|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Borçlarını taksitlendirerek şirketleri kurtarmak
İhracatı desteklemek
Yabancı yatırımcıyı çekmek
Madenleri değerlendirmek Başbakan Bülent Ecevit, ekonomide büyüme hızındaki düşüş sürecini durdurmak için 4 önemli proje açıkladı: Kurtarılabilecek durumdaki şirketleri, borçlarını taksitlendirerek kurtarmak, ihracatı desteklemek, yabancı yatırımcıyı bürokrasiden kurtarmak ve kaynakları değerlendirmek. Ecevit, Başbakanlık merkez binada düzenlediği basın toplantısında, ekonomiyi düzlüğe çıkarmak için dövize kaçışı önlemek, parasal politikalar oluşturmak, üretimi ve yatırımı canlandırmak gerektiğini belirterek, bunun için alınacak önlemleri anlattı:
Araziler ve madenlerİlk olarak, Hazine taşınmazlarının değerlendirilmesi için Meclis tatile girmeden yasa çıkarıldığını hatırlatan Ecevit, güç durumda olan, fakat kurtarılabilecek durumda olan şirketlerin ödeyemedikleri borçların taksitlere bağlanacağını söyledi. Ecevit, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun bu konuda çok anlayışlı davrandığını kaydetti. Altın ve gümüş bakımından Türkiye'nin, olağanüstü zenginlikte bir ülke olduğunu hatırlatan Ecevit, "Fakat bazı yasal ve toplumsal engeller, bunların gereği gibi değerlendirimesini önlüyor. Bu engelleri de aşmak zorundayız" ifadesini kullandı.
Yatırımcıya yasaEndüstri bölgeleri tasarısıyla yatırımların kolaylaştırılması beklendiğine de işaret eden Ecevit, yabancı sermayeye getirilecek kolaylık konusunda şöyle konuştu: "Bir yabancı, yatırım yapmak için başvurduğunda 40 kapıyı çalmak zorunda. Bu bazen aylar, bazen yıllar sürmektedir. Bu durumu önlemek için yasa tasarısı hazırladık. Türkiye'de yatırım yapmak isteyenler, tek bir kapıya başvuracaklar ve 3 ayda kesin olarak kendilerine yanıt verilecek." Yurt dışındaki Türklerin birikimlerinin de, zor durumdaki işletmeleri canlandırmakta değerlendirilebileceğini belirten Ecevit, Valilikler birer mektup göndererek, bu işletmelerin listesini istediğini kaydetti.
'Bağcıyı dövmeyelim'Ecevit, Bayındırlık Bakanlığı'ndaki "Vurgun Operasyonu" ile ilgili olarak, "Kimsenin tereddütü olmasın, yolsuzluklarla mutlaka ve en etkili bir şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz, ancak bu mücadeleyi sürdürürken de bağcıyı dövmekten çok, üzüm yemeyi de el üzerinde tutmamız, yani üretimin aksamasını, istihdamın azalmasını önlemek zorundayız" dedi. MHP lideri Bahçeli'nin, "Tüm ihbarları Başbakanlık Teftiş Kurulu incelesin" isteğini de değerlendiren Ecevit, "Başbakanlık Teftiş Heyeti zaten çok iyi çalışıyor" diye konuştu.
Sermaye ayrımı yokBir gazetecinin, "Yerli ve yabancı sermayenin yurt içine çekilebilmesi için gerekli kolaylığın sağlanacağını söylediniz. Ancak, Türkiye'de sermaye ayrımcılığı yapıldığı bir gerçek. Bunu nasıl aşacaksınız?" şeklindeki sorusu üzerine, Ecevit, böyle bir ayrımcılığın sözkonusu olmadığını bildirdi. Ekonominin ve ticaretin kendi kuralları olduğunu belirten Ecevit, "Özellikle pazar ekonomisinde bu kurallara uyum sağlamak gerekir. Bu konuda, herhangi bir tereddüt olmamalıdır" dedi.
Başbakan Ecevit, bir gazetecinin "Hazine'nin teşvik alabilmek için başvuran bazı firmaları güvenilir olup olmadıkları konusunda MİT'e sorduğunu" kaydetmesi üzerine, "Yasal açıdan yatırım yapmasında sakınca olmayan herhangi bir kuruluş elbette Türkiye'de kurallar içinde, yasal olanaklar içinde yatırım yapar ve bu yatırımları da desteklemek gerekir" dedi.
|
|
|
|
|
|
|