T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 15 OCAK 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Tavukçuya ilk desteği tavuk yiyerek verdiler

Kuş gribi nedeniyle zorda olan tavukçuluk sektörünün temsilcileri Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu'nda bakanlara sorunlarını aktardılar. Ardından tavuk yiyerek, sektöre destek verdiler

Kanatlı hayvanlarda görülen ve insana da bulaşan kuş gribi nedeniyle kanatlı hayvan ve ürünleri sektöründe yaşanan ekonomik sıkıntı Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu'nda (ESDK) masaya yatırıldı. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında yapılan toplantıda TOBB Başkanı Hisarcıklığolu başkanlığındaki sektör temsilcileri, çok zor durumda olduklarını beyaz et, yumurtacılık ve yem sektörü olarak büyük sıkıntı duyduklarını kaydettiler. Sektör temsilcileri vergi ve SSK primlerinin ertelenmesi ya da silinmesi, elektrik borçlarına ödeme kolaylığı sağlanması, Ziraat Bankası'na olan kredi borçlarına kolaylık sağlanması ve TMO'dan taksitle yem verilmesi taleplerinde bulundular. Ayrıca çıkma tavuk ya da ıskarta tavuk olarak tanımlanan yumurta üretimi tamamlanmış tavukların itlaf edilmesi için maliye bakanlığından da ödenek talep edildi.

PRİM İÇİN KOMİSYON KURULDU

Toplantı sonrasında açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, çıkma tavukların itlafı konusunda Maliye Bakanlığı'nda talep edilen ödenek konusunun Bakanlar Kurulu'nda ele alınacağını ve talebin yerine getirileceğini söyledi. Şener, vergi ve SSK prim borcu, elektrik borcu, kredi geri ödemeleri ve yem taleplerini değişik bakanlık ve kuruluşları ilgilendirdiğini, bu taleplerle ilgili olarak bir komisyon kurulmasına karar verdiklerini söyledi.

SEKTÖR MAĞDUR EDİLMEYECEK

Şener, DPT, Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan komisyonun ivedi bir şekilde çalışacağını ve salı ya da çarşamba günü raporu sunacaklarını belirtti. Kanatlı hayvan ve ürünlerinde çok fazla dış ticaret yapılmadığını belirten Şener, 35 milyon dolar ihracat, 20 milyon dolar ithalatın yapıldığını ifade etti. Bakan Şener hazırlanacak rapora göre değerlendirmelerin en kısa sürede yapılacağını ve sektörün mağdur olmasının önüne geçileceğini ifade etti.

Mönüde tavuk kroket vardı

Başbakanlık merkez binada yapılan toplantıya, Bakan Şener'in dışında Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, bazı bürokratlar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve sektör temsilcileri katıldı. İki saat süren toplantı sonrasında toplantıya katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve sektor temsilcileri öğle yemeğinde mönüde tavuk bulunan yemekte buluştu.

'20 milyon tavuk itlaf edilmeli'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz, ESDK'da çıkma tavuk ile 45 haftalık ve üzeri yumurta tavuklarının bedeli karşılığında itlaf edilmesini önerdiklerini bildirdi. Sektörde, arz talep desteğinin sağlanması gerektiğine de toplantıda dikkat çektiklerini anlatan Yavuz, "Şu an 350 milyon yumurta birikmiş durumda. Bir yumurtanın maliyeti 6,5-7 yeni kuruş arasında. Her gün 30 milyon yeni yumurta daha geliyor. Artık yumurtayı depolama şansınız da yoktur" dedi. Yavuz, TOBB'un çözüm önerilerini şöyle açıkladı:

  • Yumurtadan kesilen veya yumurta verimliliği düşen 12-13 milyon çıkma tavuk ile 7 milyon civarındaki 45 haftalık ve üzeri yumurta tavuklarının bedeli karşılığında itlaf edilmeli. n Kanatlıların kapalı kümeslerde yetiştirilmesi için bir yasal düzenleme yapılmalı.

  • SSK, vergi ve elektrik maliyetleri ötelenmeli.

  • Tavuk üreticilerine, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) elinde bulunan mısırı vadeli satılmalı.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi