T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

NATO kolay ikna oldu

NATO Genel Sekreteri Robertson, ABD'nin, Pentagon'a ve ikiz kulelere Bin Ladin'in saldırdığı yolunda kendilerine sunduğu kanıtlara ikna olduklarını açıkladı.

FBI'ın daha önce basına kanıt olarak sunduğu bir çok bilgi ve belgenin geçersizliği ortaya çıkmasına rağmen, NATO Genel Sekreteri George Robertson, ABD'nin 11 Eylül'de hedef olduğu terörist saldırılara Usame Bin Ladin'in karıştığı yolunda İttifak'a sunduğu kanıtı ikna edici bulduğunu söyledi. ABD'nin, delil olarak, daha önce terör olayına karıştıkları ileri sürülen 19 kişinin isim ve fotoğrafları dışında kanıt sunup sunmadığı açıklanmadı. Robertson, bir İttifak ülkesinin saldırıya uğraması halinde, tüm üyelerin saldırıya uğradığını kabul eden 5. maddenin bu çerçevede harekete geçirilebileceğini bildirdi. Genel Sekreter Robertson, "Her şey açık, kanıtlar saldırının dışardan yapıldığını doğruluyor" dedi. Robertson, Brüksel`deki NATO Genel Merkezi'nde yaptığı basın toplantısında, ABD'nin, 11 Eylül terör olaylarına karıştıkları belirlenen 19 kişi hakkında bilgiler verdiğini, bu kişilerin, Usame Bin Ladin kontrolündeki bir örgüte üye oldukları, bu örgüt tarafından yönlendirildikleri, örgütten para sağladıkları ve ABD'ye girerek pilot eğitimi alabildiklerinin tespit edildiğini anlattı.

Ecevit: Bizim için de inandırıcı

Başbakan Bülent Ecevit'i ziyaret eden ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, 11 Eylül'de ABD'ye yönelik saldırıyla ilgili olarak eldeki kanıtları Başbakan'a sundu. Pearson ile yaptığı yarım saatlik görüşme sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ecevit, kanıtları ikna edici bulduğunu açıkladı, ancak, kanıtlarla ilgili ayrıntı vermekten kaçındı.

Ecevit, "Size sunulan kanıtları inandırıcı buldunuz mu" şeklindeki bir soruya, "ABD'nin inandırıcı bulması bizim için de inandırıcıdır" karşılığını verdi. Ecevit, ABD yönetiminin bulunan deliller konusunda "çok emin" olduğu ve çalışmaların devam ettiğini de belirtti.

FBI'ın kanıtları ikna edici değil

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), daha önce, 11 Eylülde yolcu uçaklarını kaçırarak Washington ve New York'ta düzenlen saldırı ile ilgili 3 ciddi kanıt sunmuş, ancak bu kanıtların üçü hakkında ciddi kuşkular gündeme gelmişti.

1- FBI'ın, saldırıdan sorumlu tuttuğu 19 kişinin listesi: FBI saldırıdan sorumlu tutttuğu 19 kişilik ilk zanlılar listesinde yer alanlardan bazılarının hayatta olduğu anlaşılınca, ikinci 19 kişilik zanlılar listesini yayımladı. Ancak ikici yeni listenin yayımlanmasından az bir müddet sonra New York'taki Suudi Arabistan Büyükelçisi yaptığı açıklamada, zanlılardan dördünün hayatta olduğunu belirtti. Bu arada, New York Times gazetesine bir açıklamada bulunan bir FBI yetkilisi, zanlıların Ladin'le bağlantılarını da kuramadıklarını belirtmişti.

2- ABD'nin kara listeye aldığı 'terör örgütleri' listesinin de teröristler listesi gibi, şüpheyle karşılandı. Terör örgütleri listesindeki bir çok örgütün gerçek olmadığı belirtildi.

3- Saldırganlara ait olduğu belirtilen vasiyetler: FBI'ın Muhammed Atta ve diğer zanlılara ait olduğu belirtilen 5 mektubunda gerçekle hiçbir bağlantısını olmadığı ortaya çıktı. FBI'ın Arapça orjinallerini ve tamamını yayımlamadığı mektuplar, İngiltere'de yayımlanan The İndependent gazetesi yazarlarından Robert Fisk tarafından ciddi bir eleştiriye tabi tutulmuştu. Fisk yazısında, mektupların bir Hristiyan bakış açısıyla yazıldığını, bir müslüman veya Arap tarafından yazılamayacağını belirtti. Mısır'da basına mektup ile ilgili bir açıklamada bulunan Muhammed Atta'nın babası, kendisinin 50 yıllık Avukat olduğunu ve mektuptaki yazının oğluna ait olmadığı; üniversite mezunu olan oğlunun böyle bozuk bir Arapça'ya da sahip olmadığını belirtti.

 
Vatikan'da Müslüman ve Hristiyan zirvesi...
Birçok İslam alimi ve Hristiyan din adamının katılacağı "Müslüman ve Hristiyan zirvesi" İtalya'nın başkenti Roma'da bu gün başlıyor.
Blair, Taliban'ı tehdit etti
İngiltere Başbakanı Tony Blair, Taliban'a, topraklarında gizlenen teröristleri teslim etmemesi halinde iktidarı kaybedeceği tehdidinde bulundu.
Taliban'a destek gösterisi
Taliban ve Usame Bin Ladin'e destek için gösteri düzenleyen onbinlerce Pakistanlı, Karaçi ve Quetta sokaklarını doldurdu.
'MUHALEFET TALİBAN YÖNETİMİNİ YIKAMAZ'
ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Afganistan'daki Taliban yönetiminin yalnızca muhalefetin baskısıyla yıkılacağını ummadığını söyledi. Rumsfeld, ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, "Hoş olmayan bir şeyin olmasını ummanın akıllıca olmayacağını" belirtti. Taliban'a muhalif olan grupların, ABD'nin uluslararası terörist Usame Bin Ladin'i ortadan kaldırma çabalarında yararlı olabileceklerini belirten Rumsfeld, Afgan halkının yanında ve uluslararası terörizme karşı olan grupların galip gelmesinin ABD'nin çıkarına olacağını kaydetti. Savunma Bakanı Rumsfeld, Washington ve müttefiklerinin, herhangi bir saldırıda Afgan halkını korumaya çalışacağını söyledi. ABD, Afganistan'da Taliban'a karşı savaşan Kuzey İttifakı ve eski Kral Muhammed Zahir Şah'ı ülkenin geleceğinin ele alınacağı bir toplantıda biraraya getirme çabalarını destekleyeceğini bildirmişti.
3 Ekim 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED