T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 14 MART 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Meslek liselilerden YÖK'e öfke seli

YÖK'ün katsayı adaletsizliğine umut olan Açık Lise formülünü engelleme çabası, meslek lisesi öğrencilerini kızdırdı. Mağdurlar YÖK'e tepki gösterirken, hukukçu ve eğitimciler ise Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının aleyhte olarak geriye dönük işletilemeyeceği görüşünde.

Binlerce meslek liseliye uygulanan katsayı adaletsizliğinin çözümünde umut olan Açık Lise formülünü engellemek için yeni bir kararla meslek liseli adayların Açık Lise diplomasıyla ÖSS'ye başvuramayacağını açıklayan YÖK, öğrencileri mağdur etmeyi sürdürüyor. Hukukçu ve eğitimciler, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının aleyhte olarak geriye dönük işletilemeyeceğini, dolayısıyla resmi geçerliliği olan başvuruların yürürlüğe girmesi gerektiği görüşünde birleşerek, YÖK'ün bu tavrını eleştiriyor. Açık Lise formülüyle umutlanan ancak YÖK'ün kararıyla yine mağdur edilen meslek liseliler ise karara ateş püskürüyor.

GELECEĞİ KİM KUCAKLAR?

Amasya Taşova İmam Hatip Lisesi'nden 2002 yılında okul ikinciliğiyle mezun olan Cihat Ünal, sürekli gelecek kaygısıyla yaşamaktan bıktığını söylüyor. Kendisini aşağılanmış hissettiğini anlatan üniversite adayı, "Şu anda asgari ücretle çalışan bir işçiyim. Ben 12 sene boşuna mı okudum? Bu uygulamalar, devletin vatandaşına güvensizliğinin göstergesidir. Değerlerine bağlı gençlerine güvenmeyen devlet geleceği onlarla birlikte nasıl kucaklayabilir?" diyor.

'SİYASET İSTEDİM, İŞÇİ OLDUM'

Aynı okuldan geçen yıl mezun olan Tarık Fuat Ünal, ağabeyi ile birlikte Açık Liseye kaydını yaptırmış. Ancak YÖK'ün kararını duyunca umutları, geleceğine pek de inanmadığı bir başka bahara kalmış. Siyasal Bilimler okumayı istediğini ancak şu anda bunun mümkün görünmediğini söyleyen Tarık, "Kendimi ikinci sınıf vatandaş olarak görüyorum. Şu anda ağabeyim gibi asgari ücretle çalışıyorum. Geleceğimi de asgari ücretle çalışan bir işçi olarak görüyorum. Böyle giderse, en fazla 2 yıllık veya 4 yıllık açıköğretim mezunu olabileceğim. Bunun da ileride bana fayda sağlayacağını zannetmiyorum" diye dert yanıyor.

İNSAN HAKLARI GASPI

Şehit Polis Ahmet Yaşar Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi adlı çok programlı lisenin bilgisayar bölümünden geçen yıl mezun olan küçük kardeş Eyüp Sabri Ünal ise kendi bölümünü yani bilgisayar okumak istiyor. Eyüp Sabri, meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girmelerinin engellenmesini hak gaspı olarak niteliyor. Eyüp Sabri, "Sanayici ve işadamları ara eleman ihtiyacının had safhaya ulaştığını, YÖK'ün bu duruma daha fazla devam etmemesi gerektiğini yıllardır söyleyip duruyorlar. YÖK de söylenilen bütün sözleri yok saymaya devam ediyor" diye konuştu.

  • MUSTAFA CAMBAZ / İSTANBUL

    YETER ARTIK BİZİ AŞAĞILAMAYIN

    YÖK'ün katsayı adaletsizliğine büyük tepki gösteren Amasya Taşova İmam Hatip Lisesi'nden 2002 yılında okul ikinciliğiyle mezun olan Cihat Ünal, aynı okuldan geçen yıl mezun olan Tarık Fuat Ünal ile Şehit Polis Ahmet Yaşar Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi adlı çok programlı lisenin bilgisayar bölümünden geçen yıl mezun olan küçük kardeş Eyüp Sabri Ünal, "Yeter, bizi aşağılamaktan vazgeçin" dediler.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi