YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.


General sorgulanıyor

Grozni'ye girdikten sonra birlikleri tamamen imha edilen Rus general Malofeyev'in ellerinde olduğunu ve güneydeki dağla götürlüdüğünü açıklayan Çeçenler, generalin sorgulandı ğını ve ifadelerinin video banda alındığını duyurdu.
Oklarını Kremlin'e çeviren Rus basını ise, Çeçenler'in bilgi vermesinden önce bir generalin esir düştüğünü bile açıklamayan yetkililerin, savaşta ölen Rus askerlerinin sayısı ko- nusunda yaptıkları açıklamalare güvenilemeyeceğini yazdı.

MOSKOVA- Çeçen yetkililer, kayıp Rus general Mihail Malofeyev'in yaşadığını ve ellerinde olduğunu savunmayı sürdürüyor. Adı açıklanmayan bir Çeçen yetkili İnterfaks'a, Tümgeneral Malofeyev'in, cumhuriyetin güneyindeki dağlık bölgeye götürüldüğünü söyledi. Generalin sorgulandığını ve ifadelerinin video banda alındığını belirten yetkili, kendisini serbest bırakmayı da düşünmediklerini belirtti. Rus general, emrindeki birliklerle birlikte başkent Grozni'de Salı günü pusuya düşürülmüştü. Rusya'nın Kuzey Kafkasya askeri dairesi komutanlığı kaynakları ise İtar-Tass'a yaptıkları açıklamada, generalin öldüğünü öne sürdüler. Bu kaynaklar, görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak, pusu sırasında generalin keskin nişancıların çarpraz ateşi arasında kaldığını ve başından aldığı kurşun yarası sonucu olay yerinde öldüğünü öne sürdüler. Ancak generalin cesedinin ortada olmaması, sağ olma olasılığını güçlendiriyor.

Rus basını orduyu sorguluyor

Rus liderleri Çeçenistan'a yönelik saldırıları savunurken, başkent Grozni'ye yönelik taarruzun 5 gündür sonuca ulaşmaması üzerine Rus basınında resmi açıklamaların güvenilirliği sorgulanmaya başlandı. İnternetten yayın yapan 'Gazeta.ru' gazetesi, Çeçenler'in elinde bulunan Rus generalin iki gün boyunca kayıp olmasına rağmen, Rus ordusu tarafından hiçbir açıklama yapılmamasının dikkat çekici olduğu vurgulandı. Çeçen savaşçıların generalin ellerinde olduğunu açıklamasından önce, Rus komutanlığından bir ses çıkmamasını eleştiren gazete, bir generalin esir düştüğünü bile açıklamayan yetkililerin, savaşta ölen Rus askerlerinin sayısı konusunda yaptıkları açıklamaların güvenilir olmayacağını belirtti. Generallerin belki de kayıplardan haberi bile olmadığını iddia eden gazete, bu kadar iyi gittiği söylenen bir savaşta üst düzey bir generalin Çeçenler'in eline geçmesinin şaşırtıcı olduğunu kaydetti. Bu arada Çeçen savaşçılarının, Rus ordusuna karşı tünel kazarak başarı sağlamaya çalıştıkları bildirildi. Çeçenistan'daki Rus ordusu komutanlığı, Çeçen savaşçıların başkent Grozni'nin kuzeyinde kazdıkları tünellerden saldırıda bulunduklarını belirtti.

UNHCR: Çeçenistan'dan kaçanların sayısı artıyor

Öte yandan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Rusya'nın Çeçenistan'a yönelik askeri operasyonu nedeniyle Çeçenistan'dan komşu İnguşistan'a geçen mültecilerin sayısında açık bir artış olduğunu bildirdi. UNHCR sözcüsü Ron Redmond, önceki gün 2300 dolayında kişinin İnguşistan'a geçtiğini ve bunun son haftalardaki en yüksek rakam olduğunu belirtti. Redmond, kaçan kişilerin başkent Grozni halkı mı yoksa diğer bölgelerden mi olduğunun bilinmediğini, önceki gün yaklaşık 800 kişinin de çatışma olmayan bölgelere geri döndüğünü bildirdi. Rus ordusunun 11 Ocak'ta "10-60 yaşındaki erkeklerin Çeçen savaşçılarla bağlantısı olup olmadığının kontrol edileceğini" açıklamasının ardından İnguşistan'a geçişin azaldığını hatırlatan sözcü, bu karar 3 gün sonra kaldırılmasına rağmen, Rus askerlerinin halen sınırdan geçen kişileri kontrol ettiğini söyledi. Redmond, askerlik çağındaki erkeklerin, Rus güçlerince sınırda gözaltına alındığına dair haberler bulunduğunu da kaydetti.




Kağıda basmak için tıklayın.


Rusya'ya itaat testi
24-25 Ocak'ta Moskova'da yapılacak BDT Zirvesi eski Sovyet Cumhuriyetleri için bir sınav olacak. Rusya'nın yeni lideri Putin bu ülkeleri sert bir şekilde uyaracak ve 'Sovyet Ruhu'nu canlandırma yolunda bağlılıklarını test edecek.
'6 ayda çok hızlı yol aldık'
Papandreu, "Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu, Karadeniz gibi işbirliği yapabileceğimiz başka alanlar var. Biz 6 ayda çok hızlı yol aldık ve insanlar buna inanamazdı" diye konuştu.

Rusya Polonya'ya misilleme yapacak
MOSKOVA- Rusya, dokuz diplomatının Polonya tarafından istenmeyen kişi ilan edilmesine misillemeye hazırlanıyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Polonya'nın kararını "beklenmeyen ve kışkırtıcı bir girişim" olarak değerlendirirken, gereken yanıtın verileceğini kaydetti. Rusya Dış İstihbarat Servisi gelişme hakkında yorum yapmazken, "en iyi yanıtın Dışişleri Bakanlığı tarafından verilmiş olduğunu" bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ilk önlem olarak, Polonya'ya bir protesto notası verdi. Notada, Polonya'nın bu tutumunun, iki ülke arasındaki ilişkilerin yapıcı bir biçimde gelişmesini olumsuz etkilediği kaydedildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...