YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

 


İpi kim göğüsleyecek?

200 milyon ABD seçmeninin 100 milyonu bugün sandık başına gidecek. Son 40 yılın en çekişmeli yarışında ipi kimin göğüsleyeceği belirsizliğini koruyor. Ancak şans Bush'tan yana görünüyor.

ABD Başkanlık seçimine saatler kala, son 40 yılın en çekişmeli Beyaz Saray yarışında ipi kimin göğüsleyeceği belirsizliğini korurken, bu önemli görevi kimin üstleneceğine ilişkin farklı tahminler ortaya atılıyor. Yarış son güne kadar atbaşı gitmekle birlikte Cumhuriyetçi Başkan adayı George Bush ve Demokrat Başkan adayı Al Gore'un, Bill Clinton'ın karizması, iletişim yeteneği ve zekasının gölgesinde kaldığı ifade edilirken, Amerikalı seçmenlerin seçime ilgisinin yüzde 50 olduğu belirtiliyor. 200 milyon seçmenin, sadece 100 milyonunun sandık başına gitmesi bekleniyor. Uzmanlara göre, halkın isteksizliğinin nedeni, politikacılara güvensizlik, adayların birbirine karşı olumsuz taktikler izlemeleri ve medyanın yeterince aktif olmaması.

Kristal küre 'Bush' diyor

Seçimi kimin kazanacağına ilişkin gazetelerde tahminler yer alırken, kristal küresine bakarak gazetelere tahminde bulunan falcılar Bush'un kazanacağını gördüklerini söylüyorlar. Falcıların yanısıra Gore'u desteklediğini açıklayan Washington Post gazetesi bile, 6 eyalette seçici oyların 4'te 3'ünü mutlaka alması gereken Gore'un işinin Bush'a göre daha zor olduğunu kabul etti. Bush, şimdilik anketlere göre, kazanmak için gereken 270 seçici oyun 251'ini garantilemiş görünüyor. Ağabeyi Jeb Bush'un valisi olduğu, 25 seçici oyu bulunan Florida'yı da kazanırsa Başkanlığı alabilecek. Gore ise 215 seçici oyu garantilemiş görünüyor ve Florida, Michigan, Wisconsin ile küçük eyaletlerden birisinde daha seçici oyları alabilirse Başkanlığı göğüsleyecek. Gore'un işini, sol oylardan çalan Yeşiller Partisi Başkan adayı Ralph Nader zorlaştırıyor. Ancak Bush'un işi de çok kolay değil. Ağabeyinin vali seçildiği Florida'da, yüzde 2'lik bir hata payı bulunmakla birlikte, anketlerde 2 puanla Gore önde görünüyor.

'Kendimi dünyanın tepesinde hissediyorum'

Bush kampanyasının anketlerini ele geçiren internet haber ajansı Drudge Report'un haberi doğruysa Bush'un neden bu derece kendinden emin göründüğünü anlamak ve "Kendimi dünyanın tepesinde hissediyorum" sözlerini yorumlamak mümkün. Drudge'ın açıkladığı anketlere göre Bush, 18 seçici oyu olan Michigan'da da yüzde 9, 11 oyu olan Washington eyaletinde yüzde 4 ve yine 11 seçici oyu olan Missouri'de yüzde 10 farkla önde gidiyor. Bu anketin doğru çıkması halinde Bush'un Başkanlığı kazanması kesin görünüyor. Gore'un seçmenleri de Demokrat adayın seçimi kazanacağına ilişkin umutlu görünmüyor. Ancak bazı siyasi gözlemciler, çoğunluk oylarını almasa da Gore'un, eyaletlerdeki seçici oyların 270'ini alarak Başkan olacağına inandıklarını ifade ediyorlar. Son Reuters-MSNBC anketinde Bush, yüzde 47'ye yüzde 46 Gore'un önünde yer almayı sürdürdü.




Kağıda basmak için tıklayın.

Ermeni krizi yenilenecek
Yol haritası hazır
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik için yerine getirmek zorunda olduğu şartları özetleyen Katılım Ortaklığı Belgesi'nin son taslak çalışmaları yarın kamuoyuna açıklanacak.

Putin'in adayı Al Gore
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ABD'de bugün yapılacak Başkanlık seçimindeki favorisinin Demokrat aday Al Gore olduğu ileri sürüldü. Amerikan Time dergisinin henüz piyasaya çıkmadan basına sızan bir haberinde, Cumhuriyetçi George Bush'un Rusya ve ulusal füze savunma sistemine ilişkin görüşlerinden endişelenen Putin'in, Gore'un Başkanlığı'nı istediği belirtildi. Sızan bilgilere göre haberde, Putin'in, dakika dakika, Washington'daki Rusya Büyükelçiliği aracılığıyla adayların durumu hakkında bilgi aldığı da kaydedildi. Bush, ABD'nin, Kuzey Kore, İran, Irak gibi "endişe verici ülkeler" listesinde yer alan ülkelerden gelebilecek saldırılara karşı oluşturmayı planladığı ulusal füze savunma sisteminin gerçekleştirilmesinden yana olduğunu belirtmişti. Cumhuriyetçiler Ruslar'ın Çeçenistan'daki askeri operasyonunun şiddetine karşı çıkıyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...