YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama


Sanatın lirik yolculuğu

Son AGİT Zirvesi'nde 62 devlet ve hükümet başkanına sunulan Lirik Tarih gösterisi Türkiye ve dünya turunda.

Son olarak AGİT Zirvesi kapsamında 62 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarına sunulan "Lirik Tarih" gösterisi, İş Bankası sponsorluğunda Türkiye'ye ve dünyaya tanıtacak. Türkiye'nin kültürel zenginliğini müziğin ve dansın dili ve çeşitliliği ile yansıtmayı amaçlayan "Lirik Tarih" gösterisi, İstanbul, İzmir, Ankara ve GAP bölgesinden sonra Ekim ayı içerisinde Avrupa turnesine çıkacak ve beş ayrı ülkede sahnelenecek. Proje mimarlığını ve Genel Sanat Yönetmenliği'ni Yekta Kara ile Ali Taygun'un, Müzik Yönetmenliği'ni ise Serdar Yalçın'ın üstlendiği gösteri, 450 kişilik dev bir kadro tarafından gerçekleştiriliyor. "Lirik Tarih", Haziran ayında İstanbul Açıkhava Tiyatrosu'nda izleyici karşısına çıkacak. Gösteri, temmuzda İzmir Müzik Festivali çerçevesinde Efes Antik Tiyatro'da sahnelenecek. "Lirik Tarih" Eylül ayında da, önce Ankaralı izleyicilerle buluşacak, hemen ardından GAP'a geçecek. "Lirik Tarih"in ekim 2000'de gerçekleşecek Avrupa turnesinin durakları ise Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere ve Belçika. İlk olarak 1996 yılında HABITAT-II etkinliklerinin açılışı sırasında sergilenen "Lirik Tarih" gösterisi, başta Cumhuriyet'in 75. Yıldönümü kutlamaları çerçevesinde olmak üzere, değişik tarihlerde, farklı sanatçıların katılımı ile bugüne dek sekiz kez sahnelendi, ancak sınırlı sayıda izleyiciye ulaşabildi. Türkiye İş Bankası ise, değişik kentlerde sahnelenmesini sağlayarak, Türkiye'nin kültürel ve müzikal zenginliğini geniş bir yelpaze içinde sunan gösteriyi daha da geniş kitlelerle buluşturmayı amaçlıyor.



Kağıda basmak için tıklayın.

Susurluk sahnede Refik Erduran'ın kaleme aldığı oyunda, Fikri Sağlar'ın eşi, karanlık bağlantılar içindeki milletvekilinin eşini oynuyor.
ÖLÜM BENİ UYANIK TUTUYOR
BİLGİ Atölye, 111 kent merkezinde yeni ve hareketli bir kültür mekanı olma misyonunu yeni bir sergiyle sürdürüyor. Kavramsal sanatın ünlü ismi Joseph Beuys'un öğrencileri "Ölüm Beni Uyanık Tutuyor" isimli sergiyle Taksim Sıraselviler'de bu gün biraraya geliyor. Beuys, serginin başlığı olan sözlerini 1986'da İtalyan küratör Achille Bonito Oliva ile yaptığı bir söyleşide, insanın bilinçli olmasının nedenini/temelini "ölüm" olarak gösterirken söylemiş. Sergiye
Almanya'dan Ruprecht Dreher, Maria Fisahn, Adolphe Lechtenberg, Julia Lohmann, Inge Mahn, Fernand Roda ve Rudiger Tschibbi Wich katılıyor. Bu yedi tanınmış sanatçının ortak yönü, Joseph Beuys 10 Ekim 1972'de Düseldorf Akademisi'nden polis zoruyla atıldığında, onun uzun süre direniş yapan öğrencileri olması. Beuys'a göre insan ancak kafasını sert bir yere çarpınca uyanıyor. Ölümü, uyanık tutan olarak kabul ettiğimizde, yaşadığımız olumsuzlukları düzeltmek kolaylaşacak. (Bilgi Ünv., tel: 0212-216 23 00)

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...