T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 14 MART 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Gürsoy'dan garip savunma

İstanbul Tabip Odası Başkanı Gürsoy, ekonomik ve insanca yaşam koşullarının sağlanması halinde doktorların Doğu'ya gitmek isteyeceklerini savunurken, her türlü imkanı sağladıklarını söyleyen Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gümrükçüoğlu, "Özendirme uygulamaları sonuç vermedi" diyor

Sevda
Alkan

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde altyapı yok, sosyal imkanlar istenilen düzeyde değil, fert başına milli gelir çok düşük, işsizlik hat safhada, eğitim düzeyi düşük. Buna karşılık bu bölgelerde yaşayan insanlara devlet, her şart altında hizmet götürmek zorunda. Bu hizmetler içinde sağlık hizmetleri, batıda yaşayan vatandaşlardan daha büyük bir zorunluluk ve aciliyet arzediyor.

Anayasa Mahkemesi'nin kararını açıklamasından önce görüşlerine başvurduğumuz İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy ise, doktorların Doğu'ya gitmeleri için adeta kalkınmanın beklenmesi gerektiğini savunuyor. Doktorların Doğu'da hizmeti reddetmeleri üzerine yabancı doktor getirmeyi gündeme getiren Başbakan Tayyip Erdoğan'a tepki gösteren Gürsoy, "nesnel temeli olmayan bir fantezi" diye nitelendiriyor. Gürsoy, doktorların Doğu'ya gitmeyi kabul etmeleri için şu unsurların yerine getirilmesi gerektiğini söylüyor:

"Doktorlar o bölgedeki altyapı eksikliklerinden şikayetçidirler. Altyapı olanaklarının orada hizmet görmeye elverişli duruma getirilmesi gerekiyor. Ayrıca, ekonomik olanak ve insanca yaşayabilecek lojman ve benzeri kolaylıklar sağlanmalıdır. Bunlar sağlandığında gönüllü hizmet için talebin üstünde bir başvuru olacaktır."

BAKANLIK: İMKAN VERDİK GİTMEDİNİZ

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Gümrükçüoğlu'nun söyledikleri ise çarpıcı bir gerçeği ortaya koyuyor. Doktorların Doğu'ya gitmeleri için özendirici uygulamaların sonuç vermediğinin altını çizen Gümrükçüoğlu, 2003 yılına kadar ihtisas yapan doktorlar için mecburi hizmet hatırlatarak, "Aksi halde diploma alamıyorlardı. Ancak 2003'te bu uygulama yine doktorların isteğiyle kaldırıldı ve mahrumiyet bölgelerinde gönüllü görev yapmalarını sağlamak amacıyla özendirici imkanlar sunuldu" dedi.

Bir yıllık sözleşmeyle 4 milyar maaş ve 5 milyara varan döner sermaye payı imkanı getirildiğini kaydeden Gümrükçüoğlu, "Lojman ve diğer tesislerden yararlanma ile araç tahsisinde, ayrıca mecburi hizmet sonrası atamalarda öncelik verildi. Ancak uygulamada gördük ki doktorlar bölgeye gitmekte isteksiz. Bu nedenle mecburi hizmet uygulamasını yeniden getirmeye mecbur kaldık" şeklinde konuştu.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi