "14 Mart Tıp Haftası Etkinlikleri'' kapsamında, "2005 Yılı Başarı ve Hizmet Ödülleri'' sahiplerine verildi. Önceki akşam Cemal Reşit Rey'de düzenlenen ödül töreninde Prof. Dr. Hüsrev Hatemi'ye Üstün Hizmet Ödülü verildi. Oyuncu Cengiz Küçükayvaz'ın bir sağlık ocağı doktorunu canlandırdığı oyunla başlayan programa çok sayıda tıp çalışanı katıldı. Sağlık Mensupları Derneği Başkanı Remzi Sağlam, Doğu'ya gönüllü gidecek hekimlere dernek olarak kalacak yer konusunda yardımcı olacaklarını söyledi.

  • SEDA BAŞTUĞ / İSTANBUL

    Diyaliz ünitesine geçici doktor

    Sağlık Bakanlığı'nca Hakkari Devlet Hastanesi Diyaliz Ünitesi'ne geçici görevle atanan doktor, görevine başladı. Yeni Şafak'ın da gündeme getirdiği Diyaliz Ünitesi'nde yıllardır yaşanan doktor sıkıntısının giderilmesi için çalışma başlatan Sağlık Bakanlığı, Konya Numune Hastanesi'nde görevli diyaliz doktoru Metin Tilki'yi rotasyonla 45 günlüğüne Hakkari Devlet Hastanesi'nde görevlendirdi. Hakkari'de göreve başlayan Dr. Tilki, ilk iş olarak Diyaliz Ünitesi'nde tedavi gören 11 hastayı ziyaret ederek, sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Geçici görevle geldiği Hakkari'de, hastalarla yakından ilgileneceğini belirten Tilki, "Burada yaşanan sıkıntı, geçici görevlerle çözülebilecek gibi değil" dedi.

  • HAKKARİ


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi