Kutan: Tehditle olmaz
FP lideri Kutan, Anayasa değişikliği oylamasını hatırlatarak, "Kimse dayatma ve tehdide kalkmasın. Anayasa değişikliğinde gördüler, kazanan demokrasi oldu" dedi
ANKARA- FP Genel Başkanı Recai Kutan, cumhurbaşkanı seçimlerinde tehdit ve dayatmaya kalkışmaması gerektiğini belirterek, "Anayasa oylamasında tehditler savuranlar ne olduğunu gördüler.
Özal gibi bir Cumhurbaşkanı seçmeliyiz" dedi. Kutan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı seçiminin kurallara bağlandığını belirterek,
"Demokratik ülkelerde bu gibi konular aylarca konuşulup tartışılmaz. Cumhurbaşkanlığı seçiminin krize dönüşmesini engelleyecek bir zihniyet dönüşümünü sağlamak daha önemlidir" diye konuştu.
Kimse dayatmaya kalkmasın
Cumhurbaşkanlığı seçiminin Anayasal kurallar çerçevesinde gerçekleşmesini istediklerini belirten Kutan, "Demokratik kurallarla işlemezse politika yapanlar gider entrika yapanlar gelir. Kimse tehdit ve dayatmaya kalkmasın. Anayasa oylamasında tehditler savuranlar ne olduğunu gördüler. Kazanan demokrasi oldu" dedi.
Özal gibi bir cumhurbaşkanı
Cumhurbaşkanı'nın "iktidar ve muhalefetin işbirliği" ile Meclis içinden seçilmesini arzu ettiklerini belirten Kutan, "Milletin değerlerine sahip çıkan, devlet işlerinde çözümü rutin dışında aramayacak bir cumhurbaşkanı seçmeye mecburuz. Acaba 7 yıl sonra rahmetli Özal'ın millet tarafından niçin sevildiği ve niçin arandığı iyi tespit edildi mi. Özal gibi bir Cumhurbaşkanı seçilmelidir. Onun gibi milli, manevi değerlere bağlı olmalıdır. Özgürlükler ve insan hakları savunucusu olmalıdır. 141., 142. ve 163. maddeleri Özal kaldırdıysa yeni seçilen Cumhurbaşkanı da iktidarla işbirliği yaparak yeni bir 163. maddeyi ihya edecek bir Cumhurbaşkanı olmamalıdır" dedi.
Somuncuoğlu olayına açıklık
Kutan, MHP'li Sadi Somuncuoğlu'nun aday olması halinde FP'nin destek vereceği sözlerine de açıklık getirdi. Kutan, gazetecilerin konuyla ilgili soru sorduğunu hatırlatarak, "Ben de Sayın Somuncuoğlu'nun yakından tanıdığımı, takdir ettiğimi söyledim. Ancak cumhurbaşkanı partiler arası diyalogla seçilir. MHP'nin DSP dışındaki partilerle diyalog arayışı yok. Bu sözlerim destek şeklinde yorumlanamaz" diye konuştu. Kutan, MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici'yi de eleştirerek, "MHP'nin açıklaması çok seviyesizdi" dedi.
|