T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 15 OCAK 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Hayrettin KARAMAN

Evrim Teorisi (1)

Darwin ve evrim teorisi hakkında dinli olanlar bir şeyler yapar veya söylerlerse hemen dinsiz olanlar tepki gösterir, dinsizliklerine ve dinsizliğin yayılması faaliyetlerine bir zarar gelmesin diye tedbirlere başvururlar. Tabii karşı taraf da tersinden benzer tepkiler gösterirler. Son zamanlarda Darwin'in ve evrimci teorinin her iki tarafça yeniden tartışılmaya başladığını görüyoruz. Tartışmaya inanç, ideoloji ve duygu karıştığı için mantık ve ilim zaman zaman bunların gölgesinde kalabiliyor.

Son tartışmaların sebebi de eskilerden farklı değil.

Ekim 2004'te Amerika'nın Pennsylvania eyaletinin Dover bölgesindeki yerel eğitim yönetimi bir karar alıyor. Kararda, dokuzuncu sınıfta biyoloji derslerinde öğretmenlerin öğrencilere dört paragraflık bir metni okuması emrediliyor. Söz konusu dört paragrafta, Charles Darwin'in ünlü Evrim Teorisi'nin 'eksik bir teori' olduğu belirtiliyor, bu teoriyle rekabet halinde başka görüşler de bulunduğu söyleniyor ve okul kütüphanesindeki bir kitabın (Of Pandas and People) istenirse okunabileceği bildiriliyor. 2005 başında Kansas eyaleti öğrencilere evrim kuramının tartışmalı olduğu ve akıllı tasarım alternatifinin bulunduğunun öğretilmesine dair yasa çıkarırken, Georgia eyaleti de bir okulun biyoloji kitaplarına evrim kuramını sorgulayan çıkartmalar yapıştırmasını tartışıyor.

Bush yönetiminin başını çektiği, okullarda Charles Darwin'in evrim kuramına alternatif olarak 'evrenin üstün bir varlığın akıllı tasarımı' olduğunun öğretilmesi kampanyası, Pennsylvania eyaletinde Dover bölgesi okulunun biyoloji müfredatına akıllı tasarımı sokmasından şikâyetçi olan 11 ebeveynin başvurusu üzerine yargıya intikal ediyor. Bölge yargıcı John Jones, şu karara varıyor:

"Devlet okullarında evrime alternatif olarak akıllı tasarımın okutulmasının anayasal olmadığına hükmettik. Akıllı tasarımın öğretilmesi, anayasanın kilise-devlet ayrılığı ilkesine aykırıdır. Akıllı tasarımın bilim olmadığı sonucuna vardık. Bu öğretiyi yaratıcılarından ayrı düşünemezsiniz, bu da dini propaganda olduğu anlamına gelir." Yargıç, "Darwin'in evrim kuramı mükemmel değildir. Ancak bilimsel bir kuramın her noktayı açıklığa kavuşturamaması; din temelli, sınanamayan alternatif bir varsayımı zorla bilim sınıfına sokmak için bahane olarak kullanılamaz. Ayrıca evrim kuramı ilahi bir yaratıcının varlığıyla ne çelişki halindedir ne de bunu yalanlamaktadır" .

Konu ile ilgili ortak bilgiye göre akıllı tasarım, 1990'larda bir grup Amerikalı bilim adamınca ortaya atıldı. İlk büyük çıkış, Lehigh Üniversitesi'nden biyokimya profesörü Michael J. Behe'nin 'Darwin'in Karakutusu: Evrime Karşı Biyokimyasal Başkaldırı' kitabıyla oldu. Behe, canlı hücresinin Darwin zamanında içeriği bilinmeyen bir karakutu olduğunu, hücrenin detayları anlaşıldığında ise burada çok kompleks bir tasarımın ortaya çıktığını anlattı. Buna göre, canlılardaki kompleks sistemlerin doğal seleksiyon ve mutasyonla, yani bilinçsiz mekanizmalarla ortaya çıkması olanaksız, bu da hücrenin bilinçli bir şekilde tasarlandığını gösteriyor.

Medyaya yansıyan bilgilerden derlediğim bu yazıda, evrim teorisinin ABD'de bir bilim meselesi olarak ele alındığını, "bilime karşı inancın devlet okullarında "bilim dersinde" okutulmasına itiraz edildiğini görüyoruz. Ayrıca davaya bakan hakimin evrim teorisinin ateistlere bir delil olamayacağı, bu teorinin "ilahi bir yaratıcının varlığı" inancı ile çatışmadığını ifade etmesi de ilgi çekicidir.

ABD'de durum böyle olmakla beraber ülkemizde bu yargı kararı, Darwinizm'in zaferi ve yaratılış inancının iflası şeklinde verildi, âdeta şamataya vesile kılındı.

Gelecek yazıda evrim teorisinin bilim bakımından nasıl değerlendirildiği konusuna devam edelim ve İslam düşüncesinde bu teoriye nasıl bakıldığını da özetleyelim.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi