T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Portakal aşktan yana

Altın Portakal bu yıl oyunu 'aşk'tan yana kullandı. Handan İpekçi'nin yönettiği Büyük Adam Küçük Aşk filmi, 5 ödül birden alarak gecenin sürprizini yaptı.

Türk Sineması'nın kalbinin attığı 38. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin sürpriz filmi, "en iyi film ödülü" de dahil olmak üzere 5 ödüle layık görülen Handan İpekçi'nin yönettiği "Büyük Adam Küçük Aşk" filmi oldu.

Festivalin kapanış ve ödül töreni Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi'nde yapıldı. Konuşmaların ve Türk Sineması'na emek verenlerin anılmasının ardından ödüller açıklandı.

Ödülleri sürpriz film aldı

11 filmin yarıştığı festivalde en iyi film Handan İpekçi'nin yönettiği "Büyük Adam Küçük Aşk" seçildi. "Küçük bir Kürt kızını evlatlık edinen ve inandığı önyargılardan küçük kızla psikolojik mücadelesi sonucunda Kürtçe öğrenecek kadar vazgeçen emekli bir hakimin öyküsü"nün anlatıldığı "Büyük Adam Küçük Aşk" filmi 5 ödül alarak festivali damgasını vurdu. Film, En İyi Film ve En İyi Senaryo ödüllerinin yanı sıra filmde rol alan sanatçılar da, En İyi Yardımcı Kadın, En İyi Yardımcı Erkek oyuncu ve Jüri Özel Ödülü'ne sahip oldu.

Festivalde iki filmiyle yarışan Zeki Demirkubuz da, "Yazgı" ile en iyi yönetmen ödülüne değer görüldü. Festivalin iddialı yapımlarından "Vizontele"nin başrol oyuncularından Altan Erkekli en iyi erkek oyuncu ödülünü alırken; aynı filmdeki rolüyle Demet Akbağ en iyi kadın oyuncu ödülünü, "Şarkıcı" filminde oynayan Yeşim Salkım'la paylaştı. En İyi Ses-Efekt Dalı'nda ödüle layık eser bulunmazken, Jüri Özel Ödülü "O da Beni Seviyor" filmiyle Ece Ekşi, "Büyük Adam Küçük Aşk" filmiyle 5,5 yaşındaki Dilan Erçetin ve "Yazgı" filmiyle Serdar Orçin'e verildi. Festivalde, ödül kazanan filmlerin yapımcılarına toplam 36 milyar lira para ödülü dağıtıldı.

Ödüllerini almaya gelmediler

Gecenin en önemli olayı ise, ödül kazanan sanatçıların kapanış gecesine katılmamaları oldu. Festivalde, "Ödülünü almaya gelmeyen sanatçılara ödül verilmeyeceği" kuralı uygulanamadı. Ödül kazanan sanatçıların çoğunluğunun törende hazır bulunmaması, festival organizatörleri ile sinemaseverlerde hayal kırıklığına yol açtı.

En İyi Yönetmen seçilen ve 2 filmiyle festivalde yarışan Zeki Demirkubuz bu yıl Antalya'ya gelmeyenler arasındaydı. Demirkubuz'un ödülünü ve Yazgı filminin çeşitli ödüllerini "İtiraf" filminin başrol oyuncusu Başak Köklükaya alırken, Demet Akbağ ve Altan Erkekli'nin ödülleri de yurtdışı turnesinde oldukları için Beşiktaş Kültür Merkezi yöneticisi tarafından alındı. En İyi Kadın oyuncu ödülünü alan Yeşim Salkım da geceye katılmazken, ödülünü filmde birlikte oynadığı Berhan Şimşek aldı. Festival Komitesi'nin "Gecede koyu renk kıyafet zorunluluğu' koyması, geçtiğimiz yılki festivallerde bazı sanatçıların kot pantolon ve terlik ile geceye katılmaları dolayısıyla çıkan tartışmaları hatırlattı.

ÖDÜLLERİ KİM ALDI?

En İyi Film:
Büyük Adam Küçük Aşk
En İyi Yönetmen:
Zeki Demirkubuz / Yazgı
En İyi Erkek Oyuncu:
Altan Erkekli / Vizontele
En İyi Kadın Oyuncu:
Demet Akbağ, / Vizontele ile Yeşim Salkım / Şarkıcı paylaştı.
En İyi Müzik:
Kardeş Türküler / Vizontele
En İyi Senaryo:
Handan İpekçi / Büyük Adam Küçük Aşk
En İyi Sanat Yönetmeni:
Bahar Engin / Yazgı
En İyi Görüntü Yönetmeni:
Ertunç Şenkay / Şarkıcı
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:
İsmail Hakkı Şen / Büyük Adam Küçük Aşk
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu:
Füsun Demirel / Büyük Adam Küçük Aşk
En İyi Laboratuvar Ödülü:
Fono Film Stüdyoları / Şarkıcı
En İyi Kurgu:
Adnan Elial / O da Beni Seviyor
En İyi 2. Film ve Behlül Dal Jüri Özel Ödülü:
Mine Vargı / O da Beni Seviyor
En İyi 3. Film ve Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü:
Canan Akgül / Yazgı
En İyi Ses-Efekt Ödülü:
Bu ödüle değer eser bulunamadı.
Jüri Özel Ödülü:
Büyük Adam Küçük Aşk'daki rolüyle 5.5 yaşındaki Dilan Erçetin, O da Beni Seviyor'daki rolüyle Ece Ekşi, ve Yazgı'daki rolüyle de Serdar Orçin.

 
İsmet Özel toparladı ve 'kervan durdu'... Şair-yazar İsmet Özel'in, Gerçek Hayat dergisince düzenlenen "Toparlanın, gitmiyoruz" konulu konferanslar dizisinin ilki yoğun ilgi gördü. Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda önceki akşam düzenlenen konferansta Özel, Türkiye'nin yakın geçmişini irdeledi ve bugünkü durumunu doğruları söylemenin riskli olduğu gerekçesiyle, 'hiç olmazsa yanlış söylemekten kaçınarak' değerlendirdi. Özel, 1960'tan sonra Türkiye'nin iki 20 yıl yaşadığını belirttiği konuşmasında şunları söyledi: "60'tan 80'e kadar, Türkiye'nin muhtemelen sosyalist bir yönetime kavuşması tezi, 80'den 2000'e kadar ise islami yönetime kavuşması ihtimali tezi canlı tutuldu ama ikisi de olmadı. 60'lı yıllarda bir görüşü dışa vuranlar, 60'tan sonra vuramaz oldu. Türkiye'de garip bir şekilde düşünce farklılaşması var". Türkiyeli müslümanları da eleştiren Özel, müslümanları 'geri adım atmama konusunda hiçbir işaret vermeden avanta kapmaya çalışmak'la suçladı.
Eczacıbaşı'ndan Kapılar ve pencereler...
Ortaçağ ve Rönesans dönemi resimlerinde insanoğlunu cennet ve cehenneme götüren, İslam minyatürlerinde rengarenk bezemeleriyle büyüleyen, Ege ve Akdeniz uygarlıklarında tuzlu sulara, güneşe, görkemli şölenlere, zeytin ağaçlarına açılan kapılar... 1960'lardan bu yana Anadolu'nun dört bir yanındaki kapı ve pencereleri görüntüleyen, ülkemizin önde gelen fotoğraf ustalarından Şakir Eczacıbaşı'nın "Kapılar/Pencereler" başlıklı fotoğraf sergisi, İş Sanat Kibele Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluşuyor. Kapı ve pencerelerin öyküsünü, yaklaşık 130 fotoğraf eşliğinde anlatan sergi, 30 Kasım'a dek izlenebilecek. 1960'larda başladığı fotoğraf serüveni boyunca ürettiği yapıtlar ile yurtiçi ve yurtdışında büyük ilgi toplayarak çağdaş fotoğraf sanatının önde gelen isimleri arasına giren Şakir Eczacıbaşı, İş Sanat'taki sergisinde kapılar ve pencerelerin ülkemiz coğrafyası üzerindeki serüvenini, bütünleştikleri kültürel doku eşliğinde aktarıyor izleyiciye.
Tel: 0 212 316 15 60
7 Ekim 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED