|
|
 |
Rau'dan tokat gibi cevap
Cumhurbaşkanı Demirel ve Başbakan Ecevit, Almanya Cumhurbaşkanı Rau'dan, Türkler'e İslam Federasyonu'nca din dersi verilmesinin yasaklanmasını istedi. Rau, nazikçe 'hayır' dedi
ANKARA- Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Bülent Ecevit'in, Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau'dan, Alman Federal İdari Mahkemesi'nin, Almanya'nın başkenti Berlin'de faaliyet gösteren İslam Federasyonu'na verdiği din dersi okutma hakkının bu kuruluştan alınmasını istedikleri öğrenildi. Rau ise ülkesinde yargıya karışılamadığını belirterek nazikçe 'olmaz' dedi. Türkiye, önceki gün, halkının neredeyse tamamı müslüman olan bir ülkenin Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'nın, kendi vatandaşlarının Hristiyan bir ülkede kazandığı din dersi hakkını, bu ülkenin Cumhurbaşkanından engellemesini istemeleri garipliğine tanık oldu. Bundan daha traji-komik olan da Almanya Cumhurbaşkanı'nın Demirel ve Ecevit'e karşı İslam'ı savunma durumuna gelmesi oldu.
Demirel ve Ecevit: Biz ders verelim
Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau ile yaptığı görüşmede Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Berlin'de faaliyet gösteren İslam Federasyonu'na 'İslam dersi verme yetkisi' tanınmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Alman Cumhurbaşkanı Rau ise mevcut Alman Anayasası'na göre, 'Anayasa veya Berlin Eyalet yasası değişmeden, yargı kurumunun verdiği yetkinin geri alınamayacağı' cevabını verdi.
Ecevit'e de aynı cevabı verdi
Başbakan Bülent Ecevit de, Rau ile önceki gün Camlı Köşk'te yaptığı görüşme sırasında İslam Federasyonu tarafından bu ülkedeki Türk vatandaşlarının çocuklarına İslam dersi verilmesinden rahatsız olduğunu söyledi. Başbakan Ecevit, kendilerinden istekte bulunulması halinde, Almanya'daki Türk çocuklarının din eğitimi için Türkiye'nin laikliği benimsemiş öğretmenler gönderebileceğini ve din dersi verme hakkının sözkonusu kuruluşun elinden alınması isteğini aktardı. Cumhurbaşkanı Rau da, misafiri olduğu Cumhurbaşkanı Demirel'e verdiği cevabı aynen Başbakan Ecevit'e de aktararak, bunun Alman Anayasası'na göre mümkün olmadığını söyledi
Ecevit, Schröder'e mektup yazdı
Ecevit, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'e de aynı konuyu ve Türkiye'nin bu konuda gördüğü sakıncaları anlatan bir mektup gönderdi. Konu, Almanya Cumhurbaşkanı Rau'nun katıldığı heyetlerarası görüşmelerde de gündeme geldi. Rau, yetki kararından dönülmesinin zor olduğunu, anayasa mahkemesi yolu açık olmasına karşın, hukuken bu isteklerin haklı gerekçelerden yoksun olduğunu açıkladı.
|
 |
|