|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Şubat krizinin ardından kamu bankalarının başına getirilen Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık, kamu bankalarını boğazdan geçiş yapan dümensiz ve motorsuz "Varyag Gemisi"ne benzeterek, 11 aylık dönemde Ziraat Bankası'nın 954 trilyon lira kar, Halkbank'ın da 494 trilyon lira zarar ettiğini açıkladı. Yeniden yapılandırma çerçevesinde 750 şubeyi kapatmayı planladıklarını ifade eden Akışık, operasyon için hükümetten yeşil ışık beklediklerini söyledi. Sözkonusu karnamenin Ocak ayı içinde çıkacağını belirten Akışık, bu kararnameyle operasyon için kendilerine yeşil ışık yakılacağını vurguladı. Akışık, kararnamenin çıkmasıyla birlikte, Ziraat Bankası'nın 500, Halkbank'ın da 250 olmak üzere 750 şubenin kapatılacağını kaydetti.
Personele 2 yıllık garanti
Toplantıda, soruları da cevaplayan Akışık, personele zorla sözleşme imzalattırdıklarına ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine, kıyım yapmadıklarını belirterek, "Sözleşme imzalayan personele iki yıl garanti veriyoruz. Bu süre içinde, işten çıkarma halinde tekrar devlet memurluğuna dönecekler. Ayrıca, personelimize tüm kurumlardan teklif geliyor" dedi.
İŞLEMLER PTT ŞUBELERİNDEN
Şubelerin kapatılmasına yönelik eleştirilere de cevap veren Akışık, Ziraat Bankası'nın kapatıldığı yerlerde işlemleri PTT şubelerinin yapacağını belirterek, şubelerin kapatılmasına gösterilen tepkinin asıl nedenini şöyle açıkladı: "Bu şubelerin çevresinde kiminde 3-4 bin kişi, kiminde 8-9 bin kişi yaşıyor. Bu şubeler kimi yerlerde büyüklüğüne kimi yerlerde 40-50, kiminde göre 70-80 milyar lira para harcıyorlar. Bunu 500 şubede düşünürseniz yaklaşık 3 milyon kişiyi ilgilendiriyor. "
Akışık dokunulmazlık istedi
Vural Akışık, batık bankalardan yaptığı transferleri de savunarak, kamu bankalarına dışarıdan 650 kişiyi atama yetkisine sahip olduklarını ancak kendilerinin Ziraat'e dışarıdan 80, Halkbank'a 21 kişiyi getirdiklerini söyledi. Akışık, "Akbank'tan kimseyi getiremiyoruz. Biz de, daha önce birlikte çalıştığımız ve şu anda işsiz olan bankacılarla çalışmayı tercih ediyoruz" dedi. Akışık, reel sektörün borçlarının yeniden yapılandırılmasında "dokunulmazlık"
istemelerine ilişkin ise, "Radikal kararlar almamız lazım. Bu kararlar içinde yanlış kararlar da olabilir. Kasıt taşımayan bu kararlardan sorumlu tutulmak istemiyoruz" diye konuştu. Akışık, yönetim kurulu üyelerine bankaların karından pay verilmesine iddiaların hatırlatılması üzerine, yönetim kurulu üyelerine ve personele kardan pay verilmesine ilişkin hükmün yıllardır uygulandığını kendilerinin ise, 2001 yılı için bu uygulamayı kaldırdıklarını söyledi.
|
|
|
|
|
|
|