YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama


Vatansever, Kurtuluş Savaşı filmi olmayan Türk izleyicinin karşısında

Zoraki vatansever

Er Ryan'ı kurtaran ekip şimdi de Amerika'yı kurtarıyor. Yönetmenliğini Roland Emmerich'in yaptığı Vatansever'in kahramanı, cesur yüreğiyle tanınan Mel Gibson.

1776 yılı Güney Carolina. Fransız ve Kızılderili savaşlarının efsaneleşmiş kahramanı Benjamin Martin (Mel Gibson) savaşı bırakmış, kendine sakin bir hayat kurmuştur. Yedi çocuğuyla birlikte kendi çiftliğinde yaşayan dul Martin geçmişinin; savaşın ve vahşetin hayatına dağılan gölgesinden kurtulmaya çabalamaktadır. Koloniler İngiltere'yle anlaşmazlığa düşmüş, insanlar arasında onurla kazanılan özgürlük, yeni bir ulus olma ve vatana sahip çıkma düşünceleri yayılmıştır. Savaş kaçınılmaz görünmektedir. Kendini ailesine adayan Martin, savaş yerine başka yöntemler geliştirilmesi gerektiğini savunsa da, büyük oğlunun da savaşa katılmasıyla seçeneksiz kalmıştır. Artık savaşmak, çocuklarını korumak için vatanını kurtarmak zorundadır.

Öz vatanında parya

Vatansever, Er Ryan'ı Kurtarmak'a imza atan yapımcı Mark Gordon ve senarist Robert Rodat'ın başının altından çıkmış. Senaryosunu bu ikilinin yazdığı, yönetmenliğini Roland Emmerich'in yaptığı filmde, 'cesur yürek' Mel Gibson, şefkatle şiddeti eşşiz bir oyunculukla biraraya getiriyor. Gibson, tövbekar savaşçı Benjamin Martin rolünü kabul edişini ise vatansever kahramanın 'sıradan' olmasına bağlıyor.

63 oyuncu, 95 dublör ve yüzlerce figüranın rol aldığı Vatansever, klişelerle dolu olmakla ve ikiyüzlü bir mantığı haklılaştırmakla suçlanmış, kendi vatanında tepki toplamıştı. Bağımsızlık savaşlarını konu alan tüm sinema filmleri kadar klişelerle yüklü bu uzun film, bugün izleyici karşısına çıkıyor. Ataları gerçek bir kurtuluş savaşı vermiş ancak, ikiyüzlülüğe ve klişelere ihtiyaç duymayan haklı zaferini anlatan uluslararası düzeyde ses getirecek bir sinema filmi yapamamış Türkiyeli sinema izleyicisinin karşısına.

VATANSEVER YAHUT...

7 çocuk babası Benjamin Martin (Mel Gibson) savaşa karşı olmasına rağmen ailesini korumak amacıyla vatansever olur.

VATANSEVER

Orjinal Adı: The Patriot
Yönetmen: Roland Emmerich
Görüntü Yönetmeni: Caleb Deschanel
Süre: 162 dakika
Oyuncular: Mel Gibson, Heath Ledger, Joely Richardson, Jason Isaacs, Chris Cooper.

Fadime ÖZKAN


Kağıda basmak için tıklayın.

26 yıl sonra Muş'a sinema
KESK ile Ankara Birlik Tiyatrosu'nca Muş'ta, 26 yıl aradan sonra ilk kez sinema gösterimi başlatıldı. "Açık Havada, Yıldızların Altında Sinema Gösterisi" adı altında dün başlatılan sinema gösterisi dört gün sürecek. Bu süre içinde Güle Güle, Eylül Fırtınası, Güneşe Yolculuk adlı filmler gösterilecek.
Al'ın arkadaşı sanal Ünlü aktör Al Pacino, yeni filminde bilgisayar tarafından geliştirilen "sanal aktrisle" kamera karşısına geçecek. Pacino, Truman Show filminin yazarı ve yönetmeni Andrew Niccol'un projesi olan "Simone"da oynacak. Simone, bir gecede şöhrete ulaşan genç bir kadının hikayesini anlatıyor.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...