T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 15 OCAK 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Nazif GÜRDOĞAN

Harekette uyum ve düzen vardır

Ekonomik, siyasal ve kültürel boyutlarıyla hayat, bir kervana benzer. Bütün boyutlarda hayatın canlılığını koruyabilmesi, kervanın hareket halinde olmasına bağlıdır. Hayatın ritmini, zamanın ruhunu yakalayan toplumlar, ürün, hizmet ve bilgi üretiminde üstünlük sağlamasını bilen toplumlardır. Üretmesini bilmeyen toplumlar, üretim yetenekleriyle birlikte hareket kabiliyetlerini de yitirirler. Çünkü üretimin olmadığı bir toplumda hareket, hareketin olmadığı toplumda da kurumsallaşma olmaz.

Kuşlar da insanlar gibi, bir coğrafyadan başka coğrafyaya, bir iklimden başka iklime sürekli hareket halindedirler. Kuşların hareket kabiliyeti, ülkeleri aşarken birlikte uçmalarından kaynaklanır. Kuş grubu V şeklinde uçarken yardımlaşma ve dayanışma doruk noktasındadır. Onların uçarken oluşturdukları V harfi, uçuş hızlarıyla birlikte uçuşa dayanma güçlerini de büyük ölçüde arttırır. Göçmen kuşların dünyanın iklim değişmelerine sağladıkları uyum ve başarı, birlikte uçmada gösterdikleri ustalıktan kaynaklanır.

Kuşların uçma yöntemlerine ilişkin yapılan araştırmalar, onların bir V harfi oluşturarak uçarken, hızlarını büyük ölçüde artırdıklarını ortaya koymuştur. Önde uçan her kuşun kanatlarını çırpmasıyla oluşan hava akımı, arkasından gelen kuşların, yalnızca uçuşlarını kolaylaştırmakla kalmaz aynı zamanda onların hızlarına da hız katar. Onların gücü, birlikte uçmaları ve uçuşta gerçekleştirdikleri uyum ve düzene dayanır. Onlar uçuşlarında "Birlikten güç doğar" ilkesini uygularlar.

Bir kuş birlikten ayrılırak, tek başına uçmaya kalkarsa, uçuş hızıyla birlikte gücünü de uzun süre koruyamaz. Tek başına uçan kuş, birlikte uçan kuşlara göre daha az yol alır. Birlikten ayrılan kuş, hiçbir zaman istediği yere ulaşamaz. Birliğin gücünden yararlanmak için, birlikten ayrılmamak gerekir. Bunun için Anadolu'da "Sürüden ayrılan koyunu kurt kapar" denilir. Ekonomik, siyasal ve kültürel hayatta, birlikte çalışmasını bilenler, hiçbir alanda üstünlüklerini yitirmezler.

Kuşların V harfi şeklinde uçabilmeleri için, içlerinden birinin uçuşa öncülük etmesi gerekir. Birliğe öncülük yapmak, daha çok yorulma yanında, daha çok da risk alma demektir. Birliğin başarısı ve geleceği, yeri ve zamanı gelince, öncülüğün getirdiği iktidarın paylaşılmasına bağlıdır. Bu yüzden, uçuşa öncülük eden kuş, yorulunca birliğin en arkasına geçerek, görevini hemen arkasındaki kuşa bırakır. Onlar paylaşılmayan öncülüğün, uzun ömürlü olmayacağını belirler. Paylaşılmayan iktidar kalıcı olmaz.

Hayatın her boyutunda başarılı olabilmek için, hem zorlukların, hem de kolaylıkların paylaşılması gerekir. Bir zorluğun peşinden bir kolaylık gelir. Zorluklara katlanmasını bilmeyenler, kolaylıklardan yararlanmasını da bilemezler. Bu yüzden, ister ekonomik, ister siyasal, isterse de kültürel olsun, her birliğin gücü ve ömrü, külfetleriyle birlikte nimetlerinin de adil bir biçimde paylaşılmasına bağlıdır.

Bir alanda oluşturulan birliğin ömrünü, karlardan daha çok zararların paylaşılmasında gösterilen yardımlaşma ve dayanışma belirler.

Kuşların uçuşlarında olduğu gibi, hareketten birlik, birlikten de güç doğar.

Yolda olanlar, kavgayla vakit kaybederler.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi