|
|
 |
Köpük fırsatçıları
Fırsatçılar, depremden önce plakası 140 bin liradan satılan yalıtım amaçlı köpüğü havaların soğuması ile 1 milyona satıyor. 2 milyonluk straforun fiyatı da 3.5 milyona çıktı.
BURSA- Halk arasında "köpük" olarak adlandırılan straforun, havaların soğumasıyla birlikte deprem bölgesindeki çadırlarda ısı yalıtımında kullanımı yaygınlaşırken, bazı fırsatçıların, deprem bölgesinde bu tür malzemeleri, fahiş fiyatlarla depremzedelere sattığı bildirildi. Adapazarı, Gölçük, Kocaeli ve Yalova bölgesinde havaların soğumasıyla petrol kökenli "polistren" maddesinden üretilen ve çeşitli yoğunluk, kalite ve fiyatlarda üretilip satılan straforun kullanımında belirgin bir artış görülüyor. Isı yalıtımı için piyasada bulunan en iyi ve en ucuz malzeme olan strafor, çadırlarda genellikle zemine yatakların altına döşeniyor. Aynı zamanda su da geçirmeyen bu "köpükler", kolay kullanımı, ucuzluğu ile ilgi çekiyor. Prefabrike konutların duvar ve çatı bölümlerinde de yalıtım amacıyla kullanılan strafor, üzerine bir battaniye serildiğinde yatak olarak bile kullanılabiliyor.
Fabrikalar tam kapasite çalışıyor
Bursa'da strafor üreten bazı firmaların satış bayiileri, deprem bölgesinde tüketimin arttığını ve fabrikaların "tam kapasite çalıştığını" söylediler. Deprem bölgesinde tüketimin artması nedeniyle Bursa ve civar illere bu malzemenin kısıtlı gönderildiği, inşaat malzemesi satış yerlerinde strafor bulmanın "zorlaştığı" belirtildi. Bu arada, Bursa'da yaklaşık 2 ay önce 2 milyon liradan satılan bir çuval straforun fiyatının 3,5 milyon liraya yükseldiği öğrenildi. EPC ve XPC olarak, genleştirilmiş veya gözeneksiz olarak üretilen bu yalıtım malzemesinin bir torbasında 25 plaka bulunuyor. Strafor çuval fiyatları bileşimine, ağırlığına ve standardına göre 3 ile 30 milyon lira arasında değişiyor. Bazı strafor bayileri, fiyatı sadece 140 bin lira olan her bir plakanın deprem bölgesinde 1 milyon liraya kadar satıldığını söylediler. Bir bayi, "Tek bir plakanın 1 milyon liraya satıldığına bizzat şahit oldum. Bunlar el altından yapılıyor. Tam bir fırsatçılık. Deprem bölgesinde acı içindeki insanlara yapılan bu hareketi yorumlayamıyoruz" diye konuştu.
'Depremden kaynaklanmadı'
İnşaat yalıtımı malzemeleri üreten firmaların üyesi olduğu İZODER'in Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Topçu ise strafor türü malzemelerin hammaddesi polistrene, petrole bağlı olarak zam yapıldığını, bu yüzden satış fiyatlarının da arttığını, ancak zammın "deprem bölgesindeki talep artışından kaynaklanmadığını" söyledi. Kendilerinin DOW Türkiye A.Ş. ve Mardow A.Ş. adına deprem bölgesinde bedava strafor dağıttıklarını söyleyen Topçu, "Gölcük'de depremzedeler soğuktan üşümesin diye ücretsiz 3 kamyon malzeme dağıttık. Bunlarla 10 bin metrekare yer kaplanırdı. Çadırlardan 70'ine biz yerleştirdik. Bir çoğunun da çadırının kapısına bıraktık. Ayrıldıktan sonra bizim bıraktığımız malzemenin el altından toplanıp bazı kişilerce fahiş fiyatlarla satıldığını öğrendik. Bu bizi çok üzdü" dedi.
|
 |
|