T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 15 OCAK 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İşte Türkiye'nin kardeşliği

Pakistan'ın yaralarını Türkiye sarıyor. Yapılan yardımların değeri 250 milyon doları aştı. Hayırseverlerin sivil toplum kuruluşlarınca ulaştırdıkları kurbanlar kesilerek, depremzedelerin bayramı coşkuyla geçirmeleri sağlandı.

Türkiye, Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu insanına yardım elini uzatan Pakistan halkına vefa borcunu ödemenin gururunu yaşıyor. Gerek Başbakanlık, gerekse sivil toplum kuruluşlarının önderliğinde yürütülen kampanyalarda Pakistan'a gönderilen yardımların değeri 250 milyon doları aştı. Pakistan'da 8 Ekim 2005'te yaşanan 100 bin insanın ölümüne, milyonlarca kişinin evsiz kalmasına neden olan felaket, Deniz Feneri, İHH gibi sivil toplum kuruluşlarına yapılan yardımları arttırdı.

Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonu ile yürütülen insani yardım operasyonu çerçevesinde Pakistan'a bugüne kadar yaklaşık 100 milyon dolarlık para yardımı yapıldı. 25 uçak, 9 gemi ise 69 milyon dolar değerinde 61 bin donluk yardım malzemesi ve hizmeti götürdü. Sivil toplum kuruluşlarının da katılmasıyla, Pakistan'a ulaştırdığımız yardımın değeri 250 milyon doları aştı.

SEFERBER OLDUK

Depremin hemen akabinde çeşitli kurum ve kuruluşlara ait toplam 51 kişilik arama kurtarma görevlisini bölgeye ulaştıran Türkiye, 9 kişiyi enkaz altından canlı, 45 kişiyi de ölü olarak çıkardı. Kızılay tarafından organize edilen sağlık ekipleri ise bugüne kadar 29 bin 569 kişiye aşı, 4 bin 161 kişiye de cerrahi müdahele gerçekleştirdi. Yine sadece Kızılay'a ait Sahra Hastanesi'nde 15 bin 286 hasta sağlık hizmeti aldı. 227 hasta ise ameliyat edildi. Türkiye, Kızılay aracılığıyla bölgede kurduğu 6 çadırkentle, 70 bin kişiye barınma imkanı sağladı. Türkiye'nin gönderdiği yardım malzemelerinin miktarı ise Sahra Hastanesi, 3 ambulans, 6 araç, 2 fırın, 2 su sondaj makinasının yanı sıra, 51 bin tohluk muhtelif gıda, 95 tonluk ilaç ve tıbbi malzemeyle 61 bin 750 tona ulaştı. İnsanı Yardım Operasyonu çerçevesinde organize edilen bu yardım malzemeleri ise 18 askeri uçak, 3 THY ve 4 özel kargo uçağının yanı sıra, 9 gemi ile bölgeye ulaştırıldı.

CAMİLERDEN 40 MİLYON YTL

Türkiye'den ayrıca Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü 38 milyon, Kızılay 35 milyon, Milli Eğitim Bakanlığı 16 milyon ve Diyanet İşleri Başkanlığı 40 milyon YTL olmak üzere toplam 130 milyon YTL yani 96 milyon 525 bin dolar bölgeye ulaştırıldı. Başbakanlık başta olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kızılay, Mahalli İdareler ve ufak çaplı STK'ların Pakistan'a gönderdiği insani yardım malzemesi, personel, lojistik desteği gibi hizmetlerin toplam YTL değeri ise 69 milyon dolar yani 93 milyon 769 bin YTL 'ye ulaştı. Ayrıca hükümet tarafından Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF gibi uluslararası kuruluşların hesaplarına da da Pakistan'a yapılacak yardımlar için 3 milyon dolar yatırıldı.

STK'LAR DA ORADAYDI

Devletin yaptığı yardımların dışında İnsani Yardım Vakfı (İHH), Deniz Feneri Derneği gibi büyük küçük onlarca sivil toplum kuruluşu da güçleri ölçüsünde yardım hizmeti götürdü. Ramazan ayında kumanya dağıtımı için bölgede olan İnsani Yardım Vakfı (İHH) ise depremi Pakistanlılarla birlikte yaşadı. İHH Pakistan'da çadırkentler, aşevleri ve ameliyathane, kadın doğum ünitesi ve laboratuarların bulunduğu sahra hastaneleri ve çadır okullar oluşturdu.

BİRLİKTE BAYRAM ETTİK

Sivil toplum kuruluşlarının Türk halkından alıp Pakistan'a ulaştırdığı kurban bağışlarının sayısı 10 binin üzerine çıktı. Sadece İHH, 5 binin üzerinde, Kimse Yok mu Derneği ise 400 büyükbaş kurbanlığı Pakistanlı depremzedelere ulaştırdı. Avrupalı Türklerin yardımlarını bölgeye ulaştıran IGMG ise yaklaşık 1 milyon euro değerinde yardım malzemesine aracılık etti.

  • RECEP YETER, İSTANBUL

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi