YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Kudüs'süz barışa hayır

Arap Zirvesi'nden "Başkenti Kudüs olan Filistin devleti kurulmadan bölgede barışın olmayacağı" belirtilerek, elçiliğini Kudüs'e taşıyacak ülkelerle her türlü ilişkinin kesileceği kararı çıktı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de iki gün süren yoğun çalışmalarının ardında Arap Zirvesi önemli kararlar aldı. BM Güvenlik Konseyi'ni, Filistin halkını korumak için uluslararası güç oluşturma yönünde karar almaya çağıran Arap liderler olup biten tüm olaylardan İsrail'i sorumlu tuttular. "Başkenti Kudüs olan Filistin devleti kurulmadan bölgede barışın olmayacağını söyleyen Arap liderler, Kudüs'e elçiliğini taşıyacak yabancı ülkelerle her türlü ilişkinin kesileceğini kararlaştırdılar.

Zirveden çıkan sonuç bildirisini okuyan Arap Birliği Genel Sekreteri İsmet Abdülmecid, Arap ülkelerinde dün çalışanların bir günlük ücretlerinin Filistin halkına bağışlama kararı alındığını söyledi ve Arabistan Kralı'nın önerdiği 1 milyarlık destek fonlarının liderler tarafından onaylandığını söyledi. İsrail'deki tüm tutukluların serbest bırakılmasını isteyen sonuç bildirisi, İsrail'in ve tüm bölgenin her türlü nükleer ve kitle imha silahlarından arındırılması çağrısı yaptı.

İsrail'le ilişkiler kesiliyor

Zirve kararlarının bölgesel ve uluslararası düzeyde net ve açık olarak anlaşılması ve algılanması gerektiğini vurgulayan sonuç bildirisi, bu kararların hiçbir şekilde havada kalmayacağına dikkat çekti. Sonuç bildirisi ayrıca İsrail ile ekonomik ilişkileri olan Fas, Tunus, Katar, Umman ve Moritanya'nın bu ilişkileri keseceğini ve İsrail ile barış anlaşması olan Mısır ve Ürdün'ün de bu ilişkilerini gözden geçireceğini vurguladı.

Filistin halkına olan Arap, İslam ve dünya desteğinin devam etme temennisinde bulundu. Zirvenin sonuç konuşmasını yapan Mısır lideri Hüsnü Mübarek ise alınan kararları dengeli ama kararlı olarak niteledi ve "Araplar'ın barışı istediğini gösterdi" dedi.

Hüsnü Mahalli


Kağıda basmak için tıklayın.

Barak barışa ara verdi
İsrail Başbakanı Barak, Arap Zirvesi'nin ardından Filistin ile barış sürecine ara verilmesi kararını ilan etti.
'Filistin ve Kudüs Türkler'in de davasıdır'
Zirve kararlarını Yeni Şafak'a değerlendiren Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'in Danışmanı Dr. Nebil Osman, "Arap liderleri dengeli ama kararlı ve net kararlar aldılar" dedi. Osman "Arap zirvelerinde ilk defa böylesi net açık ve günlük kararlar alınıyor" dedi. İsrail'in bu mesajları anlayacağını beklediklerini söyleyen Osman, "4 ay sonra Ürdün'de toplanacak zirve, Ortadoğu'nun geleceği açısından çok önemli olacaktır" dedi. Türkiye'nin Mısır ve tüm Arap ülkeleri için çok önemli bir ülke olduğunu söyleyen Osman "Filistin ve Kudüs davası yalnız Araplar'ın değil tüm Müslüman ve özellikle Türkler'in davasıdır" diye konuştu. Osman "Türkler'in Filistin halkıyla samimi dayanışma içinde olacaklarına mutlak inanıyorum" dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...